Menu

Gouden bal voor Figo

PARIJS (AFP) - Luis Figo heeft bij de verkiezing van het sportblad France Football de Gouden Bal 2000 gewonnen. De Portugees (28) volgt daarmee als beste voetballer van Europa de Braziliaan Rivaldo op. Figo is speler van Real Madrid.

Figo kreeg van de uit journalisten bestaande jury 197 punten. Tweede werd de Fransman Zin' edine Zidane (Juventus/181). Daarna kwamen de Oekrainer Andrei Tjevtjenko (Milan/85), de Fransman Thierry Henry (Arsenal/57), de Italiaan Alessandro Nesta (Lazio/39) en titelverdediger Rivaldo uit Brazilie (Barcelona/ 39).

Figo geldt momenteel als de duurste voetballer in de geschiedenis, sinds zijn spraakmakende en in delen van Spanje omstreden overgang van Barcelona naar Real Madrid. ,,De Koninklijke'' betaalde deze zomer 130 miljoen gulden voor hem. Figo was dit jaar een van de grote uitblinkers van EURO 2000, waarin hij Portugal naar de halve finale leidde. Daarin werd Portugal verslagen door de latere winnaar, wereldkampioen Frankrijk onder aanvoering van Zidane.

Het is de tweede keer dat de Gouden Bal naar een Portugees gaat. In 1965 ging de legendarische Eusebio Figo voor. Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de prijs naar een speler van Real Madrid gaat. Eerder gebeurde dat met de Spaanse Argentijn Alfredo di Stefano (1957 en 1959) en de Fransman Raymond Kopa (1958).

Drie Nederlanders ontvingen ooit de prijs. Johan Cruijff werd begin jaren zeventig drie keer uitverkoren. Marco van Basten won de Gouden Bal een zelfde aantal malen, voor het laatst in 1992. Ruud Gullit ontving het kleinood in 1987. De prijs wordt sinds 1956 uitgereikt. Tot 1995 waren slechts Europeanen kandidaat, daarna alle in Europa actieve spelers.

Bij de FIFA-uitverkiezing van beste speler van de wereld, vorige week in Rome, eindigde Figo nog als tweede. Uitgerekend Zidane ging hem voor.