Menu

Grazer AK zal vanuit gesloten defensie op doelpunt loeren

Eigenlijk is iedereen rond Grazer AK het er over eens. Zo'n prestatie als de ploeg van Walter Schachner tegen Ajax leverde in het Arnold Schwarzenegger Stadion, komt nooit meer voor. Is onmogelijk zelfs, volgens velen. ,,Wij kunnen hier alleen maar winnen", zegt de trainer van GAK zelf.

Want ook na de 1-1 in Oostenrijk, en dus een redelijke uitgangspositie voor Grazer AK, blijft het voor GAK meer een mooie ervaring om tegen Ajax te spelen dan dat ze zichzelf écht kansrijk zien. Althans zo doet iedereen rond de ploeg voorkomen. Ook tijdens de persconferentie in Amsterdam dinsdagavond. Ajax moét Champions League halen, bij Grazer AK ligt dat anders.

,,Moeten is sterven", vindt Schachner. ,,Wij moeten niet de Champions League halen, dat kan je ook niet van deze ploeg verlangen. Maar we willen graag. Dat is logisch als je er zo dicht bij bent en zo'n knappe thuiswedstrijd hebt gespeeld. Maar de wereld vergaat niet als we het niet redden. Wij spelen zonder druk, kunnen hier eigenlijk alleen maar winnen."

Dus Ajax moet het spel maken en GAK, dat volgens de trainer in dezelfde opstelling zal spelen als in Oostenrijk, kan afwachten. ,,We zullen proberen op dezelfde manier te spelen als in de thuiswedstrijd. Maar we weten ook dat 0-0 te weinig is. Ondanks dat zullen we vanuit een gesloten verdediging spelen en proberen daar vanuit een goal te maken. Want we kunnen ook bij een 0-0-stand in de negentigste minuut de 0-1 maken."

Dat Ajax in het voordeel is, ziet Schachner wel. ,,Het zal zwaar worden. Ajax speelt thuis en ik heb gehoord dat er 48.000 mensen zijn. Dat kan een voordeel zijn, maar het kan ook tegen Ajax gaan werken als wij stand houden. Dan zal het publiek zich misschien tegen de ploeg gaan keren."

Hoewel GAK afgelopen weekeinde verloor, heeft het zelfvertrouwen geen deuk opgelopen. ,,We hebben er vertrouwen in. Wij denken alleen aan de wedstrijd, zijn volledig geconcentreerd op Ajax. Wij zullen echt een andere prestatie leveren dan afgelopen weekeinde tegen Bregenz."

Schachner heeft Ajax in de competitie niet zelf bezig gezien, maar heeft uiteraard wel mensen naar Arnhem en Roosendaal gestuurd. ,,Wat hen vooral opviel was dat Koeman veel wisselde. Daarom weten we ook niet hoe ze morgen zullen spelen. Maar het zal een andere ploeg zijn dan tegen Grazer AK. Ze zullen met grotere spelers komen. Ibrahimovic speelde bijvoorbeeld niet in Graz, maar ik verwacht hem woensdag wel. Ook zal Ajax met langere spelers komen", denkt de trainer van de gasten die zich tijdens de training in het stadion niet in de kaart liet kijken.

In de partijvorm die hij zijn spelers liet uitvoeren moest de aanvallende ploeg de bal via een keer raken in de ploeg zien te houden. Opvallend was dat de verdedigers geen stap mochten verzetten. Ook bij de voorzetten - als slotstuk van de een uur durende training - konden de kopsterke Oostenrijkers ongehinderd oplopen. Dat die kopballen er vervolgens achter elkaar in gingen zal Ajax-spion Tonny Bruins Slot niet ontgaan zijn. Maar ja, zonder verdediging is dat niet heel lastig natuurlijk.

Na wat kort rekken om half acht was de training over. Schachner liet zijn spelers niet op penalty's oefenen.