Menu

Gouden Meerbeker gestolen uit Ajax Museum

Afgelopen woensdag is uit het Ajax Museum in de Amsterdam ArenA de Gouden Meerbeker gestolen. De Gouden Meerbeker werd door Ajax tussen 1917 en 1920 drie keer op rij gewonnen. De verslagenheid onder de Ajax-historici is groot. Ajax heeft onmiddellijk de beveiliging en bescherming van de prijzen uit de rijke clubhistorie verscherpt.

De diefstal heeft overdag plaatsgevonden, waarbij de dieven één van de vitrines in het Ajax Museum hebben geforceerd. Naast de Gouden Meerbeker is ook een gouden honkbal uit de imposante collectie trofeeën ontvreemd.

Ajax heeft aangifte gedaan van de diefstal bij de politie. In het Ajax Museum zijn inmiddels extra beveiligingsmaatregelen getroffen. Zo is de videobewaking verdubbeld en zijn vitrines van extra sloten voorzien.

Vooral voor Thijs Lindeman, directeur van het Ajax Museum, was de klap groot. Lindeman: ,,Ik vind het echt helemaal verschrikkelijk. Ik zag meteen dat de beker weg was.”

De trofeeën in het Ajax Museum zijn verzekerd. Lindeman: ,,Maar de emotionele waarde is niet te verzekeren. Ik hoop dat de Ajax-familie zich mobiliseert om de beker terug te krijgen in het Ajax Museum.”

Ook de 85-jarige Ajax-kenner en clubarchivaris Wim Schoevaart is uit het veld geslagen. Schoevaart: ,,Voor de club is het een groot verlies. Naast de kampioenschappen was dit de belangrijkste prijs die Ajax in die jaren won. De Gouden Meerbeker was uniek. Ik ken geen andere club waar een echt gouden beker in de prijzenkast staat.”

De Gouden Meerbeker werd in 1916 door Ajax-voorzitter Egeman beschikbaar gesteld om gemiste promotie naar de eerste klasse enigszins te verzachten. Na drie keer winst op rij werd Ajax in 1920 definitief eigenaar van de beker. De editie van 1919 moest overigens vanwege de drukte op de wedstrijdkalender in 1920 worden uitgespeeld.

Ajax roept eenieder op, die informatie kan verstrekken die tot de terugkeer van de Gouden Meerbeker in het Ajax Museum kan leiden, zich in verbinding met Ajax te stellen via het telefoonnummer 020-3111444.