Menu
Gravenberch kijkt uit naar WK U-17

Gravenberch kijkt uit naar WK U-17

Drie Ajacieden bevinden zich momenteel in Mexico waar dit weekeinde het wereldkampioenschap voor spelers onder de zeventien jaar van start gaat. De 17-jarige Danzell Gravenberch is een van hen. De Ajacied geniet van het feit dat hij bij het eindtoernooi aanwezig is.

Afgelopen zaterdag vertrokken de Ajacieden Peter Leeuwenburgh, Jordi Bitter en Danzell Gravenberch met Oranje naar Midden-Amerika om zich voor te bereiden op het WK, waar Europees kampioen Oranje -17 hoge ogen probeert te gooien. De week voorbereiding was hard nodig om de jetleg weg te werken, te wennen aan 32 graden en 2.000 meter hoogte. ,,De eerste dagen had ik wel een jetleg, maar het slapen ging steeds beter. We beginnen uitgerust aan het toernooi,” vertelt de aanvaller uit de Ajax-jeugdopleiding vanuit Mexico.

In Midden-Amerika leeft het toernooi uiteraard nóg meer dan hier in Nederland, waar het evenement ook door diverse media wordt gevolgd. ,,Je merkt dat het leeft aan de mensen op straat, die met je op de foto willen of je handtekening willen hebben”, zegt Gravenberch, die tijdens het WK rugnummer 12 heeft.

Bovendien heeft Oranje als Europees kampioen een bepaalde status. We blikken nog even terug naar dat toernooi in Servië. ,,Voor mij was het Europees kampioenschap een mooie ervaring”, zegt Gravenberch die zelf vaak mocht invallen in Servië en een keer een volledige wedstrijd speelde. ,,Je kwam toch een beetje anders terug in Nederland, want wij zijn het eerste Nederlandse team onder 17 dat Europees kampioen is geworden. Daar ben ik wel trots op. Ik voel niet dat er door die prestatie extra druk op ons ligt. Ik verwacht dat we mooie, spannende wedstrijden zullen spelen. De tegenstanders uit onze poule zitten allemaal bij ons in het hotel, maar je komt ze niet zo vaak tegen. Ik heb die ploegen ook niet zien spelen, maar weet wel wat hun resultaten waren.”

Zaterdag begint Oranje tegen Congo. ,,Het is fijn dat het toernooi begint, want iedereen wil nu wel spelen. Voor mezelf heb ik als doel dat ik hard mijn best doe voor het team. Ik hoop dat ik meer kan spelen dan op het EK, maar dat bepaalt de trainer natuurlijk. De kracht van dit team is dat we elkaar al lang kennen; veel jongens ken ik al acht, negen jaar door de toernooien tegen PSV en Feyenoord. Hier is ook geen groepjesvorming, iedereen zit altijd bij elkaar. We weten van elkaar wat we kunnen verwachten. Als team willen we winnen. Ik zal hard mijn best doen voor het team en door dit WK zal ik weer een ervaring rijker zijn. Dit is heel mooi om mee te mogen maken.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto: KNVB/Tonny Dijkhuizen