Menu
Groot interview...Urby Emanuelson

Groot interview...Urby Emanuelson

Voor clubblad 2 interviewde Leroy Urby Emanuelson. Lees hier het interview én de vragen die niet in het clubblad staan!

Urby is een speciale naam. Wat betekent het of is het een afkorting?
,,Het is wel een speciale naam maar het betekent niets. Het is ook geen afkorting. De paus hoor je het wel eens zeggen “Urbi et orbi” maar daar is het niet van afgeleid want je schrijft het wel anders. Mijn moeder vond het een mooie naam en hem geloof ik in de krant gelezen als naam van een Colombiaanse man.”

Heb je ook een bijnaam of hoe wordt je geroepen?
,,De meeste noemen me Urby of Urbs, haha.”

Hoe lang heb je al vlechtjes?
,,Ik had vlechtjes toen ik in de D-jeugd speelde bij Ajax. Dat is nu al tien of elf jaar terug. Toen heb ik het even een jaartje laten knippen. Sinds de B1 heb ik het weer laten groeien. Dus dat is nu zeven jaar geleden.”

Bij welke clubs speelde je toen je nog niet bij Ajax zat?
,,Ik speelde bij SV Voorland in Amsterdam Oost. Ken je die club naast het oude Ajax-stadion (De Meer)?”

Had je ook wel eens geen zin om te trainen?
,,Ik denk dat iedere voetballer dat wel eens heeft; als het koud is of het regent denk je wel eens “ik blijf liever thuis!”, maar op het moment dat je op het veld staat heb je wel weer zin om te gaan trainen.”

Ben je tweebenig?
,,Ik ben echt links. Met rechts kan ik heel weinig. Een bal wegschieten lukt me nog wel, maar als ik echt specifieke dingen moet gaan doen met rechts dan kun je dat beter aan iemand anders over laten.”

Wat vind je van de nieuwe trainer Martin Jol?
,,Hij is een serieuze trainer die erg ervaren is, maar die ook af en toe wel flauwe grapjes maakt. Ik moet zeggen dat iedereen wel blij is met de nieuwe trainer.”

Wat doen jullie in de kleedkamer als jullie winnen? En als jullie verliezen?
,,Als we winnen is iedereen blij natuurlijk. Het hangt ook een beetje van de wedstrijd af. Soms wordt er muziek gedraaid, maar meestal worden er grapjes uitgehaald en praten we over de wedstrijd. En als we verliezen is het meestal heel erg stil en soms wordt er wel eens gevloekt.”

Heb je wel eens een voetbalblunder gemaakt?
,,Niet echt een blunder. Ik heb nooit echt een eigen goal gemaakt of zoiets, maar ik heb bijvoorbeeld wel eens iets doms gedaan waardoor de tegenstander kon scoren.

Heb je iets dat je geluk brengt, bijvoorbeeld een klavertje vier?
,,Nee, ik heb niets speciaals. Je mag tegenwoordig ook heel weinig om hebben, geen ringen, geen armbandjes, dat moet allemaal af. Ik vind het altijd wel leuk als er familie op de tribune zit want dat is een teken van steun waar je veel aan hebt.”

Wat was je mooiste doelpunt?
,,Dat was Ajax – Groningen, een tijd geleden. We wonnen toen met 3-2. Ryan Babel scoorde twee keer en ik maakte in de 80e minuut de winnende goal.”

Wat staat er op je I-pod?
,,Van alles! Nederlandse muziek, R & B, dance-muziek, Hip Hop. Ik vind T-Pain op dit moment heel erg goed. En Chris Brown en Lil’ Wayne. Ken je die allemaal? Wie vind jij goed?”
Leroy:,,Michael Jackson.”
Urby: ,,Ja, die vind ik ook erg goed, ja!”

Kom je uit een voetbalfamilie?
,,Ja, mijn vader was vroeger een beroemde speler in Suriname. Hij heeft ook ooit een keer tegen Ajax gespeeld. Mijn broer heeft ook in de jeugd van Ajax gespeeld en die speelt nu amateurvoetbal.”

