Menu
Groots afscheid Frank de Boer

Groots afscheid Frank de Boer

Ajax gaf in de rust van het topduel met PSV Frank de Boer het vaarwel dat de oud-trainer toekwam. De laatste wedstrijd van 2016 bood de oud-trainer de kans om groots afscheid te nemen van de Ajax-fans. De club - of eigenlijk: zíjn club – en zijn fans bedankten De Boer voor de historische prestaties die tussen 2010 en 2016 werden geleverd. Daarbij namen de fans ook afscheid van Mike van der Hoorn.

De Boer werd in december 2010 de opvolger van Martin Jol. Op 8 december 2010 coachte hij zijn Ajacieden bij zijn debuut als interim-trainer direct naar een 0-2-overwinning op AC Milan in de groepsfase van de Champions League. Zijn 263ste en laatste duels als Ajax-trainer verliep minder voorspoedig. Op 8 mei 2016 verloor Ajax de landstitel door gelijk te spelen bij De Graafschap: 1-1. In de tussenliggende jaren verwierf De Boer zich als coach een plek tussen Ajax-iconen en voorgangers als Louis van Gaal en Rinus Michels.

Landstitels
De Boer is de enige trainer die Ajax tussen 2011 en 2014 aan vier opeenvolgende landstitels hielp. Onder zijn hoede wonnen de Ajacieden 159 van de 263 wedstrijden. Naast 58 gelijke spelen besloot Ajax in het tijdperk-De Boer 46 duels met een nederlaag. De 112-voudig international van Oranje won in 2013 ook de Johan Cruijff Schaal met Ajax. Ook stond de Noord-Hollander in 2011 en 2014 in de bekerfinale.

De Boer, die dit seizoen een kortstondig avontuur had bij Internazionale, deed een beroep op 85 spelers, waarvan hij er 51 liet debuteren. Dat De Boer als voormalig jeugdspeler en -trainer in de Ajax-opleiding oog had voor talent, bleek wel uit het aantal debutanten uit de Ajax-jeugdopleiding: 27. ,,Ik wil debutanten zo snel mogelijk op een hoger niveau krijgen'', zei De Boer daar ooit zelf over. ,,Dat is een belangrijke taak voor een Ajax-trainer.'' Ajax is zijn oud-speler en ex-trainer immens veel dank verschuldigd. Het warme bad waarin De Boer zich in de rust van Ajax – PSV dompelde sprak wat dat betreft boekdelen. Het was misschien wel het mooiste bedankje dat De Boer zich kon wensen. 

Succesvolle trainersjaren
,,Ik heb het nooit alleen gedaan’’, sprak De Boer in de ArenA, terugblikkend op zijn succesvolle trainersjaren. ,,Ik ben bijzonder trots en kijk met plezier op terug. Ajax heeft mij gevormd tot het mens dat ik nu ben. Ik zal altijd Ajacied blijven. Natuurlijk had ik liever gewild dat het op 8 mei anders was afgelopen. Maar die vier titels nemen ze ons nooit meer af. Ik wil de supporters hartstikke bedanken voor de onvoorwaardelijke steun die ik altijd heb gevoeld. Als speler en als trainer. Jullie zijn hartstikke belangrijk. Ik wens de ploeg van Peter Bosz veel succes.’’

* Voorafgaand aan de competitiekraker nam Ajax ook afscheid van Mike van der Hoorn. De speler van Swansea City was tussen 2013 en 2016 Ajacied. Van der Hoorn speelde 49 officiële duels, waarin hij 4 keer scoorde. De verdediger werd in zijn Amsterdamse periode een keer landskampioen. Daarbij won ook hij een keer de Johan Cruijff Schaal.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges 
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst