Menu

Gretig Ajax 2 in dubbele cijfers

Eredivisionist AZ speelde in de voorbereiding 2-2 tegen het Helders Streekelftal. Ajax 2 had daarentegen op het Pro Maritiem Toernooi in Den Helder geen kind aan het gelegenheidsteam. Met liefst 1-10 was Ajax zelfs nog onzorgvuldig met de kansen omgesprongen. Jason Culina en Youssouf Hersi namen ieder drie doelpunten voor hun rekening.

Na de 0-9 eerder deze week tegen de zaterdagamateurs van BOL, zag het elftal van trainer Jan Olde Riekerink er woensdagavond in Den Helder nog beter uit. De verdediging stak met Kanu, Mokoena, Walker en Valencia goed in elkaar. Het middenveld was met Obodai, Van der Vaart en de wederom opvallende Mika Vayrynen (hij traint donderdag met de hoofdmacht van Ajax mee!) sterk bezet. De voorhoede met de beweeglijke Culina, Ikedia en Longuet was een ware plaag voor de Helderse formatie.

Ajax sneed als een mes door de verdediging van de thuisploeg. Al na negen minuten had de Amsterdamse ploeg voor het eerst succes. Met een prachtig schot van ongeveer 20 meter zette de rappe Pius Ikedia ('Voor hem zou ik naar het stadion gaan', zei een toeschouwer gepassioneerd) zijn ploeg op voorsprong.

Serge van den Ban zorgde er persoonlijk voor dat die stand op het scorebord bleef staan, toen hij knap redde op een inzet van Roderick Fels. Rafael van der Vaart, voor de gelegenheid tot aanvoerder gepromoveerd door Olde Riekerink maar komend seizoen weer spelend voor de A1, verzilverde na een half uur een pass van Walker. Omdat ZAP-speler Stef Filemieg te lang twijfelde hoe hij zou scoren, was Van den Ban op tijd ter plaatse om de bal te onderscheppen.

Daarna was het tijd voor het optreden van Jason Culina. De Australiër, wiens moeder voor drie weken in Nederland is en haar zoon aandachtig gadesloeg vanaf de tribune, scoorde een onvervalste hattrick en tilde Ajax van 0-2 binnen vier minuten naar 0-5. Pius Ikedia was voor rust nog succesvol waardoor Ajax met 0-6 de rust inging.

Daniël Cruz, die zich al lange tijd in de eerste helft had warmgelopen, kwam in het veld en nam de plaats van Mika Vayrynen in. Mitchell Piqué opereerde vanaf linkshalf en Youssouf Hersi, onlangs scorend op het EK-18, nam de diepste plaats op het veld in. Van der Vaart ging meer vanuit '4' spelen en nam in de 53e minuut de toegekende strafschop voor zijn rekening, 0-7. Hersi rondde bekwaam de fantastische dribbel van Ikedia af (0-8) alvorens het Helderse Streekelftal de eer redde. Anton van der Sloot kopte een voorzet van Gert Jan Bais snoeihard achter Van den Ban.

Maar de Amsterdamse reserves waren gretig en wilden meer. Dat kregen ze ook. Twee doelpunten van Hersi brachten Ajax 2 in de dubbele cijfers. Door de overwinning speelt het team vrijdagavond om 19.30 uur de finale aan het complex De Streepjesberg in Den Helder.

Ajax 2: Van den Ban; Kanu, Mokoena, Walker (Piqué), Valencia; Obodai (Bechan), Van der Vaart, Vayrynen (Cruz); Ikedia, Culina (Hersi), Longuet.

Helders Streekelftal-Ajax 2 1-10 (0-6)
0-1 Ikedia 9'
0-2 Van der Vaart 30'
0-3 Culina 37'
0-4 Culina 39'
0-5 Culina 41'
0-6 Ikedia 45'
0-7 Van der Vaart (pen) 53'
0-8 Hersi 61'
1-8 Van der Sloot 68'
1-9 Hersi 80'
1-10 Hersi 85'