Menu
'Heel mooi om zo terug te komen'

'Heel mooi om zo terug te komen'

Stan van Bladeren keepte woensdag een dijk van een wedstrijd in de UEFA Youth League tegen Olympique Lyon (3-0 winst), maar zo vanzelfsprekend als dat oogde was het niet. De doelman van de A1 heeft een mentaal zware tijd achter de rug, waarin hij ‘even diep in de put zat’. ,,Om dan zo terug te komen is heel mooi.”

Van Bladeren en Frank Peereboom hebben een bijzondere band. Toen de Voorhouter als B-junior in de opleiding instroomde, was Peereboom zijn eerste trainer. Volgens Van Bladeren bracht de huidige coach van de A1 hem de Ajax-mentaliteit bij. Beiden zijn afkomstig uit dezelfde regio (de Bollenstreek) en dus wist Peereboom op welke problemen de jonge doelman zou stuiten.

Nu, enkele jaren later, is Van Bladeren een vertrouwd gezicht op de Toekomst. Maar de doelman heeft mindere tijden achter de rug en was daarom blij met de helpende hand die Peereboom hem toereikte. ,,De eerste twee wedstrijden na mijn terugkeer haalde ik niet mijn niveau. Toch mocht ik vandaag starten. Daarmee lieten ze zien ondanks enkele mindere prestaties vertrouwen in mij te hebben. Ik heb dat, denk ik, niet beschaamd.”

Zware tijd
En dus was de opluchting van zijn gezicht af te lezen. Van Bladeren. ,,In de zomer scheurde ik mijn enkelbanden af en daardoor was ik lang uit de roulatie. Ik keerde terug, maar niet helemaal goed. Ik haalde niet het niveau dat ik graag zou willen halen. Vervolgens kreeg ik opnieuw een blessure, een scheurtje in mijn labrum, en raakte ik nog dieper in de put. Het was een heel zware tijd. Ik ben er nu weer bovenop en hoop dit vast te kunnen houden.”

Op het jeugdcomplex van Olympique Lyon stond Van Bladeren zijn mannetje. En niet onbelangrijk voor keepers: hij hield zijn doel schoon. ,,Ik vind het lekker om dit soort wedstrijden te spelen. Het is een hoog niveau, waarin ik zien wat mijn top is. Blijkbaar kan ik het aan.” Juist op momenten dat de druk hoog is, gedijt Van Bladeren naar eigen zeggen het beste. ,,In deze duels kan je je geen fouten permitteren. Het werkt bij mij het beste als ik wedstrijden moet keepen waarbij ik niet over dingen hoef na te denken, of geen keuzes heb.”

Dat laatste was perfect van toepassing op de openingsfase, waarin de Fransen als een stel hazewindhonden gelanceerd werden. ,,Het eerste kwartier waren zij echt goed. Ze zetten ons onder druk en creëerden meer kansen. Maar Lyon maakte het niet af. Wij hebben spelers in huis die het verschil kunnen maken en scoorden een wereldgoal. Dat was grote klasse. Vanaf dat moment kregen wij de controle.”

Kalm blijven
Van Bladeren schrok niet van het felle begin van Lyon. Sterker nog, hij zag er een voordeel in.
,,Ik dacht juist: dan krijg ik lekker veel te doen”, grijnst de keeper. ,,Op dat moment moet ik gewoon mijn taak uitvoeren, kalm blijven en zorgen dat er geen goal ingaat.”

Die zelfbewuste, maar ook ontspannen houding is typerend voor het type goalie Van Bladeren. ,,Ik loop alweer een tijdje mee en laat mij niet zo snel gek maken. Bovendien zie je dat de jongens die de Youth League al eerder hebben meegemaakt rustiger zijn dan de spelers voor wie het de eerste keer is. Die hebben wat meer stress. Je probeert die jongens te helpen, maar uiteindelijk moeten ze het wel zelf doen.”

In de volgende ronde wacht voor Ajax de uitwedstrijd tegen titelhouder Chelsea. De Ajacieden hebben uitgesproken de Youth League te willen winnen. Hoe realistisch is dat volgens Van Bladeren? ,,Ik denk vrij reëel. We krijgen goede spelers terug van het eerste en van Jong Ajax. We hebben een sterk team, dat heel goed kan samenwerken en alles voor elkaar wil geven. Laat Chelsea maar komen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Gerard van Hees