Menu

Hartverwarmend Ajax vermaakt de fans

Het kon niet mooier. Voor de cruciale Champions-Leaguewedstrijd tegen Rosenborg stal Ajax de harten van de supporters. Een valse start, AZ kwam al in de derde minuut op voorsprong, verstoorde het ritme allerminst. Door een excellerende Andy van der Meyde aan de rechterkant lieten de Alkmaarse verdedigers grote gaten vallen. Hartverwarmend om te zien was de debuterende Nigel de Jong, die brutaal regelmatig de druk op oud-Ajacied Tobiasen opvoerde.

Hartverwarmend was het debuut van Nigel de Jong. Vrijdagmiddag had Ronald Koeman vragen omtrent het bij de selectie halen van Wesley Sneijder en Nigel de Jong nog gepareerd. Hij had spelers genoeg. Maar kort na de persconferentie sprak aanvoerder Civu de trainer aan. Hij voelde zich toch niet honderd procent en wilde met het oog op dinsdag geen enkel risico nemen.

Dus liet Koeman De Jong zaterdag toch naar de Arena komen, want ook Jelle van Damme was niet fit genoeg. De zoon van drievoudig international Jerry de Jong kon toch ook op links? ,,Ik heb nog overwogen om Pasanen in het centrum te zetten," zei de trainer na afloop. ,,Maar dan had Bergdølmo op links gemoeten en was het vertrouwde centrum helemaal weg. De Jong had in de voorbereiding ook op linksback gespeeld, daarom koos ik voor hem."

Het was nauwelijks een verrassing te noemen, dat De Jong zich op het veld prima thuisvoelde. Of hij al jaren in Ajax I speelde, maakte hij rushes naar voren en speelde hij AZ’ers uit of ze A-junioren waren. Bij de overgang van de A-jeugd van Danny Blind naar Jong Ajax profileerde hij zich ook al zo en deze zaterdagavond bleek hij de stap naar het eerste moeiteloos te maken. ,,Zoals De Jong vanavond speelde, moet ik misschien gaan denken of ik hem er niet helemaal bij haal. Ik kan tenslotte nog wel wat spelers gebruiken", zei Koeman.

Hartverwarmend was ook de werklust van Mido. De Egyptische spits moest Zlatan vervangen en liet zich vooral in het eerste half uur gelden. Al in de tweede minuut kopte hij op de lat, maar in de tiende en twaalfde minuut bracht hij Ajax op voorsprong, 2-1. Dat was nodig ook, want de start van Ajax was een valse. AZ counterde zich namelijk al in de derde minuut naar een 0-1 voorsprong.

Mido werkte hard en kreeg die beloning in klinkende munt uitbetaald. Alleen maakte hij het in de tweede helft minder waar. Mido wilde per se een derde treffer, stond daardoor te scherp en vergat dat passen naar een collega misschien meer rendement had opgeleverd. Maar wat gaf het. De remmen van Ajax gingen los en nadat er na 45 minuten een schitterende 3-1 voorsprong op het bord prijkte, treffer Litmanen, schoot de Fin al rap in het tweede bedrijf de 4-1. ,,Dat doelpunt viel te snel", vond AZ-trainer Henk van Stee. ,,Nadat De Cler ook nog dat foutje maakte (de oud-Ajacied werd met een tweede gele kaart van het veld gestuurd), hoopte ik alleen nog dat de wedstrijd snel uitgespeeld was."

Hartverwarmend waren de heerlijke acties van Andy van der Meyde. De rechtsbuiten gaf deze avond duidelijk aan dat hij helemaal geen vormcrisis heeft, maar dat hij de laatste weken inderdaad niet fit genoeg was. Daarom ook zegde hij tot grote tevredenheid van Ronald Koeman af voor de interland tegen Oostenrijk. Maar als je, zoals Van der Meyde in een wedstrijd vier voorzetten kan geven, die in doelpunten worden omgezet, dan ben goed bezig.

Toch Ronald Koeman? ,,Als je naar die assists kijkt dan ben ik tevreden. Maar beperkte hij zich daar maar toe, want af en toe zag ik hem weer met de bal van links naar rechts hollen en dan dacht ik 'wat ben je toch aan het doen'. Luister je dan niet, denk ik."

Minder hartverwarmend was het uitvallen van Maarten Stekelenburg in de rust. ,,Ik word er gek van", sprak Koeman emotioneel. De keeper raakte in de eerste helft geblesseerd aan dezelfde bilspier die hem al eerder aan de kant hield. Bij het vangen van het lobje door Van Galen schoot het er weer in. Daardoor moest Timmer onder de lat bij de club waarbij hij onder contract staat.

Timmer zal zich een ongeluk geschrokken zijn van de verdedigers voor hem. Yakubu en Bergdolmo staken nou niet bepaald in blakende vorm. ,,We hebben weer een aantal mogelijkheden weggegeven wat echt niet kan. Dat was vanavond niet zo´n probleem maar tegen NAC kostte dat twee punten, en richting de Champions League zal het beter moeten. In dat opzicht was het toch een teleurstelling."

Maar in aanvallend opzicht slaagde Ajax er in om het hart van de trainer harder te doen slaan. Vooral toen Sikora - "Hij moet beter worden in de voortzetting van zijn actie" - werd gewisseld voor Boukhari gingen de harten van de fans open.

Boukhari veranderde zijn eerste balcontact in goud door direct te scoren. Een minuut later kopte hij zelfs zijn tweede doelpunt in en zette de Rotterdammer de Arena in vuur en vlam: 6-2. Dit resultaat haalde Ajax twee seizoenen geleden tegen Heerenveen en overtrof zichzelf toen enkele maanden later tegen Sparta (9-0). Die laatste uitslag had er vanavond op zich ook in gezeten als de lat sommige Ajacieden geen parten had gespeeld.

Maar het was duidelijk. Ajax had het publiek vermaakt en nestelde zich voor het eerst dit seizoen aan kop van de ranglijst van de Holland Casino Eredivisie. Want PSV bleef in eigen huis steken op 0-0. Feyenoord incasseerde wederom puntverlies en staat inmiddels al op acht punten van Ajax en op zes van PSV.

Koeman had ook een aantrekkelijke wedstrijd gezien. ,,Zo'n wedstrijd krijg je als twee ploegen aanvallend willen voetballen, maar nu waren het twee verdedigingen die steekjes lieten vallen. Daardoor kwam er ruimte en ontstonden er kansjes. Wij hadden nog vijf goals meer kunnen maken maar ook AZ had die mogelijkheden. Willen we verder komen, dan moeten we geconcentreerder spelen en minder weggeven."