Menu
Grootmeester Dolberg dé smaakmaker bij oppermachtig Ajax

Grootmeester Dolberg dé smaakmaker bij oppermachtig Ajax

Kasper Dolberg was zondag Ajax’ topscorer en smaakmaker in het thuisduel met NEC. Met een glaszuivere hattrick wees de spits zijn ploeg de winnende weg. Ajax liet NEC kansloos en won de competitiewedstrijd eenvoudig met 5-0. Ook Bertrand Traoré en Lasse Schöne droegen een doelpunt bij.

Voormalig Ajax-topspits Ruud Geels en de overige 49.520 toeschouwers in de ArenA moeten met volle teugen hebben genoten van Ajax’ spel en de goals van Dolberg. Net als zijn collega-toekijkers zag ook de topschutter uit de jaren zeventig dat de nieuwste Ajax-spits al voor rust drie keer toesloeg. Vooral van de 1-0 en 3-0 droop de pure voetbalklasse af.

Meesterlijk
In de 19e minuut bracht Lasse Schöne zijn spits met een subtiel boogballetje in balbezit. Dolberg werd omringd door drie NEC’ers, maar controleerde de bal meesterlijk. Net als de wijze waarop hij de bal afschermde, verdiende ook zijn afronding - zuiver schot - het predicaat meesterlijk. De actie van Dolberg was eigenlijk zelfs grootmeesterlijk te noemen.

Vijf minuten later was het opnieuw raak. Bij de 2-0 was vooral het voorbereidende werk van meerdere Ajacieden uitstekend te noemen. Uiteindelijk belandde de bal via Hakim Ziyech en Davy Klaassen panklaar bij Dolberg. Het Deense supertalent kon simpel binnenschuiven. Aanvoerder Klaassen werd voor het duel al gehuldigd voor de 150 wedstrijden die hij inmiddels in Ajax 1 heeft gespeeld.

Zuivere hattrick voor Dolberg. Met een achterwaartse kopbal tilt hij de stand naar 3-0! ⚽️⚽️⚽️ #ajanec

— AFC Ajax (@AFCAjax) 20 november 2016

Dolberg voltooide dus nog voor rust zijn glaszuivere hattrick. Ditmaal vertolkte linksback Daley Sinkgraven de rol van aangever. Met een achterwaartse kopbal - knap krachtig via het achterhoofd gekopt - ramde Dolberg de bal fantastisch voorbij de kansloze NEC-goalie Joris Delle. Dolbergs cipier Dario Dumic was al even machteloos bij het huzarenstukje van de centrumspits.

Eretitel
De thuiswedstrijd was daarmee al na 38 minuten feitelijk al gespeeld. Wie na afloop zou worden gehuldigd als Ajacied van de Wedstrijd was toen ook al bepaald. Dat kon niemand anders zijn dan de Deen. Dolberg had zich ruim voor rust niet alleen verzekerd van de eretitel; hij kreeg na afloop ook de adidas-wedstrijdbal mee naar huis.

Dolberg, de jongste buitenlandse Ajacied met een hattrick.
Dolberg, de jongste buitenlandse Ajacied met een hattrick.

Ajax – NEC was onbetwist dé wedstrijd van spits Kasper Dolberg, die de laatste interlandperiode notabene niet eens ongeschonden doorkwam. Gelukkig was de Deen ruim op tijd fit voor de hervatting van de Eredivisie. Ruim op tijd ook om zichzelf een plek in de recordboeken te bezorgen. Dolberg is met zijn 19 jaar en 45 dagen de jongste buitenlandse Ajacied met een hattrick achter zijn naam.

Dolberg bewees naast zichzelf, automatisch ook zijn club een grote dienst met zijn indrukwekkende spel en doelpuntenproductie. Een avond eerder morste achtervolger PSV opnieuw twee punten met een doelpuntloos gelijkspel bij Willem II. De voorsprong op de regerend kampioen moest dus worden uitgebouwd. Ajax slaagde daar glansrijk in. Na dertien speelrondes bedraagt de voorsprong van de Amsterdammers nu vier punten. Koploper Feyenoord begon pas na Ajax – NEC aan zijn thuistreffen met PEC Zwolle. De Ajacieden besloten hun voetbalmiddag daardoor als de voorlopige koploper. Met een wedstrijd meer gespeeld, bemachtigden de Ajacieden een punt meer dan de Rotterdammers. 

Extra cachet
Ajax trok de goede lijn na rust door. Tien minuten na de hervatting stuurde rechterspits Traoré de bal succesvol richting de verre hoek: 4-0. Twee minuten later droeg ook middenveldcontroleur Schöne zijn doelpunt bij. De Deen schoot raak met een effectvolle afstandsknal. Schöne gaf zijn 300ste competitiewedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal extra cachet met zijn treffer. De middenvelder bereikte die mijlpaal na wedstrijden als Ajacied, NEC’er en als speler van De Graafschap. Na de 5-0 van Schöne klonk een hoopvol tien-tien-tien door de ArenA.

Traoré en Schöne maken de middag af met de 4-0 en de 5-0.
Traoré en Schöne maken de middag af met de 4-0 en de 5-0.

Ajax reikte helaas niet tot in de dubbele cijfers. Ook al hadden de Amsterdammers nog meer dan een half uur de tijd. Ajax bleef foutloos en beleefde een glansrijke generale voor het UEFA Europa League-treffen met Panathinaikos, donderdag in de ArenA. De Ajacieden plaatsten zich inmiddels al voor de volgende ronde van de EL.

Vol verwachting zullen alle fans uitkijken naar nieuwe oogstrelende voetbalstaaltjes van hun Ajacieden. Misschien nog wel het meest naar de nieuwste kunsten van topschutter en smaakmaker Kasper Dolberg.

Tickets Ajax – Panathinaikos
Ajax – Panathinaikos begint donderdag om 19:00 uur in de Amsterdam ArenA. Bestel je tickets via onderstaande button.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tickets Ajax - Panathinaikos