Menu

Hans Backe: ‘We kijken niet naar onze tegenstander’

In het grote Parken-stadion, dat plaats biedt aan 41.700 toeschouwers, is net de training van FC Kopenhagen afgelopen. In de spelersgang slaan een paar spelers de modderkluiten tussen hun noppen vandaan. Het veld in het Deense nationale stadion is in niet al te beste conditie. Een paar dagen geleden nog was de mat afgedekt voor een groot boksgala tussen de Amerikaan Tyson en de Deen Nielsen. Multifunctionaliteit en stadions, we weten er in Amsterdam alles van.

Hans Backe is net een paar weken trainer van FC Kopenhagen. In de perskamer van het Parken-stadion geeft hij aan het handjevol journalisten aan dat hij weinig heeft gezien van Ajax.

‘Ik heb ze één keer zien voetballen, uit in Waalwijk. De meeste spelers zijn mij onbekend, de selectie van Ajax kent een groot aantal nieuwe namen. De enige die ik ken is André Bergdølmo omdat hij uit Noorwegen afkomstig is."

,,Ik zag dat Ajax tegen RKC twee gezichten toonde. De eerste helft speelde ze heel aanvallend, de tweede helft was de speelwijze erop gericht de overwinning veilig te stellen. Dat goede verdedigen was voor mij een nieuwe kant, een nieuw gezicht van Ajax.’

De Zweedse trainer zegt dat het er ook niet al te veel toe doet of hij precies weet hoe de Amsterdammers spelen en wat hun gevaarlijkste spelers zijn: ‘Scandinavische ploegen kijken niet zo naar hun tegenstanders, we richten ons veel meer op onze eigen wedstrijd.’

Dat Backe gerust kan uitgaan van de eigen kracht, mag blijken uit het eerste duel van zijn ploeg in de voorronde van de Champions League. Thuis won FC Kopenhagen met 2-1, uit was Lazio uiteindelijk te sterk. Zonder schroom zochten de Denen toen de aanval.

Of dat morgen tegen Ajax weer zo is, valt te betwijfelen als we Backe moeten geloven:‘De eerste wedstrijd zal niet doorslaggevend zijn,’ stelt de oefenmeester. ‘Wij moeten trachten geduld op te brengen. Van belang is dat wij goed georganiseerd blijven voetballen. Maar Europees spelen is altijd lastiger. Ik ben tevreden hoe het ons in de competitie vergaat. Daar spelen we solide en gedisciplineerd. Of dat morgen lukt, moeten we afwachten. Ajax heeft een jonge ploeg, misschien dat ervaring en leeftijd een doorslaggevende rol gaan spelen. Dat is dan in ons voordeel.’

Backe beschikt over een vrijwel volledig fitte selectie. Enig groot vraagteken is aanvaller en topscorer Heine Fernandez. ‘Hij heeft een behoorlijke tijd niet gespeeld. Wellicht dat hij op de bank begint,’ sprak Backe een beetje ontwijkend. ‘Maar als ik hem nodig heb, schroom ik niet om risico te nemen en zet ik hem gewoon in het elftal,’ waarschuwde hij vervolgens. ‘Elke wedstrijd is uiteraard belangrijk voor ons, maar Europese wedstrijden zijn dat des te meer.

We spelen toch ook voor het Deense voetbal. Voor ons is dit een geweldig avontuur, Ajax heeft al veel vaker op dit podium gestaan. Daarom is het halen van de derde ronde voor ons van levensbelang.’ Ajax wordt morgen geconfronteerd met een tot op het bot gemotiveerd en zelfbewust team, zo veel werd wel duidelijk uit de woorden van Hans Backe.