Menu

Grazer AK in honderdjarig bestaan nooit Oostenrijks beste

Het kon natuurlijk al niet meer mis voor Grazer AK. Nadat in de eerste wedstrijd van de tweede voorronde UEFA Champions League met 1-5 in Tirana van de plaatselijke club was gewonnen, volgde woensdagavond de tweede wedstrijd. GAK, zoals de 101-jarige vereniging bij de UEFA bekend staat, won in het Arnold Schwarzenegger Stadion met 2-1. Volgende week reist Ajax naar Oostenrijk om in Graz een voorschot te nemen op plaatsing voor het kampioenenbal.

Graz is na Wenen de tweede stad van Oostenrijk en tevens hoofdstad van het bondsland Stiermarken. Men gaat er in de geschiedenisboeken vanuit dat de naam Graz ontleend is aan het Slavische grad, omdat Graz in de vroegere middeleeuwen een Sloveense veste was.

Dit jaar is Graz de culturele hoofdstad van Europa.

Graz was er vroeg bij als het om voetbal ging. Nadat in 1894 in Wenen door twee Engelse zakenlieden voetbalclubs waren opgericht, volgde Graz snel. Grazer AK was in 1902 de eerste club in de stad aan de Mur. Zeven jaar later gevolgd door SK Sturm Graz, dat hoewel jonger, meer aan de weg timmerde dan Grazer AK. In de ruim honderdjarige geschiedenis slaagde de komende tegenstander van Ajax er namelijk nooit in Oostenrijks beste voetbalclub te zijn. Dat in tegenstelling tot Sturm Graz dat in 1998 en 1999 landskampioen werd.

De laatste vier seizoenen eindigde Grazer AK in de Oostenrijke competitie, die uit slechts tien ploegen bestaat, of als tweede of als derde. Vorig seizoen was de tweede plaats achter Austria Wien het hoogsthaalbare. In de competitie spelen de clubs vier keer tegen elkaar.

Wel won Grazer AK drie keer de nationale beker. In 1981 en recenter in 2000 en 2002. In die jaren won Grazer ook de Super Cup van Oostenrijk.

Op Europees niveau is Grazer AK de laatste jaren ervaren. Vijf jaar geleden werd GAK door AS Monaco uitgeschakeld, na een 4-0 nederlaag in Frankrijk. Thuis speelde de ploeg 3-3 en die uitslag herhaalde zich in de geschiedenis nog een paar keer. Vorig seizoen speelde Lokomotiv Moskou met die cijfers gelijk in de derde voorronde voor de Champions League en wonnen de Russen in Oostenrijk waardoor er voor Grazer AK geen poulewedstrijden waren weggelegd.

In het seizoen 2001-2002 kwam Grazer AK tegen FC Utrecht uit in de UEFA Cup. Ook toen prijkte er een 3-3 uitslag op het scorebord. Omdat Utrecht in Nederland met 3-0 won, was het Europees avontuur voor GAK ook toen snel over.

Van de Ajacieden heeft alleen Barry Hulshoff ooit voor de komende tegenstander van Ajax gespeeld.

De laatste Nederlander die bij de club voetbalde was Roberto Lankohr. In het seizoen 2000-2001 kwam hij zeven wedstrijden in actie. Een jaar eerder was Bernhard Schuiteman daar actief. Hij speelde acht duels met Grazer AK.

Dit seizoen is Grazer AK in de Oostenrijkse competitie na drie wedstrijden nog ongeslagen. De ploeg van de bij FC Twente niet uit de verf gekomen Roland Kollmann won de eerste drie duels, van Salzburg (2-1), FC Superfund (voorheen SV Pasching, 1-2) en Admira Wacker Mödling. Aan het begin van dit nieuwe seizoen is Kollmann samen met Ilco Naumoski verwikkeld in de titelstrijd 'speler van de maand'.

De wedstrijd Grazer AK - Ajax staat voor 12 augustus 20.30 uur op het programma.