Menu

Hans Vonk tevreden over eigen prestatie

Nadat vorige week de 17-jarige Stanley Aborah zijn debuut maakte, was het afgelopen zondag de 34-jarige Hans Vonk die zijn eerste officiële duel in Ajax 1 afwerkte. Hij deed het zeer verdienstelijk en zorgde dat de achterstand bij PSV niet hoger opliep dan 2-0.

Hans Vonk was met Nicolae Mitea de enige speler van de zondagmiddag actieve Ajacieden die zich maandag op het trainingsveld liet zien. De anderen bleven onder leiding van hoofdtrainer Ronald Koeman binnen de muren van de ArenA. Stanley Aborah ontbrak omdat hij - en ook Thomas Vermaelen, Tom Soetaers, Tom de Mul en Filipe Kasmirski - maandagavond weer met Jong Ajax mee zal spelen tegen Jong Volendam. De voor PSV gepasseerde spelers en de andere selectiespelers stonden er wel en Maarten Stekelenburg ging samen met Vonk voluit bij de afwerkoefeningen die Ruud Krol zijn pupillen voorschotelde.

En voluit moest Vonk zondagmiddag vanaf tien over half twee ook al. De doelman liet zich bij zijn invalbeurt tegen PSV niet belemmeren door een korte voorbereiding en weinig wedstrijdritme. Hij stond met zelfvertrouwen onder de lat. ,,Het is heel gek misschien, maar ik was eigenlijk best zenuwachtig", blikte de doelman maandag terug. ,,Dat duurde echter maar even hoor."

,,Je weet dat je twee andere keepers voor je hebt, maar je hoopt toch dat je een keer kan spelen. En historisch is het bij Ajax natuurlijk wel eens voorgekomen, dat beide keepers geblesseerd raakten. Toen moesten ze zelfs Henk Timmer huren. Ik denk dat het een beetje inherent is aan het grote aantal wedstrijden dat er wordt gespeeld."

Vonk voelde het moment van spelen al naderen omdat hij de laatste weken al constant als tweede keeper op de bank zat. ,,Ik zag direct dat het mis was met Bogdan. Veel tijd om mij voor te bereiden had ik niet, ik heb even drie, vier ballen ingeschoten, meer niet. Langs de kant lopen daar begin ik niet aan. Dat vind ik geen gezicht."

Meer dan die vier warming-up-ballen had Vonk ook niet nodig. ,,Toch is het moeilijk om in te vallen. Dat is het altijd al en als je dan zoals ik niet echt wedstrijdritme hebt, is het helemaal lastig. Daarom is het ook goed dat er een oudere keeper derde doelman is, dat kan je geen jonge jongen laten doen. Gelukkig heb ik met het Zuid-Afrikaanse team de afgelopen maand een drukke periode gehad. Ik ben ook bewust international gebleven, zodat ik af en toe keep en zo een beetje ritme houd."

Dat kwam dus mooi uit, want Vonk speelde of hij elke week in het veld staat. ,,Het ging prima, ja", was de doelman ook tevreden. ,,Op die eerste corner na, liep het uitstekend. Je moet er staan, de stand maakt op dat moment niet uit. Ik ben tevreden over mijn eigen prestatie. Jammer natuurlijk dat we verloren, maar ik vond de eerste helft helemaal zo slecht niet."