Menu
Grootse verjaardag met voetbalvrienden

Grootse verjaardag met voetbalvrienden

De aanvaller die driemaal de Europa Cup I won met Ajax. De rechtsbuiten die schitterde naast Piet Keizer en Johan Cruijff. De Amsterdammer met het hart op de tong. De senior die bang is voor ouderdom. De grijsaard die voor altijd Mister Ajax zal blijven. Die man vormde woensdagavond het middelpunt op het heilige gras van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar vierde Sjaak Swart zijn 75e verjaardag in het bijzijn van zijn voetbalvrienden. En dat waren er nogal wat.

Vrienden vonden dat zijn 75e verjaardag niet zomaar voorbij mocht gaan. Niet bij hem thuis in Diemen, met toastjes, taart en familie. Nee, het moest groter. Veel groter. Een erewedstrijd? Goed plan, vond Swart. De locatie? Daar hoefde hij niet over na te denken. Dat werd het Olympisch Stadion in Amsterdam, de voetbaltempel waar hij begin jaren zeventig grote successen beleefde met Ajax.

Mister Ajax keek reikhalzend uit naar het evenement, maar wat had hij het druk met de voorbereidingen. Zo zeer dat hij naar eigen zeggen ‘gebroken’ was enkele weken geleden. Niks voor Swart, een man die op zijn oude dag nog barst van de energie. Daarbij kampte hij ook nog eens met een onwelwillende bilspier. Niemand die het mocht weten, maar de legendarische flankspeler van weleer vreesde voor eenzelfde scenario als in 1973, toen hij niet fit aan de aftrap van zijn afscheidswedstrijd verscheen.

Sjaak Swart vormde een schitterend middenveld met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Sjaak Swart vormde een schitterend middenveld met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart.

Gelukkig voor Swart is hem dat doemscenario bespaard gebleven. Deze woensdagavond verkeert hij in blakende vorm als hij het gras van het Olympisch Stadion betreedt. Huppelend begeeft hij zich tussen zijn voetbalvrienden op het veld. Onder hen ‘jonkies’, zoals Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder, maar ook oudere mannen met een staat van dienst bij Ajax. Zoals: Edwin van der Sar, John van het schip, Simon Tahamata, John Bosman, Marc Overmars en niemand minder dan Johan Cruijff. Opvallend: hij en Swart vonden elkaar nog blindelings, net als toen ze samenspeelden in het gouden Ajax van de jaren zeventig. Blijkbaar is het net als met fietsen; soepel combineren valt niet te verleren.

Bij zijn opkomst op het veld werd Swart op warme wijze welkom geheten. Duizenden toeschouwers slaakten kreten van opwinding, terwijl fans van vak 410 een grote vuurzee creëerden achter een van de doelen. En dan waren er ook nog optredens van de Mokumse volkszanger Peter Beense en Ben Cramer, die een speciaal lied voor Mister Ajax had gecomponeerd. Hun levensliederen gingen vooraf aan de komst van Eberhard van der Laan. De burgemeester van Amsterdam noemde het een ‘voorrecht’ om aanwezig te zijn bij de erewedstrijd en overhandigde Swart een nieuw speldje. De zoveelste voor de 75-jarige ereburger van Amsterdam, die na afloop een ereronde maakte in een cabriolet.

Dan de wedstrijd. Die zorgde voor veel lachende gezichten op volgepakte de tribunes. De reden: hoogstandjes. Een steekbal van Cruijff, dribbels van de gebroeders Witschge, een zogeheten no-look-pass van Van der Vaart of lepe acties van Bryan Roy. Oftewel, het was genieten. En dat allemaal ter ere van de bijzondere mijlpaal in het leven van Sjaak Swart, die als vanzelfsprekend een foutloze wedstrijd speelde (zijn team won met 6-1). Het was zoals Mister Ajax van tevoren al had aangekondigd: een waar voetbalfestijn.

Tekst: Fabian van der Poll
Foto's: Gerard van Hees


Spanning voor het betreden van het veld van het Olympisch Stadion. Spanning voor het betreden van het veld van het Olympisch Stadion.
Sjaak Swart met Johan Cruijff die over zijn schouder meekijkt. Sjaak Swart met Johan Cruijff die over zijn schouder meekijkt.
Een unieke verzameling spelers kwam samen om de verjaardag van Sjaak Swart te vieren. Een unieke verzameling spelers kwam samen om de verjaardag van Sjaak Swart te vieren.
Na een mooie speech van burgemeester Van der Laan (links) kreeg Sjaak Swart van de gemeente Amsterdam de Andreaspenning. Na een mooie speech van burgemeester Van der Laan (links) kreeg Sjaak Swart van de gemeente Amsterdam de Andreaspenning.
Grootheden: Johan Cruijff en Sjaak Swart. Grootheden: Johan Cruijff en Sjaak Swart.
Ajax-directeur Edwin van der Sar kreeg een treffer tegen: de openingsgoal van John Bosman. Ajax-directeur Edwin van der Sar kreeg een treffer tegen: de openingsgoal van John Bosman.
Na afloop van het duel - 6-1 voor team Swart - werd de jarige met zijn kleinkinderen rondgereden door het stadion. Na afloop van het duel - 6-1 voor team Swart - werd de jarige met zijn kleinkinderen rondgereden door het stadion.
Zoals het hoort: op de schouders. Zoals het hoort: op de schouders.