Menu
Haarms in het eerste elftal van Ajax

Haarms in het eerste elftal van Ajax

Bobby Haarms wordt deze hele week herdacht op Ajax.nl. Diverse periodes uit het leven van de Ajacied komen aan bod. Vandaag: zijn jaren als speler van Ajax 1.

Bobby Haarms maakte zijn debuut in het eerste elftal van Ajax op achttienjarige leeftijd. Zijn eerste wedstrijd speelde hij op 28 september 1952. Ajax won het uitduel met Heracles Almelo met 1-0. Bijzonder was dat onder meer Rinus Michels in het Ajax-team zat.

Door andere medespelers werd Haarms wel eens Spijker genoemd vanwege zijn tengere figuur. Desondanks stond hij altijd zijn mannetje in het veld. Hij was een verdedigende middenvelder die niet de allerminste tegenstanders wegspeelde.

Helaas moest Haarms noodgedwongen zijn spelerscarrière al op 25-jarige leeftijd beëindigen. Versleten knieën waren de oorzaak. In totaal speelde Haarms 63 officiële wedstrijden. In het competitieduel met DFC in 1955, maakte hij zijn rentree in het team na een langdurige meniscusblessure. Haarms scoorde toen zijn eerste en enige doelpunt.

Op de foto hierboven poseert Haarms met het Ajax-elftal vlak voor een wedstrijd in seizoen 1953-1954. De staande speler tweede van links, is de jonge Bobby Haarms. De Amsterdammer staat er nonchalant bij, niet wetend dat hij zou uitgroeien tot een van Ajax’ grote clubiconen.