Menu

Hedwiges Maduro Talent van het Jaar

Hedwiges Maduro is dinsdag op de traditionele Vanenavond verkozen tot Talent van het Jaar onder de Ajax-jeugd. Op sportpark de Toekomst kreeg daarnaast elk team uit handen van de voorzitter John Jaakke een herinnerings- en/of kampioensvaan. Ajax heeft naast het kampioenschap van het eerste elftal ook bij de jeugd een bijzonder succesvol seizoen doorgemaakt.

Maar liefst zes jeugdteams werden dit jaar kampioen. De F1, E1, D2, D1, B2 en A1 eindigden dit seizoen allemaal op de eerste plaats. Eigenlijk waren het zeven elftallen die op de eerste plaats eindigden. Het team van trainer en oud-Ajaxspeler Sonny Silooy, de Ajax D3, eindigde namelijk op een gedeelde eerste plek met een slechter doelsaldo.

De D2 van Heini Otto kreeg op de vanenavond van voorzitter John Jaakke de meeste lof. Het elftal verloor namelijk geen enkele wedstrijd en vestigde een nieuw clubrecord door 164 doelpunten te scoren en slechts zes doelpunten tegen te krijgen. Ook de Ajax B2 leverde een opmerkelijke prestatie. Het team stond na de eerste gewonnen wedstrijd bovenaan en gaf deze plek gedurende het hele seizoen niet meer weg. In de beker wisten de jeugdspelers van trainer Edmund Claus zelfs door te dringen tot de finale. Daarin moesten ze het opnemen tegen de B1 van Ajax.

Het feit dat er twee jeugdteams van dezelfde club tegenover elkaar in de finale staan, is in de geschiedenis van het jeugdbekervoetbal nog nooit voorgekomen. Het hoogste elftal van de B-junioren wist het duel wel te winnen. Pas in de tweede helft van de verlenging moesten de spelers van de B2 toch hun meerderen erkennen in hun leeftijdgenoten.

Hoofd Opleidingen Danny Blind kon in zijn afsluitende toespraak, waarin hij speciaal de ouders en de docenten van de jeugdspelers bedankte, niet anders dan uiterst tevreden zijn. ,,Het is een mooi jaar geweest. Als we kijken naar de prestaties van de jeugdelftallen dan kunnen we daar een heel goed gevoel bij hebben. Daarnaast kunnen we heel blij zijn met de prestaties van het eerste elftal en de spelers die uit de jeugdopleiding zijn doorgedrongen tot het eerste elftal. Sommigen van hen zullen zelfs een rol gaan spelen op het EK in Portugal!”

Blind, naast Hoofd Opleidingen ook coach van de A1 van Ajax, sloot af met de bekendmaking van de naam van het volgende talent dat mogelijkerwijs zal uitgroeien tot een eerste-elftalspeler. Blind: ,,Deze speler bewonder ik en hij krijgt deze prijs vooral voor de grote persoonlijkheid die hij op deze jonge leeftijd al heeft. Naast zijn technische en tactische kwaliteiten is hij namelijk bijzonder sociaal vaardig en hij heeft er alles voor over om te slagen.” Blind had het over de aanvoerder van Ajax A1, Hedwiges Maduro.

De verdediger van de A1 was zelf trots en had de toekenning van de prijs al stiekem een beetje verwacht. ,,Dat kwam vooral door de jongens die me in de kleedkamer de laatste tijd aan het jennen waren. Ze vroegen steeds of ik mijn speech al had voorbereid en of ik wist hoe de prijs eruit zou zien. Zelf vond ik dat Urby Emanuelson het ook wel had verdiend, maar ik ben blij met deze prijs die een fantastisch einde van een mooi seizoen is.”