Menu
Groningen en Ajax sportieve ploegen

Groningen en Ajax sportieve ploegen

De kans is groot dat FC Groningen en Ajax hun onderlinge duel zondag ‘gewoon’ met elf tegen elf besluiten. Beide behoren tot het selecte gezelschap clubs dat dit seizoen nog geen rode kaart kreeg, samen met PSV. In wedstrijden van Ajax viel zelfs nog helemaal geen rode kaart.

Dat Groningen en Ajax sportieve teams zijn, blijkt ook uit het aantal gele prenten. De Ajacieden ontvingen er dertig. Vier clubs scoorden in dat opzicht beter. Groningen kreeg er 35.

Padt
De Groningse defensie wordt dit seizoen zwaar op de proef gesteld. De Trots van het Noorden kreeg liefst 322 schoten tegen, samen met Excelsior het meest van alle cubs uit de Eredivisie. Geen wonder dus dat oud-Ajacied Sergio Padt met 83 reddingen hoog (gedeeld derde) in het klassement van gemaakte reddingen staat. Ajax wordt het minst onder vuur genomen en incasseerde 215 schotpogingen.

Groningen komt er ook in andere opzichten bekaaid vanaf. De ploeg van Erwin van de Looi scoort het slechtst van alle clubs uit de Eredivisie uit standaardsituaties. Slechts vier dode spelmomenten leverden een goal op. Bovendien kreeg Groningen nog geen enkele strafschop mee.

Wat Groningen wel mee heeft is het wisselbeleid. Geen enkele club bracht vaker een scorende invaller binnen de lijnen dan Van de Looi: negen keer.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst