Menu

Haagse grappen en het griepje van Cruijff

Beide clubs hebben vorig jaar het honderdjarig bestaan gevierd. Voor NEC werd het feest opgesierd met een hoogtepunt: de finale om de Amstel Cup tegen Roda JC. De Nijmegen Eendracht Combinatie toonde zich tot nu toe sowieso een goede Cup fighter. Vier keer was de club verliezend finalist. In de competitie was NEC bijna altijd de onderliggende partij tegen zijn leeftijdsgenoot uit Amsterdam.

Een van de opmerkelijkste bekerontmoetingen tussen Ajax en NEC vond op 21 april 1971 plaats in het Haagse Zuiderpark. Een Haagse grappenmaker had ’s nachts de doelpalen deels doorgezaagd. NEC-speler Cas Janssens schoot tijdens de warming up tegen de lat en zijn keeper Nico de Bree zag dat de paal in een wel heel merkwaardige positie was verschoven. Alle vier de doelpalen bleken aangetast. ,,Zolang we maar niet op doel schieten, is er niets aan de hand,’’ grapte Sjaak Swart nog. Vier timmerlieden klaarden in drie kwartier de klus en er kon alsnog worden afgetrapt.

Maar er waren meer kolderieke momenten. Wim Suurbier velde na een onhandige actie grensrechter Cees de Bruin. Vanaf de tribune daalde arbiter Lou van Ravens af om de aan de arm geblesseerde De Bruin te vervangen. Twaalf minuten na de rust knalden Cas Janssens en Ruud Krol tegen elkaar aan. De Ajacied bleef kermend liggen en moest met een gebroken kuitbeen worden afgevoerd. Ajax won uiteindelijk met 2-0. Pechvogel Krol mistte de finale tegen Sparta én de Europa Cup1-finale op Wembley.

In 1983 had NEC in de kwart- en de halve finale strafschoppen nodig om door te gaan. Wageningen en Haarlem waren het slachtoffer. In dat jaar werd voor het eerst, als experiment, de finale om de KNVB-beker over twee duels beslist. De beide wedstrijden werden door Ajax soeverein met 3-1 gewonnen. In de Nijmeegse Goffert overhandigde meester Pieter van Vollenhoven de KNVB-beker aan Ajax-aanvoerder Søren Lerby.

NEC noch modderbrij In 1967 stonden Ajax en NEC - voor het eerst sinds de invoering van het betaalde voetbal - in competitieverband tegenover elkaar. ,,NEC noch modderbrij konden Ajax’ doelpuntenmachine remmen’’ schreef journalist Dietert Molanus. Het eerste officiële bezoek aan de Meer eindigde voor de Nijmegenaren in een grote afstraffing: 9-1. Op de 5e novemberdag was de regen voor het duel al met bakken uit de lucht gekomen. Ook tijdens de wedstrijd kwam het water gestaag uit de hemel. Ajax, dat door trainer Rinus Michels tot goed collectief was gesmeden, kwam net niet tot het magische getal van tien doelpunten.

,,De NEC-verdediging kan men nauwelijks een verwijt maken,’’ vergoelijkte Molanus. ,,De gehele ploeg verdient slechts het compliment, dat ze geen moment ‘gebetonneerd’ heeft. Dat ze tot het waarlijk bittere einde bleef pogen te tegenstander voetballend te bestrijden.’’ De gepromoveerde NEC’ers zagen maar liefst zes Ajacieden scoren, Cruijff nam drie goals voor zijn rekening op het zuigende en glibberige veld in de Meer.

Dit fragment is afkomstig uit Ajax Kick Off. Dit is het programmaboekje dat voor elke thuiswedstrijd van Ajax wordt verkocht op de omlopen in het stadion. Kick Off kost Fl.3,50