Menu
Groenendijk wil vooruitgang zien

Groenendijk wil vooruitgang zien

Alfons Groenendijk zwaait sinds ruim een maand de scepter bij Ajax A1. En dat gaat met vallen en opstaan. Iets wat de oud-speler van onder meer Roda JC, Ajax en Manchester City lichte zorgen baart. Tijd voor een interview met de coach van het team dat komend weekend niet in actie komt ter nagedachtenis aan de maandag overleden grensrechter van het Almeerse SC Buitenboys.

,,Je moet op een gegeven moment wel vooruitgang zien. Ook al hoort grilligheid bij jeugd. Je wilt toch zien dat ze stappen maken. Vooral bij uitwedstrijden, waarin vaak ook strijd wordt gevraagd”, legt de opvolger van de naar Almere City verhuisde Fred Grim de vinger op de zere plek. Dat Groenendijk, die eerder de eerste elftallen van Willem II en FC Den Bosch onder zijn hoede had, tijdens het seizoen instapte is volgens hem niet onoverkomelijk. ,,Zij moeten natuurlijk even wennen aan mij en andersom. Maar dat heeft niet zo lang geduurd.”

Ook de overgang van het profvoetbal naar een jeugdelftal is volgens de Zuid-Hollander soepel verlopen. ,,Je hebt natuurlijk wel weer te maken met een andere leeftijdsgroep, dus dat vergt een andere benadering. Hoewel ik natuurlijk al eerder met jeugd heb gewerkt”, doelt hij op zijn eerste trainersperiode in Amsterdam. ,,Het bevalt in elk geval goed en ook het werken op de Toekomst gaat prima. Je wilt alleen wel vooruitgang zien.”

Groenendijk blijft tegelijkertijd reëel en sluit zijn ogen niet voor de onervarenheid van zijn selectie. ,,We moeten daarom de lat weer niet te hoog leggen. Vorig jaar was er een lichting van wie later vijf, zes spelers naar de A-selectie zijn gegaan. Viktor Fischer, Davy Klaassen en Mitchell Dijks zijn daar mooie voorbeelden van. Dit jaar bestaat de A1 vooral uit eerstejaars A-junioren die nog moeten wennen aan het niveau en de strijd die moet worden geleverd. In de jongste jeugd gaat het natuurlijk makkelijk, maar nu wordt de tegenstand steeds groter. Ik hoop dat ze dat snel oppakken. Er is op deze leeftijd ook niet veel tijd te verliezen. Ze zijn dichtbij en moeten straks die laatste stap maken.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst