Menu
Heerenveen laat Ajax kansloos

Heerenveen laat Ajax kansloos

Na een opnieuw doelpuntrijke editie van sc Heerenveen - Ajax (5-2) wachten de Amsterdammers nog altijd op hun eerste uitoverwinning in de Eredivisie. Ajax-coach Marco van Basten spaarde zijn ploeg na afloop niet.

Dat het kan spoken in het Abe Lenstra Stadion hoef je na zondag geen Ajacied meer te vertellen. De Friezen slaagden er vanaf het begin in om de Amsterdammers onder druk te zetten. Na een tien minuten durende, soms hectische, openingsfase koesterde de thuisploeg al een comfortabele 2-0-voorsprong. Na het onfortuinlijke eigen doelpunt van Bruno Silva, de Uruguayaan werd flink op de huid gezeten door de afjagende Gerald Sibon, sloeg ook Roy Beerens meedogenloos toe. Tot overmaat van ramp verloor Ajax in de beginfase ook nog eens Eyong Enoh. De Kameroener viel uit met een lieskwetsuur. De ernst van de blessure wordt waarschijnlijk maandag pas duidelijk.

,,Zo'n oorwassing als deze heb ik nog nooit meegemaakt als trainer’’, keek trainer Marco van Basten met gepaste tegenzin terug op het desastreus verlopen duel. De coach toonde zich duidelijk teleurgesteld in zijn spelers. ,,Na de moeilijke start en de 2-0-achterstand, bleef een reactie van de ploeg uit. Dat was teleurstellend. Als Ajax moeten we ons schamen voor deze prestatie. Het was een terechte nederlaag. Heerenveen was gewoon beter.’’

Wat de Ajacieden na de desastreus verlopen openingsfase ook probeerden op de kletsnatte Friese grasmat; het lukte de gasten maar niet om zich te ontworstelen aan de druk van Heerenveen. Ajax was zeker tot aan de rust nooit écht gevaarlijk. En dat terwijl de voetbaldag nog zo mooi, of beter gezegd: vriendschappelijk, was ingezet. Sc Heerenveen bedankte de geblesseerde Micky Sulejmani voor alle bewezen diensten van de Serviër in het blauwwitte shirt van de Friese club. De aanvaller, die in de zomer sc Heerenveen verruilde voor Ajax, ontving naast mooie woorden van Heerenveen-preses Yme Kuiper ook een warm applaus van het thuispubliek. Sulejmani werd daarmee op respectvolle wijze uitgezwaaid en succes gewenst als Ajacied.

Tijdens de wedstrijd was van vriendschappelijkheid weinig sprake. De Friezen speelden weliswaar clean, maar legden de Amsterdammers wel overtuigend en vol genoegen op de pijnbank. Dennis Rommedahl werd na de onderbreking als verse kracht ingebracht. De vervanger van Bruno Silva kwam van pas omdat Ajax meer risico moest nemen en één op één ging spelen. Later was Vurnon Anita de vervanger van de tegenvallende Jan Vertonghen. Anita speelde een controlerende rol op het middenveld.

Vroeg in de tweede helft drukte Gerald Sibon zijn oude club nog wat dieper in de misère. De oud-Ajacied werkte een op maat afgeleverde assist van Grindheim overtuigend voorbij Kenneth Vermeer. Een klein kwartier later hielp Danijel Pranjic Heerenveen uit een strafschop (na een overtreding van Jeffrey Sarpong) aan de 4-0. De Ajacieden keken ook dit keer kansloos toe. Vermeer ontworstelde zich als enige aan de misère. De doelman beleefde niettemin een uiterst teleurstellend competitiedebuut.

,,De Ajacieden slaagden er vandaag maar niet in om de meerdere te zijn van hun tegenstanders bij Heerenveen. Dat geeft te denken’’, zette Van Basten zijn wedstrijdanalyse voort. ,,En dat terwijl we in de rust hadden afgesproken iets recht te zetten. Even leek het ergens heen te gaan. Maar na de 3-0 en de 4-0 was het over. Ik ben daar niet boos, maar wel teleurgesteld over. Onbegrijpelijk dat we ons hier zo laten afslachten. Maar soms had ik echt het idee dat deze jongens voor het eerst in de regen speelden. Het ging vandaag nergens over.’’

Een kopdoelpunt van Dario Cvitanich leek de gasten zowaar toch nog aan het broodnodige zelfvertrouwen te helpen. Helaas werd de treffer op dubieuze gronden afgekeurd. Ook daarna was van acceptabel Amsterdams voetbal geen sprake. Van Basten: ,,Deze discussie viel uit in het nadeel van Ajax. Wij kregen twee keer geel toen een speler van Ajax een penalty veroorzaakte. Ook een speler van Heerenveen veroorzaakte een penalty, maar geel bleef toen wel uit.’’

Van Basten wenste zich niet te verschuilen achter excuses. Een zwak en lamlendig spelend Ajax liep zondagavond terecht averij op. De doelpunten van Klaas Jan Huntelaar (4-1, uit een vrije trap) en Luis Suarez (penalty) kwamen veel te laat om het tij nog te kunnen keren. De tweede gele, en dus rode kaart van Gregory van der Wiel paste wat dat betreft geheel in het - vanuit Ajax-perspectief gezien - teleurstellende wedstrijdbeeld. Na de overtreding van Van der Wiel bepaalde Pranjic de eindstand op 5-2 toen Vermeer zijn penalty keerde maar de Heerenveen-speler in tweede instantie alsnog scoorde. ,,Het seizoen heeft 34 speelrondes’’, hield Van Basten er toch nog de goede moed in. ,,We krijgen nog genoeg mogelijkheden om ons terug te knokken.

Bekijk later ook de samenvatting en spelersreacties op Ajax TV. Ga nu alvast naar de website van Ajax TV >>