Menu
Hattrick Suarez helpt Ajax aan ruime zege

Hattrick Suarez helpt Ajax aan ruime zege

Ajax heeft zondag een prima zege behaald. In Doetinchem won het team van Martin Jol met 0-5 van De Graafschap. Luis Suarez was drie keer trefzeker op De Vijverberg. Daarmee heeft de aanvoerder van Ajax zijn eerste hattrick van het seizoen te pakken.

Op wedstrijden in Doetinchem lijkt voor Ajax de laatste jaren een garantie op veel doelpunten te zitten. De laatste drie bezoeken aan De Vijverberg leverden Ajax liefst negentien treffers (0-5, 0-6 en 1-8) op. Met het inmiddels warmgedraaide koningskoppel Suarez-El Hamdaoui aan boord leken er ook zondag in de Achterhoek genoeg aanknopingspunten voor een doelpuntrijke middag. Na negentig minuten bleek de editie van 2010 inderdaad moeiteloos in dat rijtje mee te kunnen.

Met een fles champagne en de wedstrijdbal als trofeeën van zijn man-of-the-match-titel en hattrick verliet Suarez met een glimlach het Doetinchemse stadion. In de eerste helft had de Uruguayaan zijn hattrick met twee treffers al aardig vorm gegeven. De aanvoerder van Ajax opende na veertien minuten de score tegen de promovendus. Met een rake kopbal, uit een voorzet van Gregory van der Wiel, zette hij Ajax vlot op voorsprong. Kort voor rust schoot de Uruguayaan raak uit een vrije trap. Daarmee bracht hij de bekerhouder op een comfortabele 0-2 voorsprong.

Tussen de eerste twee goals van Suarez zaten enkele gevaarlijke momenten van De Graafschap. Met name Hugo Bargas was twee keer dicht bij een treffer. Goed keeperswerk van Maarten Stekelenburg voorkwam schade voor Ajax in de eerste driekwartier.

De Zeeuw ligt, Suarez slalomt langs Fränkel en Hersi. De Zeeuw ligt, Suarez slalomt langs Fränkel en Hersi.

In de tweede helft maakte Ajax de klus vakkundig af. Het duurde even voordat de score werd verhoogd, maar in het laatste kwart van de wedstrijd liep de teller alsnog aardig op. In de 68e minuut schoot Urby Emanuelson gedecideerd een vrije binnen. In de laatste minuten schoot Suarez (assist De Zeeuw) zijn derde en Ajax’ vierde van de middag binnen. De topscorer van Ajax had daarmee zijn eerste hattrick van het seizoen te pakken en staat met vier competitietreffers inmiddels op gelijke hoogte met zijn kompaan El Hamdaoui, die zondag niet tot scoren kwam.

Ook na rust waagde De Graafschap nog geregeld een poging om een eretreffer te maken. Stekelenburg liet zich echter niet passeren en zorgde er met enkele goede reddingen voor dat hij voor de tweede keer op rij in de competitie zijn doel schoonhield.

In de laatste minuten, met invaller Florian Jozefzoon inmiddels binnen de lijnen, bepaalde collega-invaller Christian Eriksen de eindstand op 0-5. De Deen, vorig seizoen al eens trefzeker in de beker, maakte zijn eerste competitiegoal in dienst van Ajax.

Dat de zege in Doetinchem relatief eenvoudig tot stand kwam, was een opsteker voor coach Martin Jol. Vier dagen na het veiligstellen van de groepsfase van de Champions League moest de knop op bezoek bij De Graafschap snel weer worden omgezet. ,,Na woensdag kun je verwachten dat het moeilijk kan worden, maar dat werd het gelukkig niet. Het gevaar bestaat in dit soort wedstrijd dat je wel fysiek, maar niet mentaal klaar bent. Dat was vandaag zeker niet zo. Daarom was ik ook zo blij met onze goede eerste kwartier. Het zat vanmiddag allemaal mee. Daar ben ik dik tevreden mee.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

El Hamdaoui bleef zonder treffers. Hij werd in de tweede helft gewisseld. El Hamdaoui bleef zonder treffers. Hij werd in de tweede helft gewisseld.
Maarten Stekelenburg hield zijn doel met enkele prachtige reddingen schoon. Maarten Stekelenburg hield zijn doel met enkele prachtige reddingen schoon.
Suarez kopt prachtig binnen. Suarez kopt prachtig binnen.
Toby Alderweireld in duel met ex-Ajacied Rydell Poepon. Toby Alderweireld in duel met ex-Ajacied Rydell Poepon.
En dat is drie! Luis Suarez scoort zijn eerste hattrick van het seizoen. En dat is drie! Luis Suarez scoort zijn eerste hattrick van het seizoen.
Emanuelson scoort ook uit een vrije trap. Vertonghen en De Jong feliciteren hem. Emanuelson scoort ook uit een vrije trap. Vertonghen en De Jong feliciteren hem.
Miralem Sulejmani kwam in de 70ste minuut voor El Hamdaoui. Miralem Sulejmani kwam in de 70ste minuut voor El Hamdaoui.
Florian Jozefzoon verving Emanuelson. Florian Jozefzoon verving Emanuelson.
Gregory van der Wiel speelde een solide partij. Gregory van der Wiel speelde een solide partij.