Menu
Grieken liggen Ajax over het algemeen wel

Grieken liggen Ajax over het algemeen wel

Naar verwachting staat Ajax een heet avondje te wachten in Thessaloniki. In het verleden wisten de Ajacieden zich tegen Grieken echter prima van hun taak te kweken. Viermaal werd in knock-out-verband een Griekse tegenstander getroffen en steeds ging Ajax een ronde verder.

PAOK ging op zijn beurt vijfmaal de strijd aan met een Nederlandse opponent, maar wist geen enkele keer te overleven. In 2010 moest club uit Thessaloniki zijn meerdere erkennen in Ajax.

Destijds werd net als vorige week in Amsterdam geopend met een 1-1-gelijkspel. Een doelpunrijkere remise (3-3) was voor Ajax voldoende om de Grieken te elimineren. De huidige coach van PAOK, Vladimir Ivic, was in 2010 speler van de partij en scoorde in beide duels. De Serviër miste in de return ook een strafschop.

Ongeslagen reeks
Voor eigen publiek heeft PAOK de beste uitgangspositie. De laatste keer dat een Nederlandse club een 1-1-remise uit de heenwedstrijd voor eigen publiek overleefde, was FC Twente in het najaar van 2012. Destijds zegevierden de Tukkers bij Inter Turku met liefst 5-0.

Hoopgevend is dat de prestaties van Nederlandse club in Europa aan de betere hand lijken. In totaal werd er al negen keer op rij niet verloren. Ajax is zelf vier duels ongeslagen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst