Menu
'Heel Oldenzaal loopt warm voor duel'

'Heel Oldenzaal loopt warm voor duel'

Ajax treft in Voetbalvereniging Oldenzaal woensdag de tweede opponent in de voorbereiding op het seizoen 2012-2013. Na de met 1-3 gewonnen oefenwedstrijd bij sv Huizen (zaterdag) loopt inmiddels ook Oldenzaal warm voor het bezoek van de Ajacieden. ,,Heel Oldenzaal wil meedoen, zelfs jongens uit de harde kern van FC Twente’’, vertelt VV Oldenzaal-trainer Peter de Vries.

Op papier is het oefenduel niet zomaar een vriendschappelijke ontmoeting; er wordt woensdagavond (aftrap 19:00 uur) gestreden om een heuse beker: de Vriendencup. De strijd om de Vriendencup is een initiatief van de Vriendenloterij. De Oldenzalers verkochten én veel loten voor de Vriendenloterij én hadden het geluk uitgeloot te worden als tegenstander van landskampioen Ajax. ,,Dit duel is dus echt, letterlijk, een lot uit de loterij’’, weet De Vries. Als speler droeg de 41-jarige Denekamper de clubkleuren van DOS’19. Na een kort avontuur bij de Duitse semi-profs (‘semi met heel kleine letters’) van Sparta Nordhorn besloot De Vries zich te wijden aan het trainerschap.

Sinds bekend is dat Ajax op bezoek komt heeft sportpark de Thij een kleine metamorfose ondergaan. Zo zijn er de voorbije dagen extra tribunes verrezen op het knusse sportpark. ,,Het is mooi te zien hoe het leeft, iedereen zet zijn schouders eronder’’, merkte de 41-jarige De Vries, bezig aan zijn tweede seizoen als trainer van de derdeklasser. ,,De organisatie loopt, alles wordt voorbereid. Gisteravond werd bijvoorbeeld geoefend hoe de spelers met kinderen aan hun hand het veld opkomen. Mijn spelers komen met hun eigen kind of een neefje of nichtje het veld op. De Ajacieden nemen een jeugdspeler van Oldenzaal aan de hand. Bij de trainingen is iedereen present. Niemand wil dit missen. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot het woensdag 19:00 uur is.’’

Ajax trad als kersverse Europa Cup I-winnaar op 20 juli 1971 ook al aan in en tegen VV Oldenzaal. Ajax trad als kersverse Europa Cup I-winnaar op 20 juli 1971 ook al aan in en tegen VV Oldenzaal.

De amateurs hebben inmiddels vijf keer getraind. Uit het programma op de wedstrijddag blijkt wel hoe serieus de Oldenzalers het duel nemen. De trainer en zijn manschappen verzamelen al om 10:00 uur. Na een rondleiding door de Grolsch Veste van FC Twente volgt een lunch. Na een middagwandeling wordt afgereisd naar het eigen sportpark. De voorbereiding vertoont gelijkenissen met de wijze waarop Ajax zich bijvoorbeeld voorbereid op een belangrijk duel. ,,We hebben hier alleen geen strand om een wandeling over te maken’’, glimlacht De Vries. ,,Gelukkig biedt het bos uitkomst.’’

Volgens De Vries kijken ook zijn spelers reikhalzend uit naar VV Oldenzaal – Ajax. ,,Ook de zeven jongens uit mijn selectie die deel uitmaken van VAK P, de harde kern van Twente. Sommige hebben zelfs tatoeages van Twente op hun lichaam.’’ Met een lach: ,,En dan moeten ze tegen Ajax spelen.. Mooi toch?! Het zijn trouwens allemaal leuke jongens hoor. Er zal geen narigheid van komen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat trouwens uit naar Ajax. Alleen roep ik dat hier niet zo hard.’’

VV Oldenzaal maakt zich op voor zijn eeuwfeest. Op 24 mei 2014 bestaat de club, ooit begonnen als Spartaces, exact 100 jaar. Ajax treft niet alleen een club vol enthousiasme, Oldenzaal kan zich ook een club van traditie noemen. Tussen 1955 en 1963 speelde de vereniging zelfs acht seizoenen lang semi-professioneel voetbal. Daarna volgde een vrijwillige terugkeer naar de amateurs.

Een onbetwist hoogtepunt in de clubgeschiedenis is het bezoek dat het grote Ajax in 1971 bracht aan de Voetbalvereniging uit Oldenzaal. Op 20 juli 1971 speelde de kersverse Europa Cup I-winnaar al een oefenwedstrijd in en tegen Oldenzaal. De Amsterdammers traden met kanonnen als Johan Cruijff, Piet Keizer en Johan Neeskens op oorlogsterkte aan. Vijfduizend Oldenzalers waren die dag getuige van de 1-8 overwinning van de ploeg van Stefan Kovacs.

In 2012 zal het bezoek van de landskampioen waarschijnlijk opnieuw duizenden toeschouwers naar een wedstrijd van VV Oldenzaal lokken.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/VV Oldenzaal

Trainer Peter de Vries op het terrein van VV Oldenzaal, dat voor het duel met Ajax een heuse metamorfose onderging. Trainer Peter de Vries op het terrein van VV Oldenzaal, dat voor het duel met Ajax een heuse metamorfose onderging.