Menu
Hedwiges Maduro gehavend uit laatste kwalificatieduel

Hedwiges Maduro gehavend uit laatste kwalificatieduel

Opeens was hij daar in het Nederlands elftal. Hedwiges Maduro. Net een maandje in beeld bij Ajax, maakte hij in het prille voorjaar zijn debuut in Oranje. Niet gek voor een speler van net twintig jaar. Tegen Macedonië speelde hij al weer zijn achtste interland, waarvan zeven kwalificatie-duels. Er kwam woensdag echter een vroegtijdig einde aan zijn optreden, want na een elleboogstoot met een pijnlijke neus tot gevolg moest hij naar de kant.

Hij komt een beetje schuchter lachend de gracht in lopen. ,,Geen camera's hoor", grapt hij. Twee kleine zwaluwstaartjes sieren de opvallend dikke neus van de Ajacied, waardoor gelijk duidelijk is waarom hij liever even niet op beeld verschijnt. Dat zegt hij gekscherend, want beleefd als hij is, gaat Maduro gewillig voor elke microfoon staan. ,,Eerst dacht de medische staf dat de neus gebroken was, maar de dokter heeft wat testjes gedaan en er blijken alleen twee scheurtjes te zitten. De neus voelt dik, maar doet verder geen pijn", verklaart de met een basisplaats bedeelde Almeerder.

Het was Maduro's derde basisplaats in de kwalificatieserie. Hij begon voorzichtig met af en toe wat speelminuten, maar ontwikkelde zich zo goed dat hij zaterdag en woensdag mocht starten, terwijl bijvoorbeeld Edgar Davids op de bank zat. Tegen Tsjechië liep de wedstrijd buitengewoon plezierig, tegen Macedonië was dat een ander verhaal en het feest waarop vijftigduizend mensen hadden gehoopt, bleef uit.

,,We wilden deze wedstrijd ook winnen. Daar lag het niet aan. Maar misschien was het probleem wel dat we te graag wilden, het te graag wilden laten zien. Daardoor ging het allemaal te geforceerd en lukte het niet. Zij hebben compact gespeeld en prima verdedigd. Zij hebben het gewoon goed gedaan." Macedonië vierde het tweede gelijkspel tegen Nederland als een overwinning. Op de bank was een explosie van vreugde waarneembaar toen het laatste fluitsignaal klonk.

,,Op zich is het misschien wel goed dit gelijkspel", denkt Maduro hardop. ,,Dan hoeven we niet te denken dat we er al zijn, want in de acht maanden tot het WK moet er nog hard worden gewerkt."

Het is natuurlijk wel het evenement van je leven als je voetballer bent. ,,Daar wil je bij zijn. We gaan er met een goed gevoel naartoe. In de kwalificatiereeks hebben we het goed gedaan en we groeien als team. Er moet wel meer variatie in het spel komen en af en toe is de balcontrole ook niet zo goed. Daar kunnen we aan werken."

Het bleef tot opluchting van iedereen in de ArenA bij 0-0. Ook Edwin van der Sar haalde opgelucht adem, nadat de tegenstander in de slotfase nog een keer leek uit te breken. ,,Ik vreesde het nog even toen Macedonië er tegen het einde doorheen kwam. Gelukkig verdedigde Nigel de Jong erg goed. Dit resultaat is teleurstellend. Voor mij, voor het team en voor alle toeschouwers en tv-kijkers. Op zich ga ik met een goed gevoel terug naar Engeland, maar de laatste wedstrijd blijft je toch het langste bij."

A-interlands Hedwiges Maduro