Menu
Grote opkomst eerste training

Grote opkomst eerste training

Duizenden supporters zagen maandagochtend Ajax aan de eerste training van het seizoen beginnen. Voor het elftal van Marco van Basten is het seizoen 2008-2009 nu écht begonnen. ,,Ik wist niet dat het zo druk zou worden”, vatte Dario Cvitanich de sfeer goed samen.

De eerste training van Ajax trok veel belangstellenden. De eerste training van Ajax trok veel belangstellenden.

Al heel vroeg was het druk op de Toekomst, waar de eerste training van het seizoen gehouden werd. Logisch: er was ook veel om naar uit te kijken. Ten eerste de nieuwe trainersstaf. Hoofdcoach Marco van Basten en zijn assistenten John van ’t Schip en Rob Witschge hebben de komende vier jaar de leiding over het eerste elftal. Dat het publiek vertrouwen heeft in de nieuwe technische leiding werd snel duidelijk. ‘Marco, Marco, we worden kampioen’, klonk het meteen toen de Ajacieden het veld opkwamen.

En natuurlijk was er ook veel oog voor de twee nieuwe aankopen: Miralem Sulejmani en Dario Cvitanich. Sulejmani verliet iets eerder het veld dan zijn collega’s, maar beleefde wel een prachtige ochtend. ,,Hier krijg je vleugeltjes van”, aldus de Servische aanvaller. ,,Al die fans langs de kant die je nu al toezingen.”

Marco van Basten is trots op de twee nieuwe aanwinsten. Marco van Basten is trots op de twee nieuwe aanwinsten.

Ook voor de Argentijnse aanvaller Dario Cvitanich ging een nieuwe wereld open bij Ajax. ,,In Argentinië gaat een eerste training gewoon voorbij, daar zijn niet zoveel mensen bij. Ik was heel erg verrast door de duizenden mensen die hier om het veld stonden. Mij was wel verteld dat er veel fans zouden komen, maar dat het er zoveel zouden zijn, daar had ik geen idee van. Ik vond het fantastisch. Zo’n eerste training is belangrijk, je wilt je stinkende best doen natuurlijk.”

Lang vakantie heeft Cvitanich niet gehad. Op 22 juni was immers de laatste speelronde in de Argentijnse competitie, waarvan hij topscorer werd. ,,Dat ik maar twee weken vakantie heb gehad, is niet erg. Want ik had erg veel zin om hierheen te komen.” Die zin werd alleen maar groter tijdens de training. ,,In Argentinië train je de eerste weken drie keer per dag en komt er geen bal aan te pas. Je loopt en traint met gewichten. Veel op kracht en aan het fysiek. Het is helemaal anders hier. Dat we met een bal trainden, vond ik heerlijk.”

Jan-Arie van der Heijden en Siem de Jong werden tijdens vorig seizoen bij de selectie gehaald. De eerste training maakten ze toen niet mee. Deze keer zijn de talentvolle spelers er wel vanaf het begin bij. ,,Het was een lekker rustige training”, analyseerde Van der Heijden. ,,Maar het plezier straalde er wel af bij iedereen.” Ook zijn eerste indruk van de nieuwe trainers was positief. ,,Je kan echt zien dat het zelf grote voetballers zijn geweest.” Van der Heijden begon fit aan de eerste training, want ook tijdens zijn vakantie heeft hij doorgetraind. Datzelfde geldt voor De Jong. De middenvelder heeft de bal niet laten rusten. ,,Ik heb in mijn vakantie bijna iedere dag voetvolley gespeeld”, vertelde hij. ,,Ik ben weggeweest met vrienden die ook voetballen, dus zij wilden ook wel een beetje doortrainen.”

Miralem Sulejmani trainde voor het eerst met al zijn collega-Ajacieden. Miralem Sulejmani trainde voor het eerst met al zijn collega-Ajacieden.

Het begin van het seizoen gaat altijd gepaard met dromen, verwachtingen en doelstellingen. De Jong en Van der Heijden stelden zich tijdens hun eerste werkdag van het seizoen bescheiden op. ,,Er is een nieuwe technische staf, dus iedereen krijgt weer nieuwe kansen”, aldus De Jong, die ook nog in de olympische voorselectie zit. ,,Ik hoop dat ik een goede voorbereiding speel.” Van der Heijden wil zichzelf ook niet al te veel druk opleggen. ,,Ik ga gewoon mijn uiterste best doen.”

Kenneth Vermeer en Robbert Schilder verschenen na een verhuurperiode ook weer op het Ajax-veld. Vermeer kwam echter niet in actie omdat hij zich dit weekend licht had verbrand. Roy Ouwerkerk, keeper van Jong Ajax, nam daarom maandagochtend zijn plaats in.