Menu
Grygera ligt er voor langere tijd uit

Grygera ligt er voor langere tijd uit

Ajax moet het de komende weken zonder de inbreng van Zdenek Grygera stellen. De Tsjechische verdediger liep tijdens de vrijdagtraining een zweepslag op. Bij het wegsprinten in de warming-up schoot het in de rechterkuit van Grygera, die daarop ondersteund door fysiotherapeut Ricardo de Sanders het veld van de Amsterdam ArenA verliet. ,,Dit is een behoorlijke tegenvaller'', luidde het understatement van trainer Danny Blind. ,,Een ouderwetse zweepslag. Ik wist niet dat die nog bestond, maar Zdenek heeft 'm.''

Met het wegvallen van Grygera en het feit dat ook Hatem Trabelsi en Emmanuel Boakye sukkelen met hun gezondheid, staat Blind de komende dagen voor een lastige puzzel. Zondag wacht eerst het competitieduel met RBC Roosendaal (waarvoor de Tsjech al geschorst was) en woensdag komt Internazionale op bezoek in de achtste finale van de Champions League. Vooral in die laatste krachtproef had Blind een voorname rol in gedachten voor de internationaal gelouterde Grygera, als mandekker op een van Inters levensgevaarlijke spitsen, de Nigeriaan Obafemi Martins en de Braziliaanse vedette Adriano.
Nu zal de trainer van Ajax lastige keuzes moeten maken. John Heitinga speelde de voorbije weken in het centrum van de verdediging, met Grygera naast zich in de rol van rechtsback. Naar die positie zou Heitinga nu kunnen doorschuiven, maar dat zou meer mutaties betekenen, bijvoorbeeld het terugzakken van Hedwiges Maduro van het middenveld naar het hart van de defensie. Wil Blind zo veel mogelijk bij het oude laten, dan kan hij zondag terugvallen op Michael Timisela. De rechtsback van Jong Ajax demonstreerde de laatste weken een grootse vorm en trainde de afgelopen dagen mee met de selectie. Hij lijkt een reëlere optie dan Hatem Trabelsi, die nog op de weg terug is na een blessure aan een bilspier en pas één keer meetrainde sinds zijn terugkeer van het toernooi om de Afrika Cup. Boakye komt zondag ook nog niet voor spelen in aanmerking, omdat hij maandag zijn knie overstrekte in het duel van Jong Ajax met Jong AZ.

Trabelsi en Boakye zijn mogelijk wel beschikbaar voor de wedstrijd van woensdag, afhankelijk van hoe hun herstel de komende dagen verloopt. Hetzelfde geldt voor Wesley Sneijder. ,,Voor Wesley hebben we nog steeds woensdag in ons achterhoofd’’, sprak Blind de hoop uit dat hij tegen Internazionale voor het eerst weer een beroep kan doen op de middenvelder, die recentelijk worstelde met een hardnekkige hamstringkwetsuur.

Blind benadrukte tegenover de verzamelde media dat het belang van de ontmoeting met RBC voorop staat, maar moest ook erkennen dat de confrontatie met de Italianen zijn schaduw al vooruitwerpt. ,,Het lijkt me logisch dat ik in de opstelling van zondag rekening houd met wat we tegen Inter van plan zijn. Daarmee zeg ik niet dat de wedstrijd tegen RBC niet belangrijk is.''
Immers: het bezoek van de Roosendalers is de derde wedstrijd in een reeks van vijf wedstrijden waaruit Blind een optimale score van vijftien punten wenst te halen, zo maakte hij al meermalen duidelijk. ,,Met alle respect of hoe je het ook wilt zeggen, de tegenstanders die we nu treffen in de competitie zijn van een minder kaliber. Dat is gewoon een gegeven. Het zijn vijf duels waarin je een maximaal rendement moet kunnen halen. Daarmee is niet gezegd dat dat ook lukt, maar het is wel een reëel streven'', zei Blind, refererend aan Willem II, ADO Den Haag, RBC Roosendaal, Heracles Almelo en Sparta.

Van de eerste twee tegenstanders wist Ajax de afgelopen periode al te winnen. Zondag wacht deel drie van de reeks haalbare kaarten. De aftrap van Ajax - RBC Roosendaal in de Amsterdam ArenA is om 14.30 uur.

Kijk bij de rubriek Tickets of er nog toegangskaarten beschikbaar zijn voor het duel.