Menu
'Heel alert zijn tegen Vitesse'

'Heel alert zijn tegen Vitesse'

Landskampioen Ajax opent het nieuwe seizoen in de Eredivisie zondag met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Frank de Boer is blij dat Ajax de competitie in eigen huis begint. Al weet hij ook dat een dergelijk thuisvoordeel de afgelopen twee seizoenen geen zeges tegen Vitesse opleverde. Voor Ajax is de uitdaging daardoor des te groter om dit weekend met een driepunter te beginnen.

De grootste les van de verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal zat hem volgens De Boer in het zuiniger omgaan met balbezit. Tegen PEC Zwolle verliep dat afgelopen zondag niet naar wens. Met als gevolg dat PEC geregeld van slordigheden aan Ajax-zijde kon profiteren en dat Ajax op zijn beurt nauwelijks kansen kon creëren. De Boer: ,,Als je wil domineren moet je niet telkens slordig balverlies lijden. Laat het een les geweest zijn.”

In Vitesse treft Ajax dit weekend een tegenstander die de afgelopen seizoenen met horten en stoten de weg omhoog heeft gevonden. ,,Vitesse is geen gemakkelijke tegenstander. We moeten heel alert zijn om geen deukje op te lopen. De spelers moeten er zondag bij de start van de Eredivisie direct moeten staan”, zo sprak De Boer vrijdag na afloop van een lange ochtendtraining. ,,We hebben het vaak lastig met ploegen die zich helemaal ingraven. Bij Vitesse is dat geenszins het geval, maar toch hebben we de afgelopen seizoenen geregeld moeite met ze gehad. Ze hebben stappen vooruit gezet de afgelopen jaren. Ook dit seizoen heeft Vitesse veel kwaliteit en snelheid in de ploeg. Bij balverlies kunnen ze gevaarlijk toeslaan. Doordat Ajax en Vitesse allebei graag druk zetten op de helft van de tegenstander leverde het de laatste jaren vaak open wedstrijden op. Dat zal zondag waarschijnlijk weer zo zijn.”

Frank de Boer: ,,We hebben het vaak lastig met ploegen die zich helemaal ingraven. Bij Vitesse is dat geenszins het geval, maar toch hebben we de afgelopen seizoenen geregeld moeite met ze gehad." Frank de Boer: ,,We hebben het vaak lastig met ploegen die zich helemaal ingraven. Bij Vitesse is dat geenszins het geval, maar toch hebben we de afgelopen seizoenen geregeld moeite met ze gehad."

Ajax moet het zondag tegen Vitesse alleen nog zonder Van Rhijn (bovenbeen), Robert Muric (nog niet wedstrijdfit) en Viktor Fischer (bovenbeen) stellen. Daarentegen kan De Boer wel weer een beroep doen op Nick Viergever die is hersteld van zijn kniewond. Verder is iedereen fit en klaar om te spelen. Dat geldt ook voor de WK-gangers Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman. De Boer gaf vrijdag al aan dat het drietal tot de wedstrijdselectie behoort. Ze zullen logischerwijs nog niet 90 minuten in actie komen. De coach van Ajax rekent op maximaal een helft in het geval hij ze laat spelen.

Tijdens de persconferentie op de Toekomst viel de naam van Rafael van der Vaart ook nog even. De Boer nam twee weken geleden contact op met de 109-voudig international om hem te polsen over een eventuele terugkeer naar Ajax. ,,Ik heb hem gebeld en gevraagd hoe hij er tegenover zou staan om bij ons in de spits te spelen. Dat zou de positie zijn waarvoor hij bij Ajax in aanmerking zou komen. Rafael gaf echter direct aan dat hij zich dit seizoen op HSV wil focussen. Hij heeft daar een heel slecht seizoen achter de rug en wil zich dit jaar graag revancheren in Hamburg. Hij wil bewijzen dat hij nog weldegelijk een belangrijke speler voor HSV is.”

Ajax - Vitesse begint zondag om 14:30 uur. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Bestel je tickets voor Ajax - Vitesse