Menu
Hahn: ervaring rijker, illusie armer

Hahn: ervaring rijker, illusie armer

Een ervaring rijker en een illusie armer vertrekt het Nederlands team Onder 17 maandag uit Nigeria. Na het teleurstellend verlopen WK Onder 17, waarin Nederland al in de groepsfase werd uitgeschakeld, vliegt de selectie vandaag terug. Onder hen zeven jeugdspelers van Ajax. Keeper Warner Hahn praat het thuisfront bij.

Het werd een zondag van hoop, vrees en rekenmachines. De vrees overwon het uiteindelijk in de loop van de avond, toen bleek dat het Nederlands team - dankzij ongunstige resultaten van de concurrentie - niet bij de beste nummers drie van de verschillende poules was geëindigd. Zo duurde het WK uiteindelijk exact een week. Twee nederlagen (Colombia, 2-1 en Iran op zaterdag, 1-0) en een zege op Gambia (2-1) zullen als enige statistieken overblijven voor het Nederlandse jeugdteam.

,,Het is hard aangekomen”, zegt Ajax’ jeugdkeeper Warner Hahn op maandagochtend aan de telefoon. ,,Onze verwachtingen tijdens dit toernooi lagen duidelijk hoger. Na de overwinning op Gambia leek het voor ons allemaal dat we een nieuwe weg waren ingeslagen. Helaas bleek dat zaterdag tegen Iran niet zo te zijn. De 1-0 nederlaag was onnodig. Eigenlijk net zo onnodig als de nederlaag, eerder, tegen Colombia. Daarom hebben we er ook zo’n slecht gevoel over. Er had meer ingezeten.”

Hahn, die tegen Colombia op de bank zat en tegen Gambia en Iran onder de lat stond, gaat in gedachte nog eens terug naar zaterdag. De keeper beschrijft desgevraagd de fatale 1-0. ,,De scheidsrechter floot voor een vrije trap. Eerst leek die bal voor ons, maar ineens was hij van mening veranderd en gaf hij de vrije trap aan Iran. Die schoten de bal vervolgens snel richting het doel, waarna ik één-tegen-één met een Iraniër kwam te staan. Die schoot vervolgens de bal onder me door.”

De maandagmiddag, avond en nacht staan voor Hahn en zijn teamgenoten grotendeels in het teken van reizen. Eerst reist Onder 17 van het Nigeriaanse Enugu naar Lagos, om vanaf daar om 23.00 uur richting Nederland terug te vliegen. Zeven uur later staat de landing op Schiphol gepland.

Hahn zal net als de overige zes Ajacieden binnenkort weer op de Toekomst te bewonderen te zijn. ,,We zullen nog even overleg met onze trainers van Ajax hebben, waarna we ons snel weer in Amsterdam zullen melden”, aldus de sluitpost.

Wat rest zijn de herinneringen aan de bijzondere (en helaas korte) trip naar Nigeria. ,,Het was een compleet andere wereld. De mensen denken en leven anders en ook de omstandigheden zijn onvergelijkbaar met Nederland. Daarnaast waren de weersomstandigheden vrijwel continu vreselijk warm en vochtig. Al met al was het een mooie ervaring, maar de teleurstelling dat het zo snel voorbij is, overheerst voorlopig nog even.”

Foto: Pro Shots