Menu

Hé Roeg, heb je je kicksen wel bij je?

Op sportpark De Toekomst vond zaterdag de huldiging van de Ajax jubilarissen plaats. De bijeenkomst is het jaarlijkse hoogtepunt in het verenigingsleven van de club. Ajacieden in hart en nieren, die vijfentwintig, veertig, vijftig, zestig of zelfs zeventig jaar lid zijn, werden in de bestuurskamer door voorzitter John Jaakke gehuldigd. Johnny Roeg, Ger van Mourik en Guus van Ham speelden allen in de hoofdmacht van de Amsterdamse club.

De zaal met uitzicht op het hoofdveld van De Toekomst had 's ochtends iets weg van een kleedkamer. De sporttassen ontbraken, maar de voetbalhumor was als vanouds. ,,He Roeg, heb je je kicksen wel bij je...", was de begroeting die de 93-jarige Johnny Roeg ten deel viel. De oud-linksbinnen van Ajax vormde het middelpunt van de belangstelling. Roeg is inmiddels al zeventig jaar lid van de Ajax. Zijn club volgt hij nog op de voet. ,,Op televisie kijk ik nog altijd naar Ajax. Ik vind die lange spits van tegenwoordig wel goed. En Van der Vaart is ook niet slecht." De heer Roeg speelde van 1934 tot 1936 in het eerste elftal. Op zijn palmares staan 26 wedstrijden waarin hij 16 goals maakte. ,,Ik was een redelijke linksbinnen. Soms speelde ik goed, maar soms ook heel slecht. Mijn best heb ik altijd gedaan voor onze club."

De betrokkenheid in de reactie zou nog vaak terugkomen. Bij alle jubilarissen speelt de vereniging Ajax nog een belangrijke rol in hun leven. Bij Ger van Mourik is dat al zestig jaar het geval. ,,Voor mij bestaan er maar twee clubs in mijn leven. Dat is Ajax I en Ajax II. Ajax is een gevoel dat moeilijk te omschrijven is. Als ik hier iedereen weer in de ogen kan kijken dan voel ik blijdschap." Van Mourik speelde 342 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en was acht jaar aanvoerder. In 1957 en 1960 behaalde hij samen met onder andere Eddie Pieters Graafland, Wim Anderiesen en Cor van der Hart, het kampioenschap van Nederland. Vanaf zijn debuut op 17-jarige leeftijd beleefde Van Mourik als rechtback nog veel meer hoogtepunten, maar waar hij met het meeste plezier aan terugdenkt, zijn de Klassiekers. ,,Ajax - Feyenoord en Feyenoord - Ajax waren voor mij de wedstrijden, hoor. Dat was fantastisch. Ik stond vaak tegen Coen Moulijn. Hij was watervlug, maar ik wist hoe hij speelde. Ik probeerde hem altijd aan de zijkant te krijgen en dan met een tackle de bal af te pakken."

Van Mourik gaat nog steeds naar alle tuiswedstrijden van Ajax. ,,Ik wil zelfs de warming-up niet missen. We gaan altijd met een groep van Ajacieden uit die tijd. Dat is vreselijk gezellig. We zijn nog steeds heel saamhorig en komen op elkaars verjaardagen."

Een andere oud-Eerste-Elftalspeler, die Van Mourik vergezelt op de tribune, is Guus van Ham. De half-back van weleer (middenvelder) kreeg uit handen van John Jaakke een bord, omdat hij veerig jaar lid is. Van Ham is momenteel als secretaris van Lucky Ajax nog nauw betrokken bij de club. Als speler maakte hij de eerste wedstrijd van Ajax in de Europa Cup mee. ,,Een absoluut hoogtepunt in mijn carriere. Het was tegen Wismuth in Oost-Duitsland en we gingen met de trein. 1-3 Werd het." Van Ham's laatste wedstrijd voor Ajax was tegen NAC. De uitslag moest hij John Jaakke bij de uitreiking van het bord schuldig blijven. De voorzitter kreeg de lachers op zijn hand door verrassend mee te delen dat hij de uitslag wel wist. ,,Ook toen verloren we in Breda, Guus. Je verloor met 2-0."

John Jaakke huldigde zaterdagochtend verder de volgende leden:

de heer Snijder - 25 jaar lid
de heer Van de Stam - 25 jaar lid
de heer Klokker - 40 jaar lid
de heer Paulsen - 50 jaar lid
de heer Been - 60 jaar lid
de heer Visser - 60 jaar lid
de heer Prins - 70 jaar lid

de heer Bormann - 25 jaar lid
de heer Van Beetz - 40 jaar lid

De leden werden middels de volgende geschenken gehuldigd.

25 jaar lid: geschenk Ajax-bord
40 jaar lid: geschenk blauw Ajax-bord
50 jaar lid: geschenk gouden speld
60 jaar lid: geschenk briljant in gouden Ajax-speld
70 jaar lid: geschenk gouden Ajax-horloge

Meer over deze traditie lees je onder andere in de rubriek Bordjesclub >>