Menu
Heemskerk via Hong Kong naar Amerika

Heemskerk via Hong Kong naar Amerika

Van de negen spelers die momenteel met Jong Ajax in Hong Kong verblijven, weet keeper Kees Heemskerk in ieder geval zeker dat zijn toekomstdroom buiten de Amsterdam ArenA ligt. De sluitpost, die dit seizoen het doel van Ajax A2 verdedigde, ambieert een carrière in Amerika.

Zijn Nederlandse voornaam en ‘Noord-Hollandse’ achternaam doen niet direct vermoeden dat in Kees Heemskerk iemand met een Amerikaanse droom schuilgaat. Zeven jaar lang maakte hij onderdeel uit van de jeugdopleiding van Ajax. Op eigen verzoek verkast hij deze zomer naar de andere kant van de wereld.

,,Zelfs van Kenneth Vermeer met zijn 24 jaar zeggen ze dat hij een jonge keeper is. Dan is het voor mij zeker niet reëel om te verwachten dat ik nu al het betaald voetbal in kan”, zegt de net 19 jaar geworden gelegenheidsdoelman van Jong Ajax. Afgelopen woensdag hoorde de sluitpost dat hij tot het negental (oorspronkelijk tiental) van Ajax behoorde dat voor de Soccer Sevens naar Hong Kong mocht. ,,Een mooie kans om me op een hoger niveau met internationale tegenstanders te meten”, zegt hij. ,,Tot nu toe gaat het me goed af.”

Met de speciale afvaardiging van het Beloftenteam van Pieter Huistra bereidt hij zich voor op de International Soccer Sevens waar Jong Ajax zaterdag en zondag in actie komt. De een na jongste van het Ajax-gezelschap in Zuidoost Azië - zijn wapenbroeder Tim Receveur is de jongste Ajacied in Hong Kong - heeft andere voetbaldromen dan zijn acht teamgenoten, waarvan de komende jaren wellicht iemand in het eerste elftal van een club uit het betaald voetbal zal belanden.

,,Ik wil in Amerika als keeper de Major League Soccer bereiken.'' ,,Ik wil in Amerika als keeper de Major League Soccer bereiken.''

Deze zomer start Heemskerk in het Amerikaanse Charlston aan een avontuurlijk nieuw hoofdstuk. ,,Ik ga er een scholarship volgen. Als het goed is ben ik dan rond mijn 23ste klaar, zodat ik vervolgens een carrière in de Major League Soccer kan starten. Ik wil me graag in de Verenigde Staten vestigen en daar als keeper slagen.”

Zijn laatste wapenfeiten voor Ajax verricht hij deze dagen in Hong Kong. ,,Ik was nog nooit in Azië geweest. Het is nieuw voor me, maar het bevalt goed.” Straks bij terugkeer in Nederland onderneemt hij opnieuw een vliegreis met uren in de dubbele cijfers, dan in westelijke richting. ,,Ik kon kiezen om te knokken voor een plaats in het betaald voetbal in Nederland of om het avontuur aan te gaan. Dat laatste past toch wel het beste bij me, want ik ben best avontuurlijk ingesteld. Op naar South Carolina.”

Volg Jong Ajax in Hong Kong via Ajax.nl en Ajax TV

Tekst en foto's: Ajax.nl