Menu
Gudelj blijft altijd zichzelf

Gudelj blijft altijd zichzelf

Bij absentie van Davy Klaassen noemde Frank de Boer expliciet de naam van Nemanja Gudelj die Ajax’ captain als leider in het veld moest vervangen. Een groot compliment voor een speler die pas net zijn eerste seizoenshelft in Amsterdamse dienst achter de rug heeft.,,Ik denk dat als je een sterke persoonlijkheid hebt, je je sneller en makkelijker aanpast bij een club als Ajax.”

De vrijdagtraining is al ruim drie kwartier ten einde als bij de mixed zone op de Toekomst nog geen spoor te bekennen valt van Nemanja Gudelj. Even later meldt hij zich alsnog. Gudelj heeft een goede reden voor zijn lange verblijf op het trainingsveld. ,,Elke laatste training voor een wedstrijd oefenen we op ingestuurde vrije trappen en corners. Als dat klaar is, gaan we vrije trappen voor onszelf schieten. Dan ben ik met Arek Milik en vaak is ook Viktor Fischer erbij.”

Specialist Schöne
Bescheiden en zelfkritisch als hij is, wil Gudelj zich nog geen specialist noemen. ,,Ik probeer elke vrije trap erin te schieten. Ik weet dat mijn schot een van mijn kwaliteiten is. Een echte specialist kun je iemand pas na een aantal jaren noemen. Zoals Lasse Schöne, die al uit veel vrije trappen heeft gescoord.”

Gudelj kwam afgelopen zomer over van AZ en heeft zich eigenlijk naadloos aangepast en geruisloos in het elftal gespeeld. Zelf heeft de Serviër dat ook zo ervaren. ,,Het ging vrij snel. Misschien wel sneller dan de mensen hadden gedacht. In het begin hoor je iedereen: je moet je aanpassen aan Ajax. Aan de druk en dat alles onder een vergrootglas ligt. Gelukkig ben ik heel nuchter en laat ik die dingen niet meespelen in mijn hoofd. Het is juist ontzettend mooi om in zo’n stadion voor zoveel supporters te spelen. Zo benader ik het. Dat wil elke voetballer toch?”

Met Frank de Boer heeft Gudelj een goede band. Diens lovende woorden stemden hem dan ook content. ,,Ik praat veel met de trainers, ook over het tactische gedeelte. Dat voelt goed. Ik ben iemand die daar behoefte aan heeft. Iedere speler is anders. De een heeft geschreeuw vanaf de zijkant nodig en de ander 1-op-1 gesprekken met de trainer. Ik moet zeggen dat de coach dat goed invult.”

,,We hebben genoeg kwaliteit om sowieso kampioen te worden."
,,We hebben genoeg kwaliteit om sowieso kampioen te worden."

Het is niet zo dat Gudelj zich anders gaat gedragen, nu hem openlijk de ruimte is geboden om meer verantwoordelijkheid te pakken. ,,Vanaf de eerste dag dat ik hier ben, heb ik gezegd: ik ga gewoon mezelf zijn. Het leiderschap dat in me zit, komt er dan het beste uit. Het is niet zo dat ik extra de nadruk erop ga leggen, omdat de coach uitspraken heeft gedaan in de media. Zo ben ik niet. Dat zou ook ten koste gaan van andere dingen.”

Gudelj, toch ook pas 24 jaar, praat met de kennis en wijsheid van een routinier. Leeftijd zegt volgens hem niet zoveel. ,,Ik ben het daarom ook niet eens met mensen die zeggen dat wij geen ervaring hebben. Dat is niet alleen gekoppeld aan leeftijd. Als je ziet hoe volwassen sommige jongens al spelen, dan kan je zeker zeggen dat wij ervaring hebben.”

Hij geeft een paar voorbeelden: ,,Als je ziet hoe volwassen Riechedly Bazoer met die oerwoudgeluiden bij ADO omging, dan is hij gewoon een volwassen voetballer. Kijk ook hoe jongens als Jairo Riedewald en Kenny Tete spelen. Dat zijn gewoon ervaren spelers in mijn ogen. Natuurlijk niet in de zin van dat ze veel hebben meegemaakt, maar vanwege de rust die ze op het veld uitstralen. We hebben genoeg ervaring en kwaliteit om sowieso kampioen te worden. Laten we hopen dat de selectie intact blijft en we volgend seizoen ook Europees mooie dingen gaan laten zien.”

,,Ik ben iemand die weet wat het elftal van me verlangt."
,,Ik ben iemand die weet wat het elftal van me verlangt."

Gudelj is doorgaans de meest verdedigend ingestelde speler van het Ajax-middenveld. Een rol waar hij zich prima in kan vinden. ,,Ik voel me er goed bij. Het evenwicht in het elftal is belangrijk. Ik fungeer als een extra slot op de deur. Je kunt niet drie middenvelders hebben die alleen maar vooruitdenken. Natuurlijk heb ik ook nog wel natuurlijke drang naar voren, maar ik ben vooral iemand die weet wat het elftal van me verlangt. Af en toe pik ik mijn momenten nog mee. Dan blijft Riechedly achter, of Donny, die de laatste tijd speelt vanwege Davy’s blessure. Zo wisselen we het vaak af. Riechedly gaat van de tien keer acht keer. En ik twee keer. Die verhouding is belangrijk.”

In Gudelj’s kielzog kwam afgelopen zomer ook broertje Dragi (18) over. Het is een droom van de gebroeders om ooit samen in het eerste te spelen. Zijn jongere broer moet nog wel wat stappen maken. ,,Hij traint met Jong Ajax en pikt zijn wedstrijdjes bij de A-junioren mee. Ik kan niet vaak wedstrijden zien. Ik spreek wel vaak jongens als Cerny en Muric en die zeggen dat hij goed traint.”

Van Vaclav Cerny is bekend dat hij veel met Gudelj optrekt. Als geslaagd voetballer én Servisch international probeert Gudelj de Tsjech en ook zijn broertje van adviezen te voorzien. ,,Cerny is voetballend een stuk verder. Niet op het gebied van professioneel gedrag. Daar zijn ze allebei heel sterk in. Zeker de jongere gasten moeten weten dat voetbal veel meer inhoudt dan alleen talent en kwaliteit.”

,,Mijn vader praat vooral met Dragi over de tactische dingen, want hij ziet ook wedstrijden. Heel af en toe meng ik me daarin. Ik probeer hem zoveel mogelijk dingen te leren die niet op het veld worden gezegd, want daar heeft hij zijn trainer voor. Het extra trainen, opletten op de voeding en de andere extra dingen die je ervoor over moet hebben om prof te worden. Daar hebben we het vaak over.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Louis van de Vuurst