Menu
Hamburg geen heilige grond meer voor Van Basten

Hamburg geen heilige grond meer voor Van Basten

Eén van de hoogtepunten van zijn voetbalcarrière beleefde Marco van Basten in Hamburg. Hij maakte tijdens het EK 1988 in het Volksparkstadion het winnende doelpunt in de halve finale tegen West-Duitsland.

Het stadion van HSV anno 2008. Ajax bereidt zich voor op de confrontatie met HSV. Het stadion van HSV anno 2008. Ajax bereidt zich voor op de confrontatie met HSV.

Hamburg, 21 juni 1988. De stand in het Volksparkstadion bij de halve finale tussen Nederland en West-Duitsland na twee strafschoppen is 1-1. De confrontatie tussen Oranje en het gastland lijkt uit te lopen op een verlenging. Maar in de 88ste minuut geeft Jan Wouters een mooie steekpass op Marco van Basten. Met zijn bewaker Jurgen Kohler in zijn rug glijdt hij de bal in de korte hoek voorbij de Duitse keeper Eike Immel. Nederland verslaat West-Duitsland met 2-1; een historische zege waar onlangs zelfs een heel boek is aan gewijd en die door veel mensen gezien wordt als de mooiste wedstrijd van het toernooi. Mooier nog dan de finale, die een paar dagen later door Oranje wordt gewonnen van de Sovjet-Unie. Opnieuw mede dankzij een wonderschoon doelpunt van Van Basten.

Marco van Basten besliste in Hamburg tijdens het EK van 1988 de halve finale tegen West-Duitsland. FOTO: PROSHOTS/Soenar Chamid Marco van Basten besliste in Hamburg tijdens het EK van 1988 de halve finale tegen West-Duitsland. FOTO: PROSHOTS/Soenar Chamid

Van Basten is sinds woensdag weer terug in Hamburg. Nu als trainer van Ajax voor het UEFA Cupduel met Ajax. Het Volksparkstadion bestaat niet meer. Dat is in 1998 gesloopt en vervangen door een totaal nieuw stadion, momenteel luisterend naar de naam HSH Nordbank ArenA. Het nieuwe onderkomen van HSV is wel gebouwd op dezelfde plek als het Volksparkstadion. Maar voor Van Basten is het geen heilige grond meer. ,,Dat is gewoon heel lang geleden”, vertelt Van Basten als hem gevraagd wordt naar zijn voetbalherinneringen aan Hamburg. ,,Er staat nu een heel nieuw stadion. Een prachtige plek, waar een heel nieuwe en goede sfeer hangt.”

Het nieuwe HSV-stadion is vanavond helemaal uitverkocht. De wedstrijd begint om 21.00 uur. Wellicht is er rond 22.45 uur opnieuw een beetje geschiedenis geschreven in Hamburg.