Menu

Gretige Wesley Sneijder wacht op zijn kans

Wesley Sneijder heeft dit seizoen als taak gekregen dat hij samen met Stefano Seedorf Jong Ajax op sleeptouw moet nemen. De talentvolle Utrechter speelt dinsdagavond tegen Huizen in de eerste knock-outronde tegen Huizen. ,,We zijn gretig, want we zijn blij dat we weer eens mogen spelen", aldus Sneijder, die dit seizoen al eens met de A1 meedeed om maar wedstrijdritme op te doen.

Na het afgelopen seizoen stond Sneijder in het middelpunt van de belangstelling op de Toekomst. Want daar kreeg de Utrechter op de Vanenavond de prijs voor de beste jeugdspeler uitgereikt. Hij liet in de felle concurrentiestrijd Nigel de Jong en Nando Rafael achter zich en dat wil wat zeggen. Maar de laatste weken is het De Jong die schittert in Ajax 1, terwijl Sneijder zijn wedstrijden in het tweede speelt.

Sneijder: ,,Ik wil natuurlijk ook in het eerste spelen, maar ik moet mijn kans afwachten. Dit is mooi voor Nigel en Ajax geeft zo aan dat het in de eigen jeugd gelooft. Voor de rest moet ik afwachten, maar je ziet dat je de kans krijgt. Zelf kijk ik naar de linkshalfpositie. Nu speelt Maxwell daar of Witschge, maar zijn contract loopt dit jaar af. Dus volgend jaar moet ik het met Maxwell uitvechten. Ik zal zorgen dat ik niet voor hem onder doe."

Natuurlijk is het fantastisch dat De Jong is doorgestroomd, want daar gaat het allemaal om als je in Jong Ajax speelt. Maar feit is wel dat de vaste kern van het team steeds kleiner wordt. Zonder de spelers die verhuurd, weg of geblesseerd zijn, blijft er een groepje van zes over. ,,Je weet dat er jongens zijn die naar boven worden gehaald", beredeneert Sneijder. ,,Je moet er wel bij stil staan dat het kan gebeuren. Omdat we met z'n zessen zijn, doen we af en toe met het eerste mee in een grote groep, maar ook wel eens met de A1. We moeten toch ook wedstrijdvormen trainen."

Dat wordt een beetje lastig met vier man: het aantal waarmee John van 't Schip enkele weken geleden tijdens zijn eerste training begon. ,,Het leek af en toe wel privétraining", zegt Sneijder. ,,Want iedereen kreeg een andere opdracht mee. Een punt om te verbeteren. Ik moest een muurtje pakken en vrije trappen gaan oefenen. Je merkt wel dat het werkt. Ik koos voor een bepaalde methode en als je eenmaal gaat trappen dan gaan ze er op een gegeven moment vloeiend in. Ik heb het een kwartier gedaan, langer heeft geen zin, want je raakt minder geconcentreerd. Ik train nu drie keer per week specifiek op vrije trappen. Eergisteren voor het laatst."

Dus morgen kan Sneijder tegen Huizen laten zien wat hij heeft geleerd. Net zoals hij dat vorige week in Tilburg liet zien. Toen speelde de linkermiddenvelder met de A1 tegen Willem II A1 en scoorde op fantastische wijze uit een vrije trap. ,,Zelf speelden wij niet met Jong Ajax en de trainer vond het belangrijk dat ik wedstrijdritme bleef houden. Omdat ik nog bij de A1 mag spelen, deed ik dat. Ik vond dat niet erg. Natuurlijk is het een stapje terug, maar vorig jaar heb ik als speler van de A1 veel geleerd van jongens van het tweede. Nu moet ik zelf die verantwoordelijkheid nemen om voor hen een voorbeeld te zijn. Ze wonnen hun eerste uitwedstrijd en het was een van hun beste wedstrijden dit seizoen. Ik denk wel dat het door mij kwam."

De spelers van Jong Ajax zijn dit seizoen met een flinke verandering geconfronteerd. Trainer Gerard van der Lem zegde zijn baan bij Ajax op en werd vervangen door John van 't Schip. ,,Zij hebben een heel verschillende werkwijze", vindt Sneijder. ,,Onder Van der Lem hebben we niet echt pittig getraind, was het meer voetballend: lekker een balletje spelen. Bij Van 't Schip is het een omschakeling. We speelden vrij snel bij hem een scherp partijtje in de kleine ruimte. Dat voel je wel in je benen, hoor."

Woensdag zal hij de wedstrijd wel in de benen voelen, want het is lang geleden dat Jong Ajax speelde. Om precies te zijn op 21 oktober tegen Willem II (1-3). ,,We willen graag weer spelen. We zijn gretig. Het is helemaal lekker om weer als groep te spelen. Wel doen er vijf of zes man van het eerste mee. We willen winnen. Ik denk dat het 4-0 wordt. Ik heb in de bekerwedstrijden vier keer gescoord en ik hoop dat ik er morgen nog vier maak."

In dagblad Gooi- en Eemlander liet Huizen-trainer Roy Wesseling doorschemeren dat hij enkele basisspelers uit de ploeg laat omdat hij de competitie belangrijker vindt. ,,Daar geloof ik niets van'', zegt Sneijder. ,,Ik denk dat het een trucje is. Daarnaast wil iedereen van Ajax 2 winnen, omdat het vorig jaar zo goed ging."