Menu
Groenendijk volgt Ajax nog altijd

Groenendijk volgt Ajax nog altijd

Fons Groenendijk maakte in 1991 de overstap van Roda JC naar Ajax. In zijn eerste jaar bij de Amsterdammers veroverde de middenvelder meteen de Uefa Cup. Een seizoen later gooide een zware enkelblessure roet in het eten. Ook had de speler met het verwoestende schot veel concurrentie te duchten van de jongelingen Michel Kreek en Edgar Davids. Mede daardoor bleef het verblijf van de geboren Leidenaar bij de recordkampioen beperkt tot twee seizoenen. Maar een definitief afscheid werd het niet, want in 2005 keerde de linkspoot als jeugdtrainer terug op het oude nest. Later groeide hij bij het eerste elftal uit tot assistent van respectievelijk Henk ten Cate en Adrie Koster. Met eerstgenoemde liep hij in de jaargang 2006/2007 ongelukkigerwijze de landstitel mis op één doelpunt.

,,Dat heeft ongelooflijk veel pijn gedaan", memoreert Groenendijk die bewuste zondagmiddag in Tilburg. ,,En dat vergeet ik ook nooit meer. We zaten daar na afloop in de gang in zak en as te wachten totdat we weg konden. Eigenlijk hadden wij het ook verdiend. Ik zie nog die ontknoping voor me waarin alle ballen net naast de paal van Willem II vlogen. Verder blijf ik zeggen dat PSV die middag tegen Vitesse goedkoop aan de goals kwam, maar dat is oud zeer. Dat we later nog de beker en play-offs wonnen was klasse. Dat is mentaal zo’n sterke prestatie geweest van de groep. Het was ook een mooie ploeg met Sneijder, Gabri, Huntelaar, Stam, Perez en noem ze maar op."

Hoewel de huidige trainer van FC Den Bosch al weer ruim drie jaar weg is, houdt hij warme gevoelens voor Ajax. ,,Ik heb er als trainer ook een prachtige tijd gehad. Het vertrek was een beetje ongelukkig omdat mijn contract afliep. Net op dat moment kwam Marco van Basten en die nam zijn eigen trainers mee. Nu volg ik Ajax nog steeds, want dat gaat nooit voorbij. Dat blijft altijd. Ik heb ook nog veel contact met de mensen daar. Onder anderen met Carlo L’Ami, Danny Blind, Hennie Spijkerman en Frank de Boer, met wie ik heb gespeeld, getraind en de trainerscursus heb gedaan. Frank heeft een hoge gunfactor en die gun je het. Ik vind het ook leuk hoe hij het nu doet en dat volg ik. ‘That’s it’."

Vier jaar geleden coachte Groenendijk Gregory van der Wiel bij de Johan Cruijff Schaal. Vier jaar geleden coachte Groenendijk Gregory van der Wiel bij de Johan Cruijff Schaal.

Ook kijkt Groenendijk met veel interesse uit naar het competitieduel tussen zijn voormalige clubs Ajax en FC Utrecht, dat zondag op het programma staat. Zelf speelde hij de streekderby op Utrechtse bodem viermaal. De enige keer dat hij als Ajacied stadion Nieuw Galgenwaard betrad was in het seizoen 1991/1992 toen hij met zijn ploeg met 2-1 onderuit ging. ,,Dat was ongelooflijk", blikt de sympathieke Zuid-Hollander terug. ,,We speelden toen heel goed en creëerden heel veel kansen, maar we gaven het toch weg."

Met FC Utrecht – de club waar hij in 2001 zijn actieve carrière afsloot - versloeg Groenendijk Ajax twee keer en speelde hij eenmaal gelijk. ,,Dat zegt eigenlijk alles", geeft hij de moeilijkheidsfactor aan. ,,Het is zo’n beladen wedstrijd. Ik denk dat het voor Ajax de moeilijkste uitwedstrijd van het seizoen is, want Utrecht kan die dag altijd meer dan honderd procent brengen. Die willen maar een ding: van Ajax winnen."

Opvallend genoeg zegevierde Groenendijk als assistent-trainer van Ajax twee keer in de Domstad. Vooral de eerste zege staat nog op zijn netvlies gebrand. ,,Toen scoorde Kenneth Perez in de laatste minuut de 2-3. Dat was fantastisch. Ik heb toen op advies van Ten Cate de groep voor de wedstrijd toegesproken en uitgelegd wat Ajax betekent voor Utrecht."

Over de kansen voor zondag is Groenendijk voorzichtig. ,,Het wordt een hels karwei, maar wel een wedstrijd waarin Ajax winstkansen heeft als ze hun eigen spel kunnen spelen. Maar goed, dat geldt ook voor Utrecht. Als het echt een strijd wordt zal Ajax daarin mee moeten en ook moeten zien te blijven voetballen. Het stadion zal in elk geval uit zijn voegen barsten."

De wedstrijd in stadion Nieuw Galgenwaard begint zondag om 12.30 uur.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2010/2011 FC Utrecht – Ajax 3-0 (23-01-2011)
2009/2010 FC Utrecht – Ajax 2-0 (06-12-2009)
2008/2009 FC Utrecht – Ajax 0-2 (01-03-2009)
2007/2008 FC Utrecht – Ajax 0-1 (28-10-2007)
2006/2007 FC Utrecht – Ajax 2-3 (01-10-2006)

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst