Menu
Heerenveen - Ajax: garantie voor spektakel

Heerenveen - Ajax: garantie voor spektakel

Duels tussen sc Heerenveen en Ajax zijn zelden saai te noemen. Dat heeft grotendeels te maken met de positieve spelopvatting die beide clubs doorgaans hanteren.

Thomas Vermaelen vocht vorig seizoen verbeten duels uit met zijn huidige teamgenoot Miralem Sulejmani. Thomas Vermaelen vocht vorig seizoen verbeten duels uit met zijn huidige teamgenoot Miralem Sulejmani.

Ook de wedstrijd van zondag in Friesland belooft veel goeds. De nieuwe coaches Marco van Basten en Trond Sollied lieten hun ploegen de afgelopen weken bij vlagen zeer aantrekkelijk voetballen. Wat bij de thuisploeg opvalt, zijn de doelcijfers (9-9). De Friezen scoren zoals gewoonlijk vrij gemakkelijk, maar geven de treffers ook zo weg. Desondanks staat de club na vier duels gewoon weer in de subtop. En dat is knap aangezien de noorderlingen deze zomer onder anderen Miralem Sulejmani en Michael Bradley naar respectievelijk Ajax en Borussia Mönchengladbach zagen vertrekken. Tel daarbij op de verkoop van Afonso Alves, die in de winterstop verkaste naar Middlesbrough, en prompt was de ploeg 41 competitiedoelpunten armer.

Vooral het vorige competitieduel tussen beide clubs was een waar spektakelstuk. Hoewel de 2-4 overwinning van Ajax anders doet vermoeden, kwamen de Amsterdammers met de schrik vrij. Met name Sulejmani bleek een plaag voor zijn huidige club. De 19-jarige Serviër scoorde één keer en raakte diverse keren paal en lat.

Ajax bleef echter overeind en scoorde op de juiste momenten. Zo maakte Luis Suarez op slag van rust de openingstreffer. ,,Dat was een ideaal moment om op voorsprong te komen. Je weet dat Heerenveen dan na rust nog meer op de aanval gaat spelen", zei interim-coach Adrie Koster na afloop.

Omdat de goden Ajax goed gezind waren, kreeg de Zeeuw gelijk. Eerst was het Kenneth Perez die tien minuten na rust een penalty benutte nadat Jan Vertonghen in het strafschop onderuit was gehaald: 0-2. Onmiddellijk na de tegentreffer van Sulejmani deed Klaas Jan Huntelaar met twee treffers zijn oude club definitief de das om. Vooral diens eerste van de avond mocht er zijn toen hij een voorzet van Suarez vanaf grote afstand knap achter doelman Rob van Dijk kopte. De 2-4 in blessuretijd van Danijel Pranjic was voor de Friezen niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Heerenveen – Ajax begint om 16.30 uur. Bij de bezoekers ontbreekt onder anderen ex-Heerenvener Sulejmani vanwege een hamstringblessure.

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2007/2008 sc Heerenveen - Ajax 2-4 (29-03-2008)
2006/2007 sc Heerenveen - Ajax 0-2 (28-10-2006)
2005/2006 sc Heerenveen - Ajax 4-2 (30-12-2005)
2004/2005 sc Heerenveen - Ajax 2-1 (02-04-2005)
2003/2004 sc Heerenveen - Ajax 4-1 (25-02-2004)