Menu
Grygera: 'Veel reacties uit Tsjechië'

Grygera: 'Veel reacties uit Tsjechië'

In het zonnetje betrad de Ajax-selectie rond elf uur het trainingsveld voor een ontspannen training, althans voor het grootste gedeelte. Drie reserves moesten voluit trainen, drie Ajacieden werkten aan hun herstel en de basisspelers van zondag bleven lachen na de prachtige overwinning op Feyenoord.

Zdenek Grygera scoorde tegen Feyenoord zijn tweede Ajax-doelpunt. En wat voor één. ,,Ik raakte hem goed ja", vertelde de Tsjech lachend. Doordat even voor zijn doelpunt een vrije trap werd genomen bij Ajax, was de verdediger in de buurt toen Trabelsi de bal voor het doel bracht. ,,Ik geloof dat Nigel de Jong er niet bij kon. Toen zag ik de bal op me af komen en ik raakte hem gelukkig goed, op een goed moment, want de meeste mensen dachten waarschijnlijk dat we zouden verliezen. En toen Hedwiges daarna nog scoorde, was het feest compleet natuurlijk."

Grygera kreeg veel reacties vanuit zijn geboorteland op zijn treffer. ,,De grote wedstrijden zoals tegen Feyenoord en PSV worden uitgezonden in Tsjechië. Die uitzending heb ik gisterenavond zelf ook nog gezien toen ik thuis kwam. Dus veel mensen hebben me gefeliciteerd, niet alleen met het doelpunt, maar ook met de overwinning. Want dat we drie punten wonnen is belangrijk. We zijn goed bezig. Eerst de overwinning op AZ, nu op Feyenoord, dat is erg goed voor ons zelfvertrouwen en dat merk je", aldus Grygera.

Rasmus Lindgren, Mauro Rosales en Hatem Trabelsi kwamen niet naar buiten. De laatste had na de Klassieker zondag wat lichte klachten en werd binnen behandeld. Daniël de Ridder en Angelos Charisteas kregen gezelschap van Etienne Esajas en werkten apart van de groep een alternatief programma af. Tomás Galásek was er ook niet, hij is ziek. Nourdin Boukhari, Yannis Anastasiou en John Heitinga moesten met Gerard van der Lem een volledige training afwerken.

Het grootste gedeelte van de groep onderging een rustige uitlooptraining. Het eerste onderdeel daarvan was een partijtje voetvolley, de Nederlanders tegen de rest van de wereld. Maar omdat Wesley Sneijder dit aan zich voorbij liet gaan vanwege lichte kuitklachten, werd de Nederlands sprekende Steven Pienaar aan dit team toegevoegd. Ook Ruud Krol sprong in, zodat beide teams qua aantal in evenwicht waren.

Na het voetvolley volgde een rondo, maar de concentratie was inmiddels weg. Krol gaf zijn pupillen de opdracht om de bal twintig keer rond te tikken, zonder dat een van de twee 'lummels' in het midden konden onderscheppen. Het lukte een keer in het begin, vervolgens werd de tien nauwelijks meer gehaald. Na een minuut of tien zag Krol er geen heil meer in en stuurde hij zijn spelers naar boven om zich te laten verzorgen.

Ondertussen hadden Boukhari, Anastasiou, Heitinga, de Ridder, Charisteas en Esajas een ander spelletje uitgevonden: Stekelenburg afpeigeren. Om de beurt, en snel achter elkaar, vuurde het zestal een bal af op het doel van de jonge keeper. Deze liet zich echter niet kennen en dook van de ene hoek naar de andere, en hield zo bijna alle ballen tegen. Fred Grim bekeek het van een afstandje en besloot het zestal een handje te helpen. Ook hij schoot achter elkaar op Stekelenburg, die met katachtige reflexen ook deze ballen tegenhield. Blind bekeek het gebeuren van de zijkant en complimenteerde niet de keeper, maar de keeperstrainer: ,,Dat hij ze van die afstand nog tussen de palen krijgt, da's knap!"