Menu
Gretig toeleven naar Haarlem

Gretig toeleven naar Haarlem

Ajax bereidde zich dinsdag in de ArenA voor op het bekertreffen met Haarlem. De laatste training voor de wedstrijd stond vooral in het teken van afronden op doel. Woensdagavond strijden Ajax en Haarlem om een plek in de kwartfinales van de KNVB Beker.

Ten minste een duim ging na de training omhoog richting grasspecialist Han van Wees. Bij het verlaten van het veld complimenteerde Wesley Sneijder de toekijkende Van Wees met de puike, nieuwe grasmat. Begin januari werd de oude mat vervangen door een fonkelnieuwe voetbalvloer. Met de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (2-0) werd het nieuwste ArenA-veld officieel in gebruik genomen.

Wesley Sneijder rondt af op het doel van Maarten Stekelenburg. Wesley Sneijder rondt af op het doel van Maarten Stekelenburg.

Minstens een Ajacied toonde zich deze week dus al tevreden over de kwaliteit van het gras. Ook vanaf de zijlijn oogt de mat prima bespeelbaar. Wellicht levert het tweede duel een nieuwe, klinkende Ajax-zege op.
Zonder de dinsdagochtend ziek afgehaakte Henk ten Cate, trainden de Ajacieden een dik uur in het stadion. Hennie Spijkerman toonde zich een uitstekend vervanger van de hoofdtrainer. Frank de Boer en Bryan Roy vertolkten vertrouwde rollen als speler én assistent-trainer. De voormalige eerste elftalspelers assisteerden Spijkerman waar nodig. De selectiespelers werden met raad en daad bijgestaan door de ervaren jeugdtrainers. Mogelijkheden om zelf mee te voetballen werden niet onbenut gelaten door Roy en De Boer.

Sneijder en Zdenek Grygera trainden extra lang door op het geven van de strakke, lange bal. Sneijder en Zdenek Grygera trainden extra lang door op het geven van de strakke, lange bal.

Het accent tijdens de afrondoefeningen lag op het vleugelspel. De 'wingers' op links en op rechts ontvingen de bal, legden deze terug en sprintten richting achterlijn. De links- en rechtsbuitens ontvingen de bal vervolgens terug, waarna een voorzet op maat kon worden verstuurd. De twee opkomende Ajacieden hadden de taak de voorzet te promoveren tot treffer. In die volgorde werd lang getraind. Woensdagavond mag, kortom, flitsend vleugelspel worden verwacht van de Amsterdammers.

Tijd voor een dolletje. Johnny Heitinga is klaar met zijn interview. Doelman Stekelenburg is nog in gesprek. Tijd voor een dolletje. Johnny Heitinga is klaar met zijn interview. Doelman Stekelenburg is nog in gesprek.

Uiteindelijk bleven plukjes Ajacieden lang hangen op het veld. Kleine groepjes benutten de extra tijd na het ‘officiële’ trainingsprogramma om hun traptechniek en kopvaardigheid te trainen. Andere spelers bleven trainen op een zo zuiver mogelijke voorzet vanaf de flank. De frivoolst ingestelde Ajacieden leefden zich uit in voetbalacrobatiek. Voor al te frivool spel is vermoedelijk ook woensdagavond weinig plaats. Zakelijkheid is een eerste vereiste in de duels 'om het echie'. Vooral als een vervolg in het bekertoernooi moet worden gerealiseerd.