Je bent al een tijdje vader. Zou je willen dat je dochter later ook ging voetballen?
,,Ik heb het liever niet eigenlijk. Ik zou het leuker vinden als ze wat anders zou doen. Maar ze vindt tegen een bal aanschoppen wel erg leuk. Ze wil altijd buiten met me voetballen dus die kans zit er wel in!”

Wat vind je ervan dat er vier spelers die uit de jeugdopleiding van Ajax komen in de verdediging staan?
,,Dat is heel mooi natuurlijk! Een aantal jaar terug braken er heel weinig verdedigers door.”

Spreek je je oud-teamgenoten die weg zijn gegaan bij Ajax nog wel eens? Klaas Jan Huntelaar, of Ryan Babel?
,,Ja, zeker. Met Ryan Babel en Hedwiges Maduro en Johnny Heitinga heb ik veel contact. Nigel de Jong spreek ik ook wel eens. Ik heb heel lang met die jongens samen gespeeld en het lijkt soms wel familie. Vandaar dat ik ze ook blijf spreken nu ze bij een andere club spelen.”

Je kan op veel posities spelen. Waar speel je het liefst?
Ik speel het liefst als linkshalf.

Wanneer mag je als verdediger mee aanvallen van de trainer?
Dat mag je zelf bepalen. Als jij denkt dat het het juiste moment is om vooruit in te schuiven dan heb je alle vrijheid om dat te doen.

Vind je het spannend voor een wedstrijd? Ben je zenuwachtig?
Je bent wel een beetje gespannen voor een wedstrijd. Zenuwachtig niet. Ik speel nu al zó lang bij Ajax dat ik de druk wel gewend ben. Maar het blijft altijd spannend als je het veld op komt of als je het publiek tekeer hoort gaan.

Wat is je lievelingstrucje?
Ik heb niet echt één lievelingstrucje. Ik gebruik er een aantal, maar eentje die ik vaak doe is met je lichaam een schijnbeweging naar rechts maken en de bal meenemen met links.

Ben je ook goed in andere sporten?
Vroeger kon ik heel goed tennissen. Er is wel eens gevraagd door iemand of ik wilde gaan tennissen om daar mijn sport van te maken. Ik was toen alleen al zó serieus met voetbal bezig dat niets daarvan kon winnen.

Kun je ook waveboarden?
Dat heb ik nog nooit gedaan. Mijn schoonzus wil me altijd meenemen om dat te gaan doen, en het lijkt me wel leuk om dat een keertje te gaan doen.

Doe je aan Twitter?
Nee, ik ben niet zo van de snufjes op internet. Hyves, Twitter, Facebook, ik ken het allemaal wel, maar ik doe er niet echt iets mee.

Tegen wie of met wie zou je wel een keertje willen spelen?
Ik zou graag een keer met Lionel Messi of Christiano Ronaldo spelen.

Als je geen voetballer was, wat had je dan willen worden?
Dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk dat ik Economie was gaan studeren.

Wat is je favoriete rugnummer?
Die heb ik eigenlijk niet. Ik speel nu met nummer ‘8’ en dat daar ben ik wel blij mee.

Wat is er speciaal aan de Ajax-opleiding?
Alles is goed geregeld; er liggen mooie velden en er lopeb goede trainers rond. Je moet ook goed je best doen van Ajax op school en dat is goed. Het is best streng en het is niet voor iedereen gemakkelijk om door de jeugdopleiding heen te komen.

Vind je Ajax Kids Club Voetbaldag leuk?
Ja, heel leuk! En vooral voor jullie om lekker te voetballen en dat wij komen kijken en helpen. Het is leuk om kinderen een mooie dag te bezorgen.

Zaterdag 17 oktober speelt Ajax tegen Willem II. Wat is jouw wedstrijdvoorspelling?
,,Ik hoop dat we veel scoren net zoals tegen NAC Breda (6-0 voor Ajax). Dan is iedereen tevreden. Ik hoop dat het 4-0 wordt!”

Dank je wel voor dit leuke interview Urby!


Leroy stelde Urby een hele hoop leuke vragen! Leroy stelde Urby een hele hoop leuke vragen!