Menu
Halfjaarcijfers AFC Ajax per 31-12-2009

Halfjaarcijfers AFC Ajax per 31-12-2009

Ajax heeft vrijdag de halfjaarcijfers per 31 december 2009 bekend gemaakt. Ajax heeft een netto verlies van 9,9 miljoen euro geboekt.

Kerncijfers

* Ajax heeft over de eerste zes maanden van het boekjaar 2009/2010 een netto verlies van € 9,9 miljoen geboekt, na verrekening aandeel derden.

* Het operationele resultaat bedraagt € 7,2 miljoen negatief.

* Het saldo vergoedingssommen bedraagt € 6,0 miljoen negatief.

* De netto omzet is € 33,9 miljoen.

* De totale bedrijfskosten bedragen € 41,1 miljoen.

* Ajax Cape Town heeft een positief netto resultaat van € 1,1 miljoen geboekt.

* Het totaal eigen vermogen bedraagt € 51,9 miljoen, 49,8% van het balanstotaal.

* De selectie van het eerste elftal bestaat nu uit 25 spelers. Daarnaast zijn er 10 spelers verhuurd en hebben 41 spelers van de opleiding een jeugdcontract.

Financieel directeur Jeroen Slop licht de cijfers toe: ,,Het was al bekend dat het geen goed bericht zou zijn. Bij de presentatie van de jaarcijfers in oktober vorig jaar hebben we dat ook aangekondigd.

“Bij Ajax worden relatief hoge salarissen betaald en er staan veel spelers onder contract. We moeten dus enerzijds het aantal contractspelers verder terugdringen en anderzijds nog zorgvuldiger omgaan met salarissen bij contractbesprekingen. Daarom is het afgelopen jaar al een paar keer het signaal afgegeven dat de wereld er ook bij Ajax heel anders uitziet dan enkele jaren geleden.

“Voorgaande jaren verkochten we nagenoeg in elke transferperiode enkele spelers en dat leverde ons jaarlijks tientallen miljoenen Euro’s op. We kiezen er nu heel bewust voor om bepalende spelers zo lang mogelijk proberen te behouden, en daarmee sportieve groei te realiseren. We roepen al jaren dat het spelen van Champions League voetbal niet alleen sportief, maar zeker ook financieel enorm van belang is. Dat moeten we met de huidige groep zien te bereiken en dat heeft nu wel tot gevolg dat we de bijna ‘traditionele’ inkomsten uit transfers missen.

“We hebben vertrouwen in de toekomst en we zijn nog steeds een gezonde club als je kijkt naar de inkomsten. Er zijn langlopende en goede contracten met bijvoorbeeld onze sponsors AEGON en adidas. Dankzij onze grote groep trouwe supporters zit het stadion bijna altijd vol. Ajax is nog altijd in trek, gelukkig. Maar met deze halfjaarcijfers is eens te meer duidelijk dat we de kosten enorm moeten zien te drukken", aldus Slop.

Download hier het volledige persbericht