Menu
'Hectische periode, maar wel leerzaam'

'Hectische periode, maar wel leerzaam'

Matthijs de Ligt kent een spectaculair debuutseizoen bij Ajax en zag zijn opmars beloond met een oproep voor het Nederlands elftal. Zijn debuut in Oranje verliep niet helemaal zoals gewenst, maar toch overheerst trots bij de jonge verdediger (17). In zijn maandelijkse blog gaat De Ligt in op de afgelopen periode en waarom hij vertrouwen in zichzelf houdt.

Het is een hectische periode geweest. Eentje van uitersten ook. De return tegen FC Kopenhagen was prachtig, een ouderwets heerlijk Europees avondje, met een schitterend resultaat. Helaas verliepen de wedstrijden tegen Excelsior en Bulgarije een stuk minder goed, ook voor mij individueel. Er is uiteindelijk veel gebeurd omtrent mijn persoon. Dat was nieuw voor mij, maar ook wel leerzaam. Uiteindelijk hoop en verwacht ik hierdoor sterker te worden.

'Dat ik tegen Feyenoord op de bank zat, respecteer ik. Ik sta er wat dat betreft hetzelfde in als tegen Italië. Het was een keuze van de trainer en die heb ik te accepteren.'

Het was mijn eerste selectie voor Oranje en uiteindelijk overheerst toch de trots. Ik heb mijn debuut gemaakt en niemand pakt mij dat meer af. Als kleine jongen droom je van het Nederlands elftal. Als je er dan mag staan - los van het resultaat of mijn eigen spel - ben ik daar trots op. Natuurlijk was het niet het debuut waarop ik had gehoopt, maar ik kan wel tevreden terugkijken op de interlandweek.

Matthijs de Ligt verschijnt straks om 20:45 uur aan de aftrap van #bulned! De jongste debutant in Oranje sinds 1931. Succes! pic.twitter.com/fOUZhObRQR

— AFC Ajax (@AFCAjax) 25 maart 2017

Uiteindelijk heb ik veel kunnen leren. Naast het trainen op hoog niveau ook in mentaal opzicht. Wat de jongens er bijvoorbeeld voor doen om elke wedstrijd top te zijn. Het is lastig om specifieke voorbeelden te noemen, maar het zit 'm vooral in de voorbereiding. Kleine en leerzame dingen die ik zeker mee heb genomen terug naar Ajax.

In de eerste dagen bij Oranje was het wel eventjes wennen. Ik kende helemaal niemand, behalve de Ajax-jongens, en trok veel op met Kenny Tete. Dat was wel prettig. Maar uiteindelijk leer je de jongens wel kennen. Het zijn heel aardige gasten, dus dat is allemaal goedgekomen.

De Ligt aan de bal in en tegen Bulgarije.
De Ligt aan de bal in en tegen Bulgarije.

Dat ik na Bulgarije tegen Italië niet speelde was jammer, maar geen ramp. Als sporter wil je altijd spelen, maar het was niet zo dat ik revanchegevoelens had. Ik heb ervan genoten om van zo dichtbij topverdedigers aan het werk te zien. Ik heb vooral ook gelet op de Italiaanse verdedigers. Hoe zij te werk gaan en hun taken volbrengen. Heel leerzaam. De Italianen hebben het verdedigen toch een beetje uitgevonden.

Uiteindelijk ben ik met opgegeven hoofd in Amsterdam weer teruggekeerd. Het was lekker dat we woensdag, de dag na Nederland-Italië, meteen trainden. Ik heb toen gelijk de knop omgezet. Ik ben sowieso iemand die positief is ingesteld en altijd vooruit probeert te kijken. Wat in het verleden is gebeurd, kun je toch niet meer terugdraaien.

'Tikkie'
Uiteindelijk heb ik genoten van de Klassieker, ook al had ik zelf niet echt een bijdrage vanaf de bank. Wat een schitterende pot! Ik hoop dat we Feyenoord een 'tikkie' hebben gegeven. Een verlies, en helemaal tegen een concurrent voor de titel, gaat niet in de koude kleren zitten. Dat is pijnlijk voor ze. De achterstand is nu drie punten. Het wordt lastig om kampioen te worden, maar we geloven er nog volop in. Het is zaak om al onze wedstrijden te winnen. Pas dan kunnen we naar Feyenoord gaan kijken.

Dit was geen wedstrijd, dit was de #Klassieker! 🌟#ajafey #wijzijnajax pic.twitter.com/IU247CT4JH

— AFC Ajax (@AFCAjax) 3 april 2017

Dat ik tegen Feyenoord op de bank zat, respecteer ik. Ik sta er wat dat betreft hetzelfde in als tegen Italië. Het was een keuze van de trainer en die heb ik te accepteren. Ik moet gewoon zo hard mogelijk trainen, mezelf maximaal ontwikkelen en laten zien dat ik in de basis thuishoor.

Idool Huntelaar
Er breken spannende weken aan. Naast de ontknoping in de Eredivisie wacht ook de kwartfinale van de Europa League tegen Schalke. Het is leuk dat we Klaas-Jan Huntelaar treffen. Hij was vroeger wel een voorbeeld voor mijn vrienden en mijzelf. Toen ik een jaar of zes was, scoorde hij aan de lopende band en was hij één van de grote namen van Ajax. Dan kom je al snel op een idolenlijstje.

Ik denk dat Schalke licht favoriet is. Ik heb zaterdag een stukje van de wedstrijd tegen Borussia Dortmund gezien. Dat was qua intensiteit toch wel een verschil met de Nederlandse competitie. Aan de andere kant ben ik benieuwd hoe zij op onze speelstijl gaan reageren. In Duitsland is het heel fysiek en snel, en gaat alles op een hoger tempo. Ik wil wel eens zien wat er gebeurt als wij rustig voetballen en hun het voetballen onmogelijk maken.