Menu
Groenendijk wil iets neerzetten

Groenendijk wil iets neerzetten

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen doet Corné Groenendijk (39) zijn verhaal. De Nederlander is sinds deze zomer hoofd jeugdopleiding van Ajax Cape Town.

Dankzij de komst van Corné Groenendijk is het aantal Nederlanders bij Ajax Cape Town op peil gebleven. De Utrechter volgde onlangs Maarten Stekelenburg op, die op zijn beurt de taken van voormalig hoofdcoach Foppe de Haan overnam. Assistent-coach Jan Pruijn completeert het Nederlandse drietal in Kaapstad. Een mooi aantal, zo vindt het nieuwe hoofd jeugdopleiding. ,,Het is belangrijk dat er niet teveel Nederlanders bij de club komen. Het is ook onze taak om op de Zuid-Afrikaanse coaches op te leiden. We moeten lokaal wel iets achter kunnen laten.”

Er wacht Groenendijk een mooie uitdaging in Kaapstad. Na 15 jaar bij de KNVB verlegt hij de komende drie seizoenen letterlijk zijn grenzen. ,,Het was een moeilijk besluit om de KNVB te verlaten. Ik heb daar jarenlang met veel plezier gewerkt. Toch was het nu een mooi moment om deze stap te maken. Ook omdat mijn gezin er klaar voor was”, zegt het nieuwe hoofd jeugdopleiding vanuit Zuid-Afrika. Zijn takenpakket bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond was omvangrijk. ,,In Zeist hield ik me onder meer met voetbalontwikkeling bezig. De afgelopen jaren was ik nauw betrokken bij het opzetten van Regionale Opleidingen en de nationale jeugdteams. Bij Ajax Cape Town ga ik me nu opnieuw met voetbalontwikkeling en het verder perfectioneren van de opleiding en jeugdscouting bezig houden.”

,,De overstap van Serero naar Ajax heeft de opleiding in Kaapstad een enorme boost gegeven." ,,De overstap van Serero naar Ajax heeft de opleiding in Kaapstad een enorme boost gegeven."

De afgelopen weken stonden voor Groenendijk vooral in het teken van verhuizen en oriënteren bij zijn nieuwe werkgever. ,,Er gaat al heel veel goed bij Ajax Cape Town. Maarten Stekelenburg heeft hier de afgelopen jaren heel goed werk geleverd. Er is veel talent en er staat een prima organisatie met allemaal Zuid-Afrikaanse trainers. De komende jaren wil ik het niveau van de opleiding nog verder omhoog gaan brengen. Een van de grootste uitdagingen is daarbij om mijn expertise die ik bij de KNVB en de Nederlandse clubs heb opgedaan op deze club over te dragen.”

Vanuit zijn KNVB-achtergrond heeft Groenendijk een goed beeld van het jeugdvoetbal in Nederland. Ook heeft hij in het verleden een jaar stage gelopen bij Ajax in het kader van zijn opleiding Trainer/Coach 1. ,,Daardoor ken ik veel trainers uit de opleiding. Ook heb ik in 2004 al eens een gesprek over een functie bij Ajax Cape Town gevoerd met toenmalig technisch directeur Louis van Gaal. Daarnaast is Foppe de Haan als voormalig bondscoach van Jong Oranje een goede bekende van me. Kortom; de voetbalwereld is een kleine wereld.”

In vergelijking met zijn functie bij de voetbalbond zal in Zuid-Afrika het ‘veldwerk’ een prominente rol gaan spelen. ,,Ik wil hier de komende jaren samen met hoofdcoach Maarten Stekelenburg en Jan Pruijn echt iets gaan neerzetten. De recente overstap van Thulani Serero (21) naar Ajax Amsterdam heeft de club en zeker ook de opleiding een enorme boost gegeven. Jonge voetballers in Zuid-Afrika zien dat het kan, via Ajax Cape Town naar het grote Ajax in Nederland. Aan ons de taak om optimale randvoorwaarden te creëren zodat we zowel in Kaapstad als in Amsterdam veel plezier aan de talentvolle Zuid-Afrikaanse jeugd gaan beleven.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: www.ajaxct.com (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst