Menu
Heerenveen – Ajax: veel Deense treffers

Heerenveen – Ajax: veel Deense treffers

Ajax wacht zondag de competitietopper in en tegen Heerenveen. Heerenveen - Ajax bleek in de historie vaak een garantie voor spektakel. Met name vanwege de doorgaans grote Scandinavische inbreng bij beide ploegen. In de voorgaande edities van sc Heerenveen - Ajax werden veel doelpunten gemaakt door Finnen, Noren, Zweden en Denen. Een terugblik op de opvallendste goals van Deense makelij.

Tomasson
Toenmalig Heerenveen-speler Jon Dahl Tomasson was in de seizoenen 1994-1995 en 1996-1997 de luis in de pels voor Ajax door in beide ontmoetingen de 2-0 voor zijn rekening te nemen. In 1995 vocht Ajax zich echter terug naar een 3-3-gelijkspel, maar twee jaargangen later was de 2-0 tevens de eindstand. Tomasson is nu assistent-trainer bij de Deense nationale selectie, waar hij sinds kort te maken heeft met Dolberg.

Heerenveen – Ajax 2-2
Tomasson werd op 2 oktober 2000 opgevolgd door landgenoot Daniel Jensen, die in het thuisduel met de Amsterdammers de score opende. Nadien werd er echter nog gescoord door Nikos Machlas (2x) en Johan Hansma, zodat na afloop een 2-2-eindstand op het scorebord prijkte. Jensen verruilde Heerenveen in 2003 voor Real Murcia, waarna hij later jarenlang met Werder Bremen in de Bundesliga speelde.

Fikse oorwassing voor Ajax
In het seizoen 2003-2004 werd Ajax in Friesland getrakteerd op een fikse oorwassing: 4-1. Mede door een doelpunt van Jesper Hakansson die in de slotfase de 4-0 achter doelman Maarten Stekelenburg schoot.

Eindelijk Ajax-treffer
In de jaargang 2007-2008 viel er in het Abe Lenstra Stadion eindelijk een Ajax-treffer van Deense makelij. Kenneth Perez mocht vlak na rust aanleggen vanaf elf meter en liet deze buitenkans niet aan zich voorbijgaan: 0-2. De bezoekers keerden uiteindelijk huiswaarts met een 2-4-zege op zak.

Dennis Rommedahl opende op 13 februari 2010 voor Ajax de score in het Abe Lenstra Stadion.
Dennis Rommedahl opende op 13 februari 2010 voor Ajax de score in het Abe Lenstra Stadion.

Rommedahl
Twee jaar later - in het seizoen 2009-2010 - zegevierde Ajax opnieuw op Friese bodem en ook ditmaal werden de Ajacieden in het zadel geholpen door een Deen: Dennis Rommedahl. De 126-voudig international zorgde met een listige kopbal voor het openingsdoelpunt. Luis Suarez verzorgde het slotakkoord: 0-2.

Eriksen tweemaal
De laatste Deen die in Heerenveen van zich liet horen was Christian Eriksen. De huidige spelmaker van Tottenham Hotspur was voor Ajax in 2011 goud waard in de titelrace met FC Twente door in het slot van de competitie de beslissende 1-2 te maken in en tegen Heerenveen. Drie seizoenen later redde hij tegen de Friezen een punt voor trainer Frank de Boer door met links de 3-3 binnen te schieten. Achteraf bleek het zijn laatste wapenfeit in het Ajax-shirt, want een week later verhuisde de middenvelder naar Tottenham Hotspur.

Dolberg en Schöne
De Deense Ajacied Kasper Dolberg domineerde afgelopen weekend de sportpagina’s van Nederland vanwege zijn hattrick tegen NEC. Ook zijn land- en ploeggenoot Lasse Schöne was trefzeker bij Ajax – NEC: 5-0. Zal een van deze Ajax-Denen zondag vanaf 14:30 uur in de voetsporen treden van Eriksen?

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst