Menu
Hattrick Sigthórsson bij Jong Ajax

Hattrick Sigthórsson bij Jong Ajax

Jong Ajax heeft dinsdagavond met overtuigende cijfers van de Beloften van De Graafschap gewonnen. Op sportcomplex de Toekomst was Jong Ajax met 6-0 te sterk. Kolbeinn Sigthórsson kwam voor het eerst 90 minuten in actie. De IJslandse spits bekroonde zijn optreden met maar liefst drie doelpunten.

Twee dagen na Ajax - De Graafschap namen de Beloftenelftallen van beide clubs het op de Toekomst tegen elkaar op. Hoewel het halverwege april is, voelde het aan als een bijna winterse avond in Amsterdam. Kolbeinn Sigthórsson startte tegen Jong De Graafschap in de basis. Na zijn invalbeurten tegen Heracles Almelo, sc Heerenveen en De Graafschap deed hij dinsdagavond opnieuw wedstrijdritme op bij de Beloften. Het was een mooi winstpunt dat hij voor het eerst weer negentig minuten kon spelen sinds het herstel van zijn voetblessure. Ook Eyong Enoh en aanvoerder Ricardo van Rhijn behoorden tot de startende elf van Jong Ajax, dat op donderdag 26 april de bekerfinale tegen Jong FC Utrecht speelt.

Onder de toeschouwers bevonden zich ook de cursisten Coach Betaald Voetbal. Onder anderen Peter van Vossen, Rob Alflen, Ajax A2-coach Said Ouali en Giovanni van Bronckhorst zaten diep in hun blauwe KNVB-jas weggedoken op de Bob Haarms Tribune. De profcoaches in opleiding zagen Aras Özbiliz halverwege de eerste helft de score openen. De vleugelaanvaller bekroonde een fraaie individuele actie met een overtuigend schot op doel: 1-0. Het was een van de schaarse hoogtepunten in een slechte eerste helft.

Kolbeinn Sigthórsson zorgde dinsdagavond voor een hattrick. Kolbeinn Sigthórsson zorgde dinsdagavond voor een hattrick.

In de 22 minuten voor de openingstreffer creëerden zowel Ajax als De Graafschap een goede kans. Caner Cavlan mikte namens de bezoekers een vrije trap op doel, maar vond keeper Jeroen Verhoeven op zijn weg. Sigthórsson was na een kwartier in de buurt van een doelpunt. Uit een voorzet van Dico Koppers schoot de IJslander de bal van dichtbij net naast. Özbiliz had drie minuten na rust meer geluk met zijn voorzet. Ook de Armeniër trok de bal voor op Sigthórsson, maar verdediger Robin Pröpper was de spits voor. Vol overtuiging knalde hij de bal in zijn eigen doel: 2-0. ,,Balen,” zo vond Sigthórsson achteraf. ,,Want eigenlijk had ik vandaag dus vier goals moeten maken. Ik heb er maar niets van gezegd tegen mijn tegenstander want hij baalde zelf al genoeg van zijn eigen goal.”

Na rust verhoogde Sigthórsson de score naar 3-0. Onder toeziend oog van Frank de Boer schoot hij de bal in de 62e minuut achter keeper Van de Kracht. Een kwartier later was de nummer 9 van Ajax opnieuw het middelpunt van een feestje. Nadat hij in het strafschopgebied was neergehaald, benutte hij zelf de toegekende strafschop: 4-0. Acht minuten voor tijd zette Jody Lukoki zijn handtekening onder de 5-0. De buitenspeler, op dat moment inmiddels met de aanvoerdersband om zijn arm, kopte een voorzet van Dico Koppers doeltreffend binnen. Het laatste woord was uiteindelijk aan Sigthórsson. Op aangeven van Lukoki maakte hij er middels een echte ‘spitsengoal’ 6-0 van. Met het voltooien van zijn hattrick was de avond van de IJslander helemaal geslaagd.

,,Uiteraard waren de negentig minuten mooier dan de hattrick,” oordeelde Sigthórsson na afloop. ,,Het was vooraf de bedoeling dat ik de hele wedstrijd zou spelen, dus dan is het mooi als dat uiteindelijk ook lukt. Gelukkig heb ik vanavond niets gevoeld. Ik heb zonder problemen de wedstrijd uitgespeeld. Het gaat dus de goede kant op. De eerste negentig minuten zijn binnen,” aldus de blije spits.

Bekijk woensdag de samenvatting en reacties van Kolbeinn Sigthórsson, Aras Özbiliz en trainer Gery Vink op Ajax TV

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Aras Özbiliz schoot Jong Ajax voor rust naar een 1-0 voorsprong. Aras Özbiliz schoot Jong Ajax voor rust naar een 1-0 voorsprong.
Vrolijke gezichten na de 1-0. Vrolijke gezichten na de 1-0.
Kolbeinn Sigthórsson kwam voor het eerst weer negentig minuten in actie. Kolbeinn Sigthórsson kwam voor het eerst weer negentig minuten in actie.
Joël Veltman vormde met Ricardo van Rhijn het hart van de verdediging. Joël Veltman vormde met Ricardo van Rhijn het hart van de verdediging.
Eyong Enoh kwam de hele wedstrijd in actie. Eyong Enoh kwam de hele wedstrijd in actie.
Kolbeinn Sigthórsson maakte drie goals tegen Jong De Graafschap. Kolbeinn Sigthórsson maakte drie goals tegen Jong De Graafschap.
Yener Arica zoekt de aanval. Yener Arica zoekt de aanval.
Jody Lukoki tekende voor de vijfde goal van de avond. Jody Lukoki tekende voor de vijfde goal van de avond.
Kolbeinn Sigthórsson had uiteindelijk het laatste woord. Kolbeinn Sigthórsson had uiteindelijk het laatste woord.
Gery Vink zag een slechte eerste helft en goede tweede driekwartier. Gery Vink zag een slechte eerste helft en goede tweede driekwartier.