Menu
Grim geniet in Almere van dubbelrol

Grim geniet in Almere van dubbelrol

Fred Grim hoefde niet lang na te denken toen hem vier maanden geleden werd gevraagd hoofdcoach te worden van Almere City. Hoewel de voormalige doelman het als trainer van Ajax A1 prima naar zijn zin had, lonkte het betaalde voetbal. Bovendien kreeg het samenwerkingsverband tussen Ajax en Almere City gestalte dankzij de overstap van de oud-Ajacied.

,,Ik wilde zelf graag de volgende stap maken”, legt Grim zijn keuze uit. ,,Het mooie is ook dat ik bij Almere City het hele technische beleid mag uitstippelen. Al onderbouwen we dat natuurlijk met elkaar”, aldus de geboren Amsterdammer, die als keeper de jeugdopleiding van Ajax doorliep en er nadien tussen 1994 en 2002 onder contract stond.

Hoewel de start van Grim in Almere veelbelovend was, blijven de resultaten de laatste weken een tikkeltje uit. Al heeft dat vooral te maken met het zware programma en het jeugdige karakter van zijn ploeg. ,,Dat klopt. Na een goede serie speelden we vooral tegen de top-5 van de Jupiler League. Daartegen bleek dat we af en toe nog een maatje te klein zijn, maar daar werken we hard aan. We hebben in elk geval een groep waarin nog veel rek zit, maar waarvoor we de tijd moeten nemen. Spelen tegen teams met meer ervaring is voor die jongens dan ook uiterst leerzaam.”

Fred Grim stond jarenlang onder de lat bij Ajax. Fred Grim stond jarenlang onder de lat bij Ajax.

Als onderdeel van het samenwerkingsverband met Ajax heeft Grim momenteel de beschikking over de huurlingen Henri Toivomaki, Sven Nieuwpoort en Gino van Kessel. ,,Ook voor de jongens van Ajax is het een heel andere beleving; ze spelen voor het eerst betaal voetbal. Het is echter een kwestie van tijd voordat zij zich gaan ontwikkelen.”

Niettemin kan Almere City zelf ook bogen op een uitstekende jeugdopleiding. ,,We hebben veel talentvolle spelers in onze opleiding. Onze jeugdteams draaien ook mee in de hoogste afdelingen. Behalve de A1. Zij spelen te laag. Daarom krijgen we volgend seizoen waarschijnlijk ook een Jong Almere City. Talentvolle jongens die nog niet rijp zijn voor het grote werk krijgen bij de beloften tijd en ruimte om zich verder te ontwikkelen.”

In tegenstelling tot voorgaande jaren is Almere City dus niet langer het lelijke eendje van het betaalde voetbal. Iets dat Grim graag wil beamen. ,,Vooral de accommodatie heeft indruk op me gemaakt. Het veld en alle overige faciliteiten zien er prachtig uit. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor iets moois.”

Desondanks loopt Grim niet al te hard van stapel. ,,We willen op de eerste plaats structureel goed voetbal spelen en in het linkerrijtje eindigen. Vervolgens gaan we vanuit daar verder kijken.” De samenwerking met Ajax is daarbij zeer gewenst. ,,Gelukkig verloopt die samenwerking naar wens. We hebben structureel overleg en de contacten zijn goed.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots