Menu

Grim redt punt voor Ajax tegen Willem II

Als Ajax doelman Fred Grim niet had gehad, was Willem II met een grote overwinning uit de Arena vertrokken. Nu hield de Landsmeerder zijn ploeg in de race. Na een 0-1 ruststand kreeg Ajax in de tweede helft van het 1500e duel in het betaalde voetbal, iets meer grip op Willem II. Scoren konden de Amsterdammers niet. Dat deed Willem II voor ze. Mathijsen verschalkte zijn eigen doelman Geert de Vlieger, waardoor Ajax een punt in de schoot kreeg geworpen. Omdat Vitesse verloor, heeft Ajax de kansen om de derde plaats over te nemen in eigen hand.

Cedric van der Gun keerde vanmiddag terug in de basis van Ajax in de wedstrijd tegen Willem II. De middenvelder was hersteld van een blessure en nadat hij tegen De Graafschap al was ingevallen, mocht de Hagenaar in de 1500e wedstrijd van Ajax sinds de invoering van het betaald voetbal, vanaf het begin starten.

Van der Gun nam de plaats in van Andy van der Meyde, die zelfs niet op de bank zat. Adriaanse wilde geen commentaar geven waarom hij de rechtsbuiten niet had geselecteerd.

Bij Willem II heeft goede bekende Hans Westerhof de leiding in handen. De voormalige hoofd opleidingen van Ajax is voor het eerst weer in de Arena en verkondigde dapper in het programmablad dat ' Willem II niet twee zal verliezen van Ajax'.

Dat had hij goed op zijn spelers overgebracht. Althans bij bijna iedereen, want bij vertrek naar Amsterdam kreeg Westerhof te maken met laatkomers Abdelloui en Mariana. Die werden dan ook resoluut naar de reservebank verwezen.

De spelers die er wel in stonden, maakten het Ajax heel erg lastig. ,,Willem II speelde goed als team'', had Adriaanse na afloop geconstateerd. ,,Wij hadden met vier verdedigers heel veel problemen met slechts drie aanvallers.''

Al in de zevende minuut leek Ajax op achterstand te komen. Kanu liet Shoukov gaan en diens voorzet kon door Sanou zo worden binnen gewerkt. Grim voorkwam echter een snelle achterstand. Ajax liet zich niet onbetuigd. De Cler bracht in de achtste minuut de bal voor het doel, maar velen misten. Uiteindelijk raakte Van der Gun de bal wel, maar zijn inzet ging naast.

De volgende dot van een kans was weer voor de Tilburgers. Caluwé zette voor, maar een miraculeuze redding van Grim voorkwam opnieuw een treffer van Sanou. Ajax drong af en toe wel aan, maar in de zestien meter was vooral Machlas niet gelukkig in de balaanname.

Waren er al enorme kansen geweest voor Willem II, die in de 17e minuut was toch de allergrootste. Sanou had vrij spel, gaf voor waar Shoukov de bal voor het inblazen had. Hij werkte de bal echter over het doel.

Ajax herpakte zich en Van der Gun kreeg een aantal mogelijkheden. Het wilde echter niet lukken voor de Amsterdammers. Drie minuten na die kansen, schoot Willem II zich toch naar voorsprong. Nadat Luinge, die de spelers zeer kort hield door veel te fluiten, in een actie van Wamberto een overtreding had geconstateerd, kreeg Ajax een vrije trap tegen. Arno Arts bracht de bal voor en Ceesay kopte binnen, 0-1.

Vijf minuten later flitste Ceesay langs Pasanen. Shoukov kopte de voorzet echter niet binnen, waardoor de schade beperkt bleef. Ajax kreeg wel een aantal vrije trappen en corners, maar de jarige Van der Vaart was nu niet zo trefzeker als tegen De Graafschap.

Wel had hij een fantastische voorzet op Machlas, die echter net niet goed timde toen hij wilde koppen. Het spel golfde in de slotfase heen en weer, maar geen van beide ploegen kwam tot scoren.

Adriaanse stuurde zijn manschappen met een opdracht het veld op in de tweede helft: ,,We moesten een achterstand goedmaken. Dus moest er druk naar voren komen. Chivu schoof door, Van der Vaart ging op 10 spelen en in de slotfase speelden we zelfs met vier spitsen. Het viel echter net niet goed.''

Chivu kreeg in de tweede helft weer last met Sanou. De Roemeen verloor het van Sanou op de eerste meters maar de Willem II-aanvaller kon geen hoek kiezen. Fred Grim ving het zeer harde schot in zijn buik op.

Toch kwam Ajax volslagen onverwacht op gelijke hoogte. Wamberto zette in de 59e minuut scherp voor. Zo scherp dat Mathijsen net voor Machlas de bal corner wilde werken. Daar slaagde de verdediger niet in. Hij schoot de bal aan de andere kant van de paal over de doellijn, waardoor Ajax op 1-1 kwam.

Fred Grim ging in de tweede helft door waar hij in de eerste helft was gebleven. Met goed keepen. Sanou en Victoria stuitte op de standvastigheid van de Ajax-goalie, die volkomen terecht werd uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. Westerhof daarover: ,,Dat Grim is gekozen tot Man of the Match zegt veel over de wedstrijd. Maar ook wij zijn een paar keer door het oog van de naald gekropen.''

Een kwartier voor tijd had Ajax een strafschop moeten krijgen. Sanou, helemaal met Chivu mee terug gelopen, liep in zijn eigen zestien meter de Roemeen onderste boven. Luinge wuifde de overtreding echter weg.

In de slotfase kreeg Ajax nog de beste kansen. Machlas nam de bal in de zestien goed aan, maar Luinge constateerde tot woede van de Griek 'hands'. Willem II nam de aanval over. De Cler leverde zomaar in bij Ceesay, die veel te weinig deed met de buitenkans. Daardoor bleef Ajax in eigen huis ongeslagen.