Menu
Groenendijk over Utrecht - Ajax

Groenendijk over Utrecht - Ajax

Zeven jaar geleden was Alfons Groenendijk voor het laatst als speler betrokken bij een FC Utrecht - Ajax. 'Fons' was bezig aan zijn laatste seizoen als prof en won met zijn Utrecht met 2-1. Zondag zit hij in de andere dug-out, als assistent-coach van Ajax.

Groenendijk probeert op 13 september 1998 als speler van FC Utrecht met alle vezels in zijn lijf Dani van de bal te krijgen. ,,Volgens mij kneus ik hier mijn ribben", rilt Groenendijk bij de herinnering. ,,Ik spuugde bloed en moest naar het ziekenhuis." Groenendijk probeert op 13 september 1998 als speler van FC Utrecht met alle vezels in zijn lijf Dani van de bal te krijgen. ,,Volgens mij kneus ik hier mijn ribben", rilt Groenendijk bij de herinnering. ,,Ik spuugde bloed en moest naar het ziekenhuis."

Hij speelde maar liefst 411 wedstrijden in het betaald voetbal. De eerste divisie, eredivisie en Premier League waren zijn competities. In het seizoen waarin hij 37 jaar werd, vond hij het mooi geweest en Groenendijk koos voor het trainersvak. Als geen ander binnen de Ajax-geledingen weet hij wat het voor een Utrechter betekent om tegen de Amsterdammers te spelen.

,,Ik weet hoe het leeft in Utrecht, ja”, zegt de assistent-trainer vrijdagmiddag. ,,Het is een heel speciale wedstrijd voor ze. De wedstrijd van het jaar. Iedereen wil zó graag winnen van Ajax en het lijkt wel of ze tegen Ajax meer kunnen en dieper gaan dan anders. Utrecht - Ajax is het meest aansprekende affiche van het seizoen. Waar het vandaan komt weet ik niet precies, maar het stadion is altijd uitverkocht en het is een heksenketel om er te spelen. Het is geen toeval dat Ajax in de afgelopen tien jaar slechts een keer wist te winnen en dat was vorig jaar. Echt terugvallen op het feit dat de recentste wedstrijd drie punten opleverde kunnen we niet, want volgens mij zijn alleen Urby, Klaas Jan en John er weer bij. Dat er dus acht posities anders worden ingevuld, is ook de kern van ons probleem. We zijn geen ingespeeld geheel. We hebben ook te maken met veel blessures. Dat is lastig, maar aan de andere kant geeft het anderen weer de kans. In zulke tijden worden ook carrières geboren.”

Alfons Groenendijk instrueert Hedwiges Maduro. Alfons Groenendijk instrueert Hedwiges Maduro.

Voor Groenendijk zelf is het als oud-speler ook een bijzonder weerzien. ,,Ja, in zoverre is het bijzonder dat ik de club een warm hart toedraag en dat ik er een leuke tijd heb gehad. Een paar weken terug speelde ik nog in een afscheidswedstrijd voor Jean-Paul de Jong. Toen kreeg ik een leuk ontvangst. Daaruit blijkt wel dat ik hier als speler een leuke tijd heb gehad. Met John van Loen heb ik de trainerscursus gedaan en heb ik samen bij Roda JC en Ajax gespeeld, dus dat is leuk. Verder beschouw ik het als een normale competitiewedstrijd die wel moeilijk zal worden. Ik verwacht een hectisch duel, waarin van alles zal gebeuren. Voor zover het mogelijk is zullen de Utrechters honderdtwintig procent van zichzelf geven en ze zullen de grens, die door de scheidsrechter wordt bepaald, opzoeken. Wij zullen ook kansen krijgen en de vraag is dan: hoe ga je er mee om? Voor het publiek zal het een mooie wedstrijd zijn en ik hoop voor ons ook en dat we drie punten pakken.”

Dat zal de gemoederen van alle Ajacieden enigszins bedaren, want dat er veel is gebeurd de laatste weken kan niemand ontkennen. ,,Voor mij was de afgelopen periode met onder andere het vertrek van Henk ten Cate een goede leerschool. Ik merk dat ik rustig kan blijven en dat ik mezelf blijf. Dat is een prettige constatering. Dat wat er ook gebeurt, ik mijn werk kan blijven doen. Ik ben ook niet in paniek geraakt na het vertrek van Henk.”

Het Utrecht van nu is goed te vergelijken met het Utrecht waarvan Groenendijk uitmaakte. ,,Ze hebben een artiest, net als toen. Toen waren het Mols en later Martel; nu is dat Sanmartean. Dat is iemand voor wie de mensen naar het stadion komen. Het Utrecht uit mijn tijd had een verdedigingscentrum met Zwaanswijk en Van der Gaag, nu hebben ze Dickoh en Keller. Net als toen zijn er nu ook mensen die een pass kunnen geven. Utrecht is niet alleen een vechtploeg; er zit voetbal in.”

Maar moet Ajax niet op kwaliteit gewoon winnen van Utrecht? ,,Nou, dat is een lastige uitspraak. Dit seizoen is het geen vanzelfsprekendheid dat Ajax een wedstrijd wint. Wij hebben er nog niet een bij gehad dit jaar waarin we het wel op 85 procent van onze krachten afkonden. We moesten en moeten ons voor de volle honderd procent geven!”