Menu
Goossens scoort bij WK-debuut

Goossens scoort bij WK-debuut

Ajacied John Goossens leverde tijdens het WK-debuut van Oranje onder 17 jaar met twee assists en een doelpunt een belangrijke bijdrage aan de 5-3 overwinning op Qatar. Behalve Goossens speelden ook Vurnon Anita en Jeffrey Sarpong het hele duel.

Oranje startte wervelend. Goossens vond in de zesde minuut met een strakke pass al Marvin Eemnes die de 1-0 op het scorebord bracht. Lang hield de Nederlandse ploeg de voorsprong niet vast, want Qatar profiteerde van een makkelijk gegeven strafschop. Met fraai aanvallend voetbal en prima acties van ook Sarpong en Anita bouwde Nederland aan een overwicht. Qatar beging een overtreding in de zestien meter en Jordy Buys scoorde vanaf de stip de 2-1. Ook nu kon de opponent snel gelijkmaken. Een verdedigingsfout werd afgestraft.

Vlak na rust ging Oranje onder aanvoering van Goossens op jacht naar de voorsprong. Een schot van de linksbenige Ajacied belandde op de paal, maar zijn corner iets later was perfect voor Mike van der Kooy om snoeihard raak te koppen, 3-2. Even later schoot Goossens zelf de 4-2 binnen en Oranje zat op rozen. Toch kwam Qatar met vlijmscherpe counters gevaarlijk dichtbij en dat leverde een kwartier voor tijd opnieuw een penalty op. Doelman Tim Krul had er dit keer goed het zicht op en stopte de bal. Desalniettemin kwamen de tegenstanders met nog zeven minuten te spelen wel op 4-3. Maar Jeffrey Sarpong onderscheidde zich in de slotfase. De uitstekend spelende Ajacied legde de bal keurig klaar voor Eemnes die zijn tweede goal van de middag maakte, 5-3.
De andere Ajacieden in de selectie van bondscoach Ruud Kaiser, Jan-Arie van der Heijden en reserve-doelman Koen Verhoeff, bleven op de bank.

In de groep van Nederland verloor wereldkampioen Brazilië verrassend van Gambia. Het werd 3-1 voor de Afrikanen.