Menu
Grim:"Mijn mooiste voetbalmoment komt nog"

Grim:"Mijn mooiste voetbalmoment komt nog"

Fred Grim speelde tegen FC Den Bosch zijn honderdste wedstrijd in de Eredivisie voor Ajax. Ajax.nl sprak voor die mijlpaal met de keeper.

Voor de doelman die over twee wedstrijden zijn laatste wedstrijd in het rood-wit keept. En als het goed is, is hij dan nog kampioen ook. Grim brak nog een record, binnen een dag kwamen er meer dan 1000 vragen voor hem binnen!

Beste Fred Grim. Ik ben ook zelf keeper. Dus nu mijn vraag: Hoe bent u op het idee gekomen om te keepen?
Matthijs Matser, (12, Assen)
Ik wilde gaan voetballen toen ik zeven was. We zijn toen naar J.O.S. in de Watergraafsmeer gegaan. Het seizoen was eigenlijk al een maand bezig en de keeper was ziek. Ze vroegen me of ik die eerste wedstrijd op doel wilde gaan staan. Ik vond het hartstikke leuk en sinds die tijd ben ik het blijven doen.

Heb je een keer gescoord in je carriere?
Mark de Ruijter, (17, Amsterdam)
Ja, dat was een heel belangrijke goal in het seizoen dat we met Cambuur kampioen werden van de eerste divisie. We kwamen met 2-1 achter tegen Zwolle. In de laatste minuut kregen we een corner mee en ik ging mee naar voren en kopte hem in. Die week daarna werden we kampioen.

Beste Fred, Heeft het gedrag van de supporters - positief of negatief - invloed op jou doen en laten als keeper?
Jesse Goedel, (17, Egmond aan Zee)
Het is heel prettig voor iedereen als de supporters zich laten horen en het elftal steunen. Maar als de eigen supporters zich negatief uiten over een speler heeft het ook invloed op die speler. Als je merkt dat mensen vertrouwen in je hebben, is het makkelijker tot goede prestaties te komen.

Hoe was het voor jou om al die successen rond 1995 mee te maken, maar toch niet aan spelen toekwam?
Dennis van de Manakker, (17, Haarlem)
Het was geweldig om alles mee te maken. We hadden een team, we wonnen alles en de nummer twaalf tot en met de nummer zestien waren net zo belangrijk. We wisten dat als er wat zou gebeuren, wij in het veld zouden komen. Maar het was voor mij ook feest natuurlijk.

Fred, bij Ajax ben je een hele tijd reserve doelman geweest maar waarom was je toch bij Ajax gebleven?
Sander de Jong, (15, Amsterdam)
Het ging ontzettend goed. Iedereen wist dat Ajax alle posities dubbel bezet moest hebben, daarom bleef je. Die periode was een roes waar we in verkeerden. We gingen maar door met winnen, we kwamen overal, wonnen elke prijs. Ik zou wel gek zijn om dan weg te gaan. Het was te mooi om niet mee te maken.

Wat was jou eerste reactie op het nieuws dat er in de selectie voor volgend seizoen geen plaats meer voor jou is?
Desmond, (25, Capelle aan den IJssel)
Op de eerste plaats ben ik erg teleurgesteld, voetbaltechnisch en -tactisch is er weinig aanleiding vind ik. Maar je kunt er zelf niets aan veranderen. Vanaf dat moment doe je wat je altijd al gedaan hebt: zo goed mogelijk je best en hopen dit seizoen zo goed mogelijk af te sluiten. En zoals we er nu voor staan, kunnen we nog twee prijzen pakken. Dat zou mooi zijn.


Grim redt tegen NAC vorig seizoen

Beste wereldkeeper! Weet je al wat je volgend seizoen gaat doen en zo nee wanneer beslis je daarover?
Richard Bodde, (13 jaar, Delft)
Nee, dat weet ik nog niet. Ik hoop dat over een week bekend te kunnen maken. Ik ben nog insprek in gesprek met Ajax.

Wie vindt u de beste drie keepers ter wereld???
Niels Timmers, (16, Voorhout)
Er zijn heel veel keepers die goed zijn en ik wil niemand tekort doen. Dudek vind ik een hele goede, hij bewijst het ook in Engeland. Cañizares en Kahn vind ik op dit moment ook goed. Maar het is een momentopname, het kan verschillen.


Beste Fred Grim mijn vraag is tegen welke speler jij het het lastigst hebt en waarom?
Jaap, (45, Almere)
Ruud van Nistelrooy. Daar hadden we totaal geen grip op. Hij is beresterk en scoorde in elke wedstrijd. Hij maakt het nu ook waar bij Manchester.

Ben je tevreden over je carrière, of denk je dat je er meer had kunnen uithalen?
Ruud van de Wiel, (20, Luyksgestel)
Ja, ik ben tevreden. Ik heb alles meegemaakt. Ik ben bij Ajax begonnen, heb in de Nederlandse jeugdselecties gespeeld tot en met Jong Oranje. Toen heb ik voor Cambuur gekozen en ben ik op een hele mooie manier weer teruggekomen. Ik heb alle successen meegemaakt en nu ben ik drie jaar zelf actief. Ik heb de kans het met de dubbel af te sluiten. Dus ik denk dat ik op een mooie carriere kan terugkijken.

Beste Grim. Ik wil u vragen hoe u zich opstelt nadat u een fout heeft gemaakt? Hoe ga je dan verder met de wedstrijd?
Adjai, (15 jaar, Hoogvliet)
Het is heel moeilijk voor een keeper om een fout te maken in de wedstrijd. Op dat moment moet je dat proberen te vergeten en je concentreren op de volgende bal. Die is altijd het belangrijkste. Naarmate je meer ervaring hebt, lukt je dat beter, ook al wen je er nooit aan. Pas na de wedstrijd ga je bij jezelf te rade hoe het kwam en wat je eraan kunt doen om het de volgende keer te voorkomen.

Hoe bereid je je lichamelijk en/of geestelijk voor op een wedstrijd? Is dit bij Ajax anders als bij Cambuur?
Mark, (15, Den Haag)
Ik heb geen rituelen, ik probeer altijd mijn rust te pakken. Zowel op de dag ervoor als op de wedstrijddag zelf. Je moet goed eten, ik probeer een beetje uit te slapen want het is belangrijk dat je je negentig minuten kan concentreren. Bij Ajax kun je bij wijze van spreken 43 minuten niets te doen hebben, en dan moet je er ineens staan. Ik probeer me altijd in te leven in een wedstrijd, zodat je de kwaliteiten kent van degene tegen wie je speelt. Bij Cambuur was dat niet anders, alleen is de druk bij Ajax groter.

Beschrijf je zelf in 4 woorden
Bart willems, (13 , Uden)
Nuchter, gedreven, emotioneel en menselijk.

Wat doe je in je leven naast het voetbal???
Martin van Oostveen, (16, Zoetermeer)
Ik probeer zo veel mogelijk tijd vrij te maken voor mijn kinderen, ik heb een dochter van acht en een zoon van vijf. Ik heb natuurlijk ook hobby's, ik houd van golfen en tennis, maar daar heb ik op dit moment niet zoveel tijd voor.

Wat wil je je kinderen graag meegeven voor later?
Yvonne, (16, Bergeijk)
Dat niks in het leven vanzelf komt. Je moet er altijd iets voor doen, het is geven en nemen. Ik vind sociale normen en waarden heel belangrijk. Mijn kinderen zijn nog jong, maar dat proberen we ze wel mee te geven.

Wat vind jij nou van de sfeer in de arena?
Karel, (16, Amsterdam)
De laatste tijd is het beter, maar ik denk dat het nog beter kan.


Grim duikt over een medespeler heen

Beste Fred, Soms zie ik je met gevaar voor eigen leven de bal uit het doel halen, maar ben je nooit bang dat het een keer fout kan aflopen?? Het ga je goed.
Sjonnie de Jong, (16, Nieuwkoop)
Nee, daar ben ik niet bang voor, het hoort bij het keeper-zijn. Ik heb zelf de ervaring dat als je je er vol in gooit, je de minste klappen krijgt. Als je twijfelt, krijg je wel zelf de klappen.

Beste Fred, hoe zie jij je eigen rol bij Ajax? Puur bezig als keeper en je eigen prestatie en daarop gericht, of ben je ook bezig de jongere keepers iets te leren zoals Stekelenburg en Didulica.
Richard, (20, Rotterdam)
Ik heb wel mijn eigen rol, want ik moet elke wedstrijd zelf presteren. Maar op trainingen geef ik aanwijzingen en maak ik af en toe een babbeltje. Niet alleen met de keepers, maar ook met andere jonge spelers. Het is belangrijk dat je over je vak praat. Het gaat niet op een officiële manier. We nemen wat situaties door, daar spreken we over. Het is aan hen om er dan wat mee te doen.

Van welke keeper heb je het meest geleerd en wie heb je het meest bewonderd?
Tibor Hurkmans, (21 jaar, Deurne)
Ik heb geen idool, dus dat wordt erg moeilijk. Ik heb vroeger altijd mijn ogen open gehouden en zie bijna elke wedstrijd die er te zien is, maar er is niet een speciaal iemand.

Meneer Grim, u hebt ons vaak door het vuur gesleept en dat mag ook wel eens gezegd worden. Hoe ervaart u de race voor de landstitel als de nummer 1 goalie van Ajax? Het zal zeker anders dan 2de keeper. Met vriendelijke Ajax groet.
Yoenis Bashir, (18, Wormerveer)
Het is ontzettend spannend. De laatste paar jaar is het kampioenschap zo'n vier/vijf wedstrijden voor het einde beslist, dus dan is er wat minder druk. De spanning neemt nu toe en het is heel leuk om mee te maken. Ik hoop dat we het goed afmaken.


Grim houdt Ajax op de been in de halve finale van de Amstel Cup tegen PSV

Mijn vraag is: hoe ben je ooit zo goed geworden wat moet je daar voor doen
Frank Mulders, (12, Stadskanaal)
Ik investeer mijn hele leven al in het keepen. Toen ik vijftien was en naar Ajax kwam, moest ik en heleboel dingen laten en een heleboel doen. Ik train keihard en probeer elke dag scherp te zijn. De avond voor de wedstrijd ga je vroeg naar bed. Verder let je op je voeding natuurlijk.

Wie is de beste verdediger met wie je ooit heb samengewerkt?
Jan Deen, (14, Joure)
Frank de Boer. Hij kan ongelooflijk goed zijn man uitschakelen en daarnaast heeft hij ontzettend veel voetbalkwaliteiten, een hele goede pass, een heel goed inzicht. Hij coacht heel veel, ook de keeper. Hij is een van de meest complete verdedigers die we in Nederland hebben.


dhr Grim,als je een strafschop moet keepen waar moet je dan op letten.
Robbie Barends, (14 jaar, Almelo)
Eigenlijk moet je iets over je tegenstander weten. Op dit niveau kan dat en weet je wie er tegenover je komt staan. Bij de meeste spelers moet je tegenwoordig lang blijven staan, omdat ze opletten of een keeper eerst naar een kant gaat. Als keeper let je bijvoorbeeld op de lichaamshouding van de speler.

Wie is volgens jou de beste speler met wie je heb samengespeeld en wie de beste trainer?
Milan van Wersch, (22, Nijswiller Zuid-Limburg)
Ik heb met heel veel goede spelers gespeeld, ik kan er niet zomaar eentje uitpikken. Als ik er een zou noemen, bijvoorbeeld de broertjes de Boer, Litmanen, Kluivert, Laudrup en ga zo maar door, dan zou ik de anderen te kort doen. Ik heb van Van Gaal als trainer het meeste geleerd.

Wat is het mooiste voetbalmoment uit jouw carrière?
Jeffrey Geurtjens, (16, Hoofddorp)
Dat moet nog komen met het kampioenschap, hoop ik.