Menu
Groenendijk neemt derde keer afscheid

Groenendijk neemt derde keer afscheid

Fons Groenendijk is bezig aan zijn laatste weken als trainer van Jong Ajax. Daarmee neemt hij voor de derde maal in zijn carrière afscheid van de Amsterdammers. ,,En dat is best raar," beseft de 49-jarige Zuid-Hollander. ,,Hoewel ik weet dat het de juiste beslissing is."

Ajax en Groenendijk maakten de scheiding der wegen ruim anderhalve maand geleden bekend. ,,Maar eigenlijk wist ik het zelf al in de winterstop," aldus de coach. ,,Ik was aan het evalueren en kwam tot de conclusie dat het een interessant en leerzaam jaar is geweest, op allerlei gebied. Alleen speelden we bijna wekelijks met een ander elftal. Onder meer vanwege de reglementen in de huidige vorm van de Jupiler League. Dat is voor mij een van de redenen geweest om te stoppen."

Jong Ajax, dat dit seizoen voor het eerst in de clubhistorie aantreedt in de Jupiler League, mag bijvoorbeeld geen beroep doen op spelers die al vijftien competitieduels bij het eerste elftal in de benen hebben. ,,Dat is heel frustrerend, vooral voor de spelers zelf," stelt Groenendijk. ,,Die willen ook minuten maken. Als gevolg van deze regel hebben we vaak moeten improviseren en zijn de verschillen in wedstrijden logischerwijze aanwezig geweest. Het is al met al een lang en zwaar seizoen geweest met heel veel ups en downs. Ook als staf hebben we wel eens met de handen in het haar gezeten, vooral tijdens interlandperiodes. Maar we konden het steeds weer oplossen."

Hoewel hij zich naar eigen zeggen bij tijd en wijle machteloos voelde, hield Groenendijk altijd het hoofddoel in het achterhoofd. ,,En dat was natuurlijk het eerste elftal. Ik heb me daar ook voor de volle honderd procent achter geschaard. Bovendien is de samenwerking prima verlopen. We hebben heel veel jongens via Jong Ajax klaargestoomd voor het grotere werk en ze opgevangen en vertrouwen gegeven, waar nodig."

Groenendijk: ,,We hebben heel veel jongens via Jong Ajax klaargestoomd voor het grotere werk." Groenendijk: ,,We hebben heel veel jongens via Jong Ajax klaargestoomd voor het grotere werk."

De meest in het oog springende naam van iemand die zich via Jong Ajax omhoog werkte is Davy Klaassen. ,,Die hebben we na zijn blessure bij Jong Ajax opgevangen en vertrouwen en een goed gevoel gegeven," stelt Groenendijk. ,,Op een gegeven moment werd hij sterker en zag je hem weer in de zestienmeter komen, waar hij alleen de kansen nog miste. Op een gegeven moment ging hij scoren en heeft de technische staf van het eerste hem in zijn kraag gepakt en bij het eerste ingezet. Nu is hij clubtopscorer en international. Dat zijn mooie processen om te volgen. Ik zeg ook altijd: de spelers doen het zelf, maar wij kunnen ze wel helpen."

Behalve Klaassen zijn er meer spelers die Groenendijk hebben verbaasd. ,,Derwin Martina, bijvoorbeeld," stipt de voormalige coach van Willem II en FC Den Bosch aan. ,,Die was rechtsbuiten in de A2, waar hij niet eens een vaste kracht was. Wim Jonk en ik hebben toen besloten een rechtsback van hem te maken. Zijn perspectief was daarbij het trainingsveld in plaats van veel speelminuten. Als ik dan vervolgens zie hoeveel die jongen dit seizoen heeft gespeeld en hoe hij zich ontwikkeld heeft op die positie - waardoor heel veel clubs naar hem informeren – is dat mooi om te zien. Dit is een grote club, waar Ajax 1 de norm is, maar daaronder heb je ook jongens die een grote ontwikkeling hebben doorgemaakt en uiteindelijk een carrière als profvoetballer tegemoet gaan."

Ondanks het klaarstomen van talenten reiken de ambities van Groenendijk verder. Waar de volgende reis naartoe leidt, weet hij echter nog niet. ,,Door de stap naar Jong Ajax ben ik een beetje uit beeld geraakt, maar bij FC Den Bosch heb ik een goede naam opgebouwd. De voetbalwereld mag weten dat ik weer inzetbaar ben. Ik kan de volgende stap aan, maar zal geduld moeten hebben."

Nadat Groenendijk in 1993 Ajax verruilde voor Manchester City en vijftien jaar later afscheid nam als assistent-trainer, verlaat hij binnenkort de recordkampioen voor de derde keer. ,,En dat is raar. Hoewel ik weet dat het de juiste beslissing is. Een besluit neem je op basis van je gevoel en ervaring. Die dingen hebben me duidelijk gemaakt dat ik toch weer hoofdtrainer wil zijn. Desondanks ga ik de mensen met wie ik werk missen, maar ik zal hier altijd weer terugkomen om te kijken. De contacten zijn goed en dat blijft ook zo."

Voordat Groenendijk op de Toekomst voormalige ploeggenoten als Frank en Ronald de Boer, Wim Jonk, Bryan Roy en Dennis Bergkamp definitief de hand schudt, wacht hem eerst nog onder meer de laatste competitiewedstrijd bij De Graafschap, die vrijdag plaatsheeft om 20.00 uur. Op De Vijverberg kan de ploeg van de geboren Leidenaar, die momenteel veertiende staat, zelfs nog enkele plaatsen klimmen.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (top) en Louis van de Vuurst