Menu

Haalt Ajax eerste punten in Gelredome?

Net als Ajax is ook Vitesse na de winterstop nog ongeslagen. De Arnhemmers hebben zelfs het record ongeslagen thuiswedstrijden in handen. De nummer 5 van de KPN Eredivisie verloor bijna een jaar geleden voor het laatst in de Gelredome. Op 7 april 2001 was Willem II te sterk. Ajax was in het moderne Vitesse-stadion nog nooit gelukkig. Er werd geen punt gepakt.

In het Gelredome behaalde Ajax nog nooit een punt. De laatste keer dat Ajax van Vitesse wist te winnen was op Monnikenhuize op 27 oktober 1996. Toen won Ajax met 1-4. Het laatste gelijkspel is nog langer geleden. Dat was op 28 maart 1993.

Wie weet, lukt het op Eerste Paasdag. Tenslotte kent trainer Ronald Koeman de Vitesse-formatie beter dan elke andere Ajax-trainer in het verleden. Hij liet al in zijn eerste Ajax-Vitesse zien dat hij de zwakke plekken van Vitesse kent. Ajax won die wedstrijd tenslotte met 5-1.

Koeman: ,, Vitesse is een goede bekende. Ik kan natuurlijk zeggen welke kwaliteiten bijvoorbeeld Sikora bezit. Ik geef mijn elftal de sterke en de zwakkere kanten van Vitesse mee, maar het gaat erom wat de spelers er zondag op het veld mee doen. Daar heeft een trainer niet zo heel veel invloed op."

,,Op papier is dit de lastigste wedstrijd die wij voor de boeg hebben in de rest van de competitie, maar op dit moment kan geen enkele ploeg met zekerheid van een andere ploeg winnen. Kijk maar naar Fortuna-Ajax, dat leek op papier niet zo lastig, maar we hebben in Limburg niet van ze kunnen winnen. Vitesse is ook moeilijk te kloppen. Maar als we zondag winnend afsluiten, kunnen we ver komen."

Misschien gunt Koeman Nikos Machlas nog wat speelminuten in de spits. Waarin de oud-Vitessespeler de gelegenheid krijgt in zijn voormalige stadion als vanouds te kunnen schitteren.

Voor Vitesse zal de herinnering aan een scorende spits pijnlijk zijn. Nu heet de topschutter van de Sturing-formatie namelijk Remco van der Schaaf en de verdedigende middenvelder heeft vier doelpunten achter zijn naam staan. Niet slecht voor een speler op zijn positie, maar voor een club topscorer niet veel.

Vitesse scoort sowieso dit seizoen niet aan de lopende band. In de 28 gespeelde wedstrijden kwam de ploeg tot nu toe tot een totaal van 34 goals, 25 minder dan Ajax. Het aantal tegentreffers is bij beide elftallen gelijk, 28.

Ook moeten beide ploegen een waardevolle speler missen vanwege een schorsing. Bij Ajax ontbreekt Hatem Trabelsi en bij Vitesse zit Michel Kreek langs de kant.

Ook hebben beide teams een aantal geblesseerden. Bij de Arnhemmers ontbreken Bob Peeters, Mamadou Zongo (hij heeft de hersteltraining wel hervat) en Dejan Stefanovic.

Bij Ajax staan Rafael van der Vaart, John Heitinga, Daniel Cruz, en Cedric van der Gun vanwege blessures nog buitenspel. Steven Pienaar voegt zich zaterdag op de training bij de groep. De Zuidafrikaan is zo goed als fit en heeft twee dagen om te laten zien dat hij kan spelen. Maxwell, O'Brien en Knopper hebben wat last van verschillende kwetsuren, waarschijnlijk geen van allen ernstig van aard. Per speler wordt de komende dagen bekeken in hoeverre ze voor zondag honderd procent fit zullen zijn.

Rafael van der Vaart is donderdagmiddag naar het ziekenhuis gegaan om zijn knie te laten onderzoeken. De middenvelder kon zijn revalidatie niet afmaken omdat hij last kreeg van het gewricht. Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat hij dinsdag opnieuw onder het mes moet.