Menu
Grote glimlachen en rode wangen tijdens Ajax Talentendagen

Grote glimlachen en rode wangen tijdens Ajax Talentendagen

Maandag en dinsdag stond sportcomplex de Toekomst grotendeels in het teken van de jaarlijkse Talentendagen, het evenement dat Ajax organiseert met partner van de toekomst ABN AMRO. Vanwege de winterse weersomstandigheden werd de slotdag (woensdag) van deze editie helaas afgelast. In de 2 voorgaande dagen, viel er wel genoeg te beleven voor de jonge Ajacieden. Een sfeerschets.

Rafael van der Vaart was 'zo'n jochie'. Wesley Sneijder ook. Van de huidige generatie is aanvoerder Joël Veltman misschien het beste voorbeeld. Voetballers, doorgebroken in Ajax 1. Allen begonnen op de Talentendagen in Amsterdam.

Voor het eerst in de clubhistorie kunnen ook meisjes zich bewijzen

Het doel is duidelijk en geldt voor alle Talentendagen. De voetballers en dit jaar ook voetbalsters willen indruk maken op de trainers en scouts. Tijdens de Talentendagen konden dit jaar, voor het eerst in de clubhistorie, ook meisjes zich bewijzen. Met de Amsterdam ArenA in het zicht, werkten maandag en dinsdag zo’n 1.100 jongetjes en ongeveer 90 meisjes zich in het zweet.

Voetbaldoolhofje
Terug naar dinsdag. De zon schijnt, maar de wind is koud. De wangen kleuren al snel rood. Kylie Schipper staat met haar handen in haar zij. Ze wacht tot het haar beurt is om met de bal aan de voet door een voetbaldoolhofje te manoeuvreren.

Achter de boarding kijkt moeder Ilona trots toe. Met de smartphone in de hand worden snel wat foto's gemaakt voor thuis. De 2 zijn ’s ochtends met de trein vanuit Zwolle naar de Talentendagen gekomen. Kylie voetbalt bij Be Quick en deed ook al een keer mee de Ajax Clinics.

'Laat ik eens stoer doen en haar gewoon hiervoor inschrijven'

,,Ik dacht, laat ik eens stoer doen en haar gewoon hiervoor inschrijven'', vertelt de moeder. Terwijl Kylie zelf staat te wachten kijkt ze even naar mama. Ze kan eigenlijk niet zo goed kiezen welke oefening ze de leukste vindt. Na enig nadenken: ,,Eh, ik denk het schieten. Zo hard mogelijk in de goal. Maar eigenlijk vind ik alles wel leuk.'' Mama lacht goedkeurend. ,,Ach, ze is een beetje verlegen.''

Speelsters van de Ajax Vrouwen als Inessa Kaagman, Loïs Oudemast, Kay-Lee de Sanders en Marjolijn van den Bighelaar ontfermen zich over de meisjes. Stiekem doen sommigen van hen zelf nog even mee. De Sanders heeft minder dan 20 seconden nodig om zich door het Ajax-doolhofje te werken.   

De meisjes die zijn geboren tussen 2008 en 2010 proberen stuk voor stuk indruk te maken op de Ajax-scouts. De meisjes komen dinsdag aan bod.

Tussen de 90 meisjes loopt de drieling Diewertje, Cato en Julia Karssen. Vader Walter is zelf een diehard Ajax-fan. Hij is megatrots. ,,Ze voetballen bij vv Eemnes bij de jongens onder 9, maar van de 90 goals, maakten zij er met z’n drieën 80 ongeveer. Toen ik dit zag, dacht ik: 'Ik geef ze gewoon op.' FC Utrecht was ook al eens op de club. Ze kregen promotiemateriaal mee. De kinderen vroegen wat ze ermee moesten. 'De papierbak in', zei ik.''

'Een wereldprimeur', stelt Otto opgetogen

Heini Otto fungeert tijdens de Talentendagen onder meer als spreekstalmeester. Hij kijkt tevreden toe. De organisatie van de Talentendagen voor meisjes ligt in handen van Chantal de Ridder. En dat geeft Otto duidelijk rust. Hij overziet, delegeert een beetje en houdt in de gaten dat iedereen op het juiste moment naar de nieuwe onderdelen gaat.

,,Een wereldprimeur'', begint Otto opgetogen. ,,Nog nooit eerder hebben we een talentenronde op de club georganiseerd voor meiden. Van deze ruim 90 meiden kiezen we er straks 24 uit die uiteindelijk nog op de club mogen gaan trainen.''

Heini Otto (links) en coördinator jeugdscouting Patrick Ladru monsteren de voetballertjes tijdens de Talentendagen 2018.
Heini Otto (links) en coördinator jeugdscouting Patrick Ladru monsteren de voetballertjes tijdens de Talentendagen 2018.

Otto: ,,Deze dagen zijn belangrijk voor Ajax. We hebben natuurlijk onze scoutingsmomenten bij samenwerkende clubs. Op dit soort dagen zijn ook de Rafaëls en de Wesley’s ontdekt. Je bent toch altijd op zoek naar dat 'ene goudklompje'. Maar ook voor de uitstraling is het belangrijk dat we hier nu zijn. Kijk naar al die vaders, moeders, opa’s en oma’s langs de lijn.''

Lees ook: Blog Max Wöber: 'Hij is de stille kracht, ik ben de prater'

Tekst: Ajax.nl/Frank Venema
Beelden: Ajax.nl/Jasper Ruhe

ABN AMRO ondersteunt mensen en instellingen die iets willen bereiken, door een duwtje in de rug te geven bij het ontdekken van talent of bij het waarmaken van ambities, door mensen te stimuleren alles eruit te halen wat er in zit. Hierdoor bieden we de ruimte die nodig is om dromen en ambities te realiseren. 

ABN AMRO is sponsor van de jeugdopleiding van Ajax omdat ABN AMRO talent en talentontwikkeling in Nederland wil stimuleren. 
Dat past uitstekend bij Ajax omdat zij de beste jeugdopleiding van de wereld hebben en hier dus alles doen om talenten zo goed mogelijk te ontwikkelen tot profvoetballer. Dat is immers de droom en ambitie van elk voetbaltalent